Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo obećanje

SAD će prepoloviti emisiju stakleničkih plinova do 2030.

U.S. President Biden speaks about his administration's coronavirus response at the White House in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 15:35

"Nijedna zemlja ne može riješiti ovu krizu sama, i ovaj samit korak je na putu prema sigurnoj, prosperitetnoj i održivoj budućnosti", poručio je Biden u tvitu pred početak samita.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena obećala je  da će smanjiti emisije stakleničkih plinova za 50 do 52 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2005.  Nada se da će tako potaknuti zemlje s visokim emisijama da se i one obvežu na odlučniju borbu protiv klimatskih promjena.

Cilj, objavljen na početku dvodnevnog samita o klimi kojemu je Biden domaćin, određen je jer SAD želi preuzeti globalno vodstvo u borbi protiv globalnog zagrijavanja nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao zemlju iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Biden je SAD službeno vratio u taj sporazum prije dva mjeseca.

Ova odluka također označava i važnu prekretnicu u širem planu demokratskog američkog predsjednika za potpunu dekarbonizaciju američkog gospodarstva do 2050., što, tvrdi, može omogućiti otvaranje milijuna dobro plaćenih radnih mjesta, dok mnogi republikanci strahuju da će naštetiti gospodarstvu. 

Emisije bi trebale smanjiti termoelektrane, prometni i drugi sektori, a Bijela kuća će sektorske ciljeve odrediti do kraja godine. 

Novi cilj gotovo je dvostruko veći od obećanja bivšeg predsjednika Baracka Obame da će smanjiti emisije za 26 do 28 posto do 2025. u odnosu na 2005. 

Kako SAD namjerava ostvariti svoje klimatske ciljeve bit će ključno za potvrdu američke vjerodostojnosti kad je riječ o globalnom zagrijavanju, s obzirom na to da međunarodna zajednica sumnja da se američka predanost čistoj energiji može drastično promijeniti sa smjenom administracija.

Biden je nedavno predstavio dva bilijuna američkih dolara vrijedan plan ulaganja u modernizaciju infrastrukture koji predviđa mnoge mjere koje bi mogle pridonijeti smanjenju emisija, uključujući uvođenje električnih vozila. Ali mjere mora usvojiti Kongres da bi mogle biti provedene.

Svjetski čelnici žele ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina, što bi trebalo spriječiti najgore posljedice klimatskih promjena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije