Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kroz program COVAX

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva gotovo stotini zemalja

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.06.2021.
u 23:00

Sve će donirati siromašnim državama, njih 92, i Afričkoj uniji

Američka administracija planira donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa gotovo stotini zemalja u iduće dvije godine, izjavio je u srijedu dobro upućeni izvor.

SAD će ove godine kupiti 200 milijuna, a u prvoj polovici iduće godine 300 milijuna doza, rekao je izvor. Sve će donirati siromašnim državama, njih 92, i Afričkoj uniji, rekao je izvor.

Donacije će ići kroz program COVAX namijenjen opskrbi cjepivom slabo razvijenih zemalja. Tu inicijativu podupiru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Američki predsjednik Joe Biden objavit će plan u četvrtak. On je u srijedu otputovao na samit G7 skupine industrijski najrazvijenijih država svijeta.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:27 09.06.2021.

Europska agencija za lijekove (EMA), agencija Europske unije zaduzena za procjenu i nadzor medicinskih proizvoda, koristeci bazu podataka EudraVigilance koja prikuplja izvjesca o sumnji na nuspojave lijekova, ukljucujuci cjepiva, objavila je 8. svibnja izvjesce koje koje nitko i ne spominje. Do 8. svibnja 2021. zabiljezili su 10.570 smrtnih slucajeva i 405.259 ozbiljnijih nuspojava nakon cijepljenja s cetiri eksperimentalna cjepiva za COVID-19: COVID-19 mRNA MODERNA, COVID-19 mRNA PFIZER-BIONTECH-a, COVID-19 ASTRAZENECA i Johnson & Johnson cjepivo Janssen COVID-19 (AD26.COV2.S). Detaljna analiza svakog cjepiva daje sljedece: Genetski uredjeno cjepivo Pfizer-BioNTech mRNA rezultiralo je najvecim brojem smrtnih slucajeva, 5.368 smrtnih slucajeva i 170.528 ozbiljnih posljedica ili gotovo 51% od ukupnog broja za sva cetiri cjepiva! Cjepivo Moderna mRNA bilo je drugo s 2.865 smrtnih slucajeva i 22.985 ozbiljnih posljedica. Odnosno, jedina dva eksperimentalna cjepiva mRNA kojima se manipulira genom, Pfizer-BioNTech i Moderna, uzrokovala su 8.233 smrtnih slucajeva od ukupno registriranih 10.570 smrtnih slucajeva. To je 78% svih smrtnih slucajeva od cetiri cjepiva koja se trenutno koriste u EU.

SO
Sotona
00:14 10.06.2021.

Strahota kad si pomislim i da sam i sam sa tim cijhepljen mora da se proizvode od bezvrijednog materijala i da je napalaćčeno narodu super skupo da mogu toliku količinu "pokloniti " užas kako se valada sdvjetom . ne zamijermmijerm onome tko jme rekao stoka sitn og zuiba newma tu uvrijede nego je složen sistem svjetske vladavine slobode demokracije -robovanja svih skjupa da i nisu ni svijesni ... Iako odavno je poznata izreka .. Robovi smo zakona - da bi bili i toliko malo "slobodni" Ata slobnoda se sistematski svakim danom sv e sužava i stišće sve nas oko vrtata da se sve manje io manje može udahnuti slobodno...

Avatar Matija22
Matija22
10:18 10.06.2021.

bravo za amere, šta rus poklanja on nema šta za jesti od sankcija , kinez daje juhu od šišmiša drugim zemljama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije