Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPITNA KUPNJA

SAD blokirao isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj. MORH: Tražimo poštovanje jamstava

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL, Igor Šoban/PIXSELL
1/2
06.12.2018.
u 23:57

U hrvatskom Ministarstvu obrane potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije

Hrvatski vojni ugovor desetljeća, nabava vojne eskadrile od 12 rabljenih izraelskih zrakoplova F16 Barak zapeo je na zadnjem koraku – dobivanju dozvole američkog Kongresa za transfer tih zrakoplova trećoj strani, Hrvatskoj.

Prije par tjedana Večernji list je od izraelske vlade zatražio informaciju i obrazloženje o tome na čemu je zapeo transfer sada, na kraju procesa koji traje godinu dana, a nakon što je na jedanaest izraelsko-hrvatskih sastanaka definirano 450 stranica međudržavnog ugovora o nabavi aviona. Odgovor izraelska vlada, međutim, daje preko američkog portala Axios, koji donosi članak novinara B. Ravida i koji navodi da je administracija Donalda Trumpa blokirala izraelsko-hrvatski ugovor vrijedan 500 milijuna dolara te spominje da je ugovor blokirao ministar obrane SAD-a James Mattis.

Novinar od dužnosnika izraelske vlade saznaje da su Izraelci još prije tri tjedna dobili poruku iz Washingtona o blokadi prodaje, te da je Hrvatska uputila zahtjev objema stranama da se problem što prije riješi. U tekstu se navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije par dana o tome razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak te da mu je Amerikanac kazao kako on nije protiv deala s Hrvatskom, nego da ga blokira Mattis.

FOTO: Izraelski borbeni avioni F16

Donald Trump
1/13

Navode se i navodni razlozi zašto su Amerikanci u zadnji čas povukli ručnu kočnicu, a problem vide u tome da su Amerikanci ljutiti što Izraelci Hrvatima nude američki zrakoplov kojeg su oni nadogradili svojim sofisticiranim elektronskim sustavima. Također navode kako Amerikanci nisu planirali da će Izraelci tako dograđene i modernizirane zrakoplove nuditi trećoj strani. Ovaj argument sada zvuči prilično neuvjerljivo, s obzirom na to da su već u startu svi znali da je RH odabrala izraelsku ponudu upravo stoga što joj je ponuđen taj moćni višenamjenski zrakoplov, a ne neki slabije konfiguracije.

U hrvatskom Ministarstvu obrane, pak, koje je zbog zastoja potpisivanja već dovršenog ugovora već tjednima pod uzbunom, potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije, no ne vjeruju da problem proizvodi ministar Mattis, koji je naprotiv od početka bio vrlo sklon ovakvom hrvatsko- izraelskom ugovoru i potpuno svjestan da Hrvatska nije dovoljno bogata da si priušti nabavku najnovijih američkih F-16 zrakoplova block 70/72, kojeg je RH na međunarodnom natječaju bio ponudio proizvođač Lockheed Martin.

Prije godinu dana predstavnici izraelske države su s hrvatskom stranom potpisali ugovor u kojem su naveli da imaju odobrenje SAD-a da uopće mogu ponuditi svoj modernizirani zrakoplov Hrvatskoj. Naveli su da će on biti i NATO kompatibilan, te da hrvatska strana neće imati nikakvih dodatnih troškova iznad cijene ponuđene na natječaju, a koja iznosi 500 milijuna dolara.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević tijekom 2018. i osobno je na sastancima u Washingtonu s ministrom Mattisom, te čelnim ljudima Lockheed Martina dobio jamstva kako će SAD odobriti taj transfer, te će američki proizvođač Izraelcima isporučiti pakete kojima će biti produžen životni vijek Baracima. Prije nekoliko tjedana hrvatska je strana i SAD-u i Izraelu izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja, te je podsjetila Izrael na njihova potpisana jamstva kako je njihova odgovornost riješiti sve potrebno oko pridobivanja odobrenja SAD-a za transfer. Naša strana ima informacije da je u međuvremenu došlo i do razgovora između izraelskog premijera Netanyahua i ministra obrane SAD-a Mattisa prilikom pogreba Georga W. Busha

Ova je situacija za Hrvatsku izrazito neugodna pogotovo što je u proračunu već za ovu godinu predviđeno plaćanje prve rate kredita za eskadrilu u iznosu od 350 milijuna kuna. Posao s Izraelcima u MORH-u, međutim još uvijek ne drže propalim, te su svjesni da se Hrvatska ni kriva ni dužna našla u procjepu između političkih i poslovnih odnosa SAD-a i Izraela.

Što se, dakle, promijenilo u ovih godinu dana da se od jamstava i Izraela i SAD-a Hrvatskoj da će posao biti zgotovljen sada zapelo u blokadi? Amerikancima naravno da ne može biti problem preprodaja 12 izraelskih F-16 Hrvatskoj, međutim problem je očigledno što su se i neke druge države zainteresirale za isti "hrvatski" paket. Primjerice Rumunjska i Bugarska.

Kako je Izrael izgleda pokazao namjeru da na ovaj način na svjetsko tržište plasira možda i stotinjak svojih rabljenih F-16, u SAD-u su očito počeli zbrajati koliko bi novaca Lockheed Martin mogao izgubiti ako i drugi radije odaberu jeftinije rabljene F-16 iz Izraela, no one nove iz SAD-a. Hrvatska u te eventualne razloge spora između SAD-a i Izraela ne namjerava ulaziti, a jedino što očekuje je da se dana jamstva ispoštuju i da se u narednim tjednima konačno zaključi ugovor o nabavci ratne eskadrile.

Pogledajte let MiG i F-16 borbenih zrakoplova iznad Knina:

Ključne riječi

Komentara 388

DU
Deleted user
22:03 06.12.2018.

Gospodo iz Amerike što je problem zar mi nismo Nato? Bilo bi dobro izići iz nato cirkusa sto prije

MO
modovisisajteMaraschino
22:04 06.12.2018.

ja se čudim kako već niste napisali da se Severina razvodi

Avatar Peaky_Blinders
Peaky_Blinders
00:31 07.12.2018.

Znači taj F 16 Barak je odličan lovac. Potvrdili: Neprijatelji Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije