Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički zaokret

SAD bi mogao ratificirati ulazak Finske u NATO prije kolovoza

Finland's President Sauli Niinisto speaks during a news conference after the NATO Summit, in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/3
16.05.2022.
u 13:22

Niinisto je u nedjelju potvrdio da će Finska podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u, što je povijesni politički zaokret potaknut ruskom invazijom na Ukrajinu. NATO-u planira pristupiti i Švedska.

Američki Kongres nastojat će ratificirati ulazak Finske u NATO prije ljetne stanke u kolovozu, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell u Helsinkiju nakon sastanka s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom. Kanada je također obećala brzu ratifikaciju.

- Nadamo se naravno da ćemo to učiniti prije stanke u kolovozu kada Kongres obično ne zasjeda - rekao je McConnell novinarima u ponedjeljak.

>> VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Niinisto je u nedjelju potvrdio da će Finska podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u, što je povijesni politički zaokret potaknut ruskom invazijom na Ukrajinu. NATO-u planira pristupiti i Švedska.

- Kad je riječ o broju glasova, bit će jako velik. Neće biti jednoglasno, ali će biti jako velik broj glasova - rekao je.

McConnell je naglasio da je Republikanska stranka predana članstvu SAD-a u NATO-u.

- To apsolutno nije stajalište većine u Republikanskoj stranci, sigurno ne većine među republikancima u Senatu i Zastupničkom domu - rekao je, upitan u vezi prijetnji bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa da će povući SAD iz NATO-a. 

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je u ponedjeljak da Kanada također podržava brzo pristupanje Finske i Švedske u NATO.

- Naš cilj je da budemo među prvim zemljama koje će ratificirati pristupanje Švedske i Finske - rekla je Joly po dolasku na sastanak s kolegama iz EU-a u Bruxellesu. Rekla je da će Kanadi trebati samo nekoliko dana za ratifikaciju. 

Podsjećamo, finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

- Kada pogledamo Rusiju, vidimo sasvim drugačiju Rusiju od one koju smo vidjeli prije samo nekoliko mjeseci. Sve se promijenilo kada je Rusija napala Ukrajinu i osobno mislim da ne možemo više vjerovati da ćemo imati mira pokraj Rusije. Zato donosimo odluku o ulasku u NATO. To je čin mira. Imali smo ratove s Rusijom i ne želimo takvu budućnost ni za sebe ni za svoju djecu - kazala je finska premijerka Sanna Marin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose". Ured finskog predsjednika Saulija Niinista priopćio je da je Putinu u telefonskoj raspravi rekao koliko se oštro promijenilo sigurnosno okruženje Finske nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

- Rasprava s Putinom bila je jasna i nedvosmislena i održana je bez pretjerivanja... Ulaskom u NATO, Finska će ojačati vlastitu sigurnost i preuzeti svoje odgovornosti - kazao je. 

VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije