Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uspomene blijede'

Sačić: Dodijeliti ratna odličja radi davanja moralne satisfakcije herojima

Zagreb: Željko Sačić o dodjeli ratnih vojnih odličja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
12.03.2021.
u 12:12

Žao mi je što ni 30 godina od početka rata naše društvo još nije u potpunosti izrazilo simboličnu i stvarnu zahvalnost, dalo moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima, kazao je Sačić.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić predložio je u petak da se  pokrene procedura dodjele ratnih odličja sudionicima značajnih pobjedonosnih operacija Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a.Sačić je to predložio saborskom Odboru za ratne veterane od kojega očekuje da od ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja zatraži da se na popis oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija uvrste još neke za koje se dodjeljuju odličja i medalje.

Riječ je o akcijama oslobađanja okupiranih dijelova Zapadne Slavonije (VRA OTKOS 10), oslobađanja drniškog kraja, odnosno šibenskog zaleđa (VRA Miljevački plato), oslobađanja i zaposjedanja zapadnih i središnjih vrhova Velebita te sjeveroistočnog podnožja Velebita (VRA POSKOK 1). Sačić je s konferencije za novinare predložio da se na popis uvrste i akcije deblokade Dubrovnika (VRA TIGAR), oslobađanja Maslenice i Masleničkog ždrijela, Ravnih Kotara, oslobađanje brane Peruča (VRA Maslenica i Gusar).Kao akcije za sudjelovanje u kojima treba uručiti odličja i medalje smatra i oslobađanja sjevernog, ličkog dijela i podnožja Velebita (VRA Medački džep) te sudbonosnu i prijelomnu vojno-oslobađajuću akciju na širem području planine Dinare (VRA ZIMA 94).

 

"Žao mi je što ni 30 godina od početka rata naše društvo još nije u potpunosti izrazilo simboličnu i stvarnu zahvalnost, dalo moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima i osloboditeljima koji su sudjelovali u iznimno značajnim i važnim, ponekad presudnim vojno oslobodilačkim akcijama i operacijama", kazao je Sačić.

Upozorio je da su te akcije u današnje vrijeme već pomalo i zaboravljene u hrvatskoj javnosti te nedopustivo blijede u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda. Stoga nacionalno odgovornim i pravednim drži hitno pokretanje predložene procedure radi izražavanja jasne i zaslužene nacionalne zahvalnosti, davanja moralne satisfakcije svim sudionicima ovih istaknutih vojno-redarstvenih pobjedničkih akcija i operacija iz Domovinskog rata.

Zagreb: Željko Sačić o dodjeli ratnih vojnih odličja
1/5

Na to nas, naglasio je Sačić, obvezuju ogromne žrtve hrabrih hrvatskih ratnika koje nikada ne smijemo zaboraviti, kojih se nikada ne smijemo odreći i kojima nikada ne smijemo okrenuti leđa.

"Na žrtvi i vojnoj sposobnosti tih hrabrih i nesebičnih ljudi, hrvatskih domoljuba moraju se graditi čvrste, neraskidive veze, nerazrušivi mostovi s budućim generacijama, nadolazećim hrvatskim naraštajima, dionicima i baštinicima hrvatskih ratnih pobjeda koje moraju biti i temelj našeg univerzalnog pobjedničkog duha i mentaliteta", zaključio je.

Komentara 7

NE
nemanatrag
12:20 12.03.2021.

"Dodijeliti ratna odličja radi davanja moralne satisfakcije herojima"... vratiti sve što je u pretvorbi pokradeno kao materijalna satisfakcija hrvatskom narodu.

ZM
zekoslav mrkva
18:48 12.03.2021.

i meni jedno idlikovanje za 42 godine staža i 288o mirovine dok vi vec25 g lupate partizane i ustaše za 6000-10000 kn a staža 10,15 g ako.

RO
romobil
15:58 12.03.2021.

Prihvati se lopate i budi koristan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije