Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIŠTINA

Saborski zastupnici s Thaçijem o pravima hrvatske manjine

07.09.2017.
u 13:12

Predsjednik Thaçi iskazao je razumijevanje za naše prijedloge i najavio da će se za njih založiti – istaknuo je poslije susreta Andrija Mikulić.

Tročlano izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno dr. sc. Andrijom Mikulićem, voditeljem saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Republikom Kosovom, boravilo je u dvodnevnom posjetu Prištini u povodu posvećenja katedrale Svete Majke Terezije od Kolkate na samu 20. obljetnicu smrti (5. rujna 1997.) te velike katoličke humanistkinje albanskog podrijetla.

Posvećenjem je prvostolnica u glavnom gradu Kosova i službeno dobila naziv po svetoj Majci Tereziji, kanoniziranoj u Rimu prije godinu dana. Saborsko izaslanstvo, koje su još činili zastupnici dr. Ivan Ćelić i Ermina Lekaj Prljaskaj, tim se povodom sastalo s kardinalom Ernestom Simonijem Troshanijem, posebnim izaslanikom pape Franje koji je i predvodio ceremoniju posvećenja, a primio ih je i predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi.

On je zastupnicima poručio da je albanski narod ponosan na svetu Majku Tereziju, da je katedrala u Prištini „dom svih građana Kosova“ te da se u kosovskoj tradiciji ne pravi podjela između katoličkih crkava i džamija. - Zahvalivši predsjedniku Thaçiju na gostoprimstvu, zatražili smo da se položaj hrvatske nacionalne manjine definira Ustavom Republike Kosovo, koji bi im zajamčio zastupnika u parlamentu i da se Hrvatima iz Janjeva i Letnice što prije osigura komunalna infrastruktura nužna za dostojanstven život. Predsjednik Thaçi iskazao je razumijevanje za naše prijedloge i najavio da će se za njih založiti – istaknuo je poslije susreta Andrija Mikulić. Inače, sastanku je prisustvovala i hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:33 07.09.2017.

pa bilo bi i uredu.Mislim ka Kosovarim u Hrvatskoj ništa ne nedostaje.

Avatar whitesox
whitesox
13:16 07.09.2017.

Ja vjerujem da hoće i što prije!Thaci je čovjek od riječi,do sada!

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:15 07.09.2017.

Reciprocitet,a tako treba i sa Srbima rješiti.Kad će pitanje ratne štete doći na stol?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije