Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalna ugroza?

Saborski odbor sigurnosnim službama: Izvijestite nas o Agrokoru

Ranko Ostojić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
27.10.2017.
u 13:13

Od sigurnosnih službi traže da ih izvijesti o stanju u Agrokoru, kao i veže li se uz tu kompaniju bilo kakva ugroza za nacionalnu sigurnost.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova odlučio zatražiti od sigurnosnih službi da ih izvijesti o stanju u Agrokoru, kao i veže li se uz tu kompaniju bilo kakva ugroza za nacionalnu sigurnost. 

Jedini protiv takvog zaključka bio je predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić koji je sjednicu sazvao s idejom da se spomenuto izvješće zapravo zatraži od premijera Andreja Plenkovića, odnosno Vlade RH, međutim, s time se nisu složili predstavnici vladajuće većine koji su ustvrdili kako su, ako se priča o eventualnoj nacionalnoj ugrozi, jedina adresa kojoj se treba obratiti zapravo sigurnosne službe.

"Volio bih znati tko vodi hibridni rat protiv Hrvatske"

Izglasavanju ovog zaključka prethodila je rasprava puna predbacivanja vladajućih i oporbe, gdje se više bavilo time kako je sjednica pripremljena i je li je uopće trebalo sazivati, nego temom koja je navedena u pozivu - "Agrokor – eventualno ugrožavanje gospodarskih interesa Republike Hrvatske". 

Uvodno je Ostojić članovima objasnio kako je sjednicu sazvao temeljem prijedloga Mostovog Vlahe Orepića, a potaknut objavom detelja ugovora o roll-up kreditu s lešinarskim fondovima.

- Potaknula me je i izjava premijera o hibridnom odnosno specijalnom ratu protiv Hrvatske, kao i njegova tvrdnja kako predsjednica RH očito ne razumije detalje ugovora o roll-up kreditu. S obzirom da premijer i predsjednica RH vode brigu o nacionalnoj sigurnosti, mislim da je ovo trenutak u kojem odbor treba intervenirati – kazao je Ostojić koji bi, naglasio je, volio znati tko vodi hibridni rat protiv Hrvatske, tko sve u njemu sudjeluje, kako se taj rat uopće provodi te što se treba napraviti da se taj rat spriječi ili zaustavi. Zamjera i vladajućima da oporbu optužuju da svojim rasprava štete Hrvatskoj i zapravo sudjeluju u tom specijalnom ratu, pa želi, tvrdi, da se i to istraži.

Ranko Ostojić
1/10

"Najbolju informaciju o stanju u Agrokoru dali su nam vjerovnici"

HDZ-ov Ante Sanader optužio je Ostojića da iznosi kvalificirane podatke koje su dobili na nekoj od ranijih, za javnost zatvorenih sjednica, te da sjednicu treba zatvoriti za javnost, no Ostojić je to odbacio ustvrdivši kako su svi podaci koje je iznio već ranije javno iznošeni. Potpredsjednik odbora, HDZ-ov Petar Škorić izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji je sazvana sjednica, upitavši Ostojića gdje su pripremni materijali ili izvjestitelj koji bi uputio članove u tematiku.

- Najbolju informaciju o stanju u Agrokoru dali su nam vjerovnici koji su jučer sazvali konferenciju za novinare. Jeste li vi znali što se događalo u Agrokoru za vrijeme vaše vlade, jeste znali za regresne mjenice? Zašto niste imali informacije o ogromnoj eksploziji zaduženja za vrijeme vaše vlade, trebali ste tada reagirati – kazao je Škorić SDP-ovcima ustvrdivši kako je sjednica sazvana samo kako bi se politiziralo. Isto smatraju i njegovi stranačke kolege Miroslav Tuđman i Milijan Brkić.

"Nacionalna sigurnost je ugrožena"

Mostov Vlaho Orepić kaže kako je sjednicu predložio ne zbog politikantstva nego jer smatra da situacija zahtjeva ozbiljne razgovore.

- Naša je dužnost štititi građane i zato postavljam krucijalno pitanje – omogućava li pravna pozicija kreditorima samostalne ovlasti da provode nagodbe vjerovnika i restrukturiranje kompanije? Ako omogućava, treba hitno poduzeti mjere da se to promijeni i pronaći odgovornog za tu situaciju – tvrdi Orepić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uvjeren je da je nacionalna sigurnost ugrožena. - Dugovi, restrukturiranje, izvlačenje novca iz Agrokora ugrožava cijeli sustav Republike Hrvatske, i zato je ovaj odbor pozvan da intervenira. Izvlače se novci u udruženom ortačkom pothvatu, demistificirajmo stvar pričajući o Rusima, Amerikancima ili ne znam kome tko nas ugrožava, novac nema nacionalnost – kaže Bernardić te dodaje kako je jasno da je Knighthead fond trgovao povlaštenim informacijama koje je očito dobio od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka koji je sam priznao da se našao s njihovim predstavnicima čak i prije pisanja lex Agrokora. - Pitanje je tko je dao pravno mišljenje Ramljaku kad je dogovarao sporni ugovor s lešinarskim fondom? Jasno je da je ovdje na djelu trgovanje povlaštenim informacijama te udruženi ortački pothvat gdje se izvlače novci iz Hrvatske – naglašava šef SDP-a.

"Sve vlade kroz povijest su posredno ili neposredno bile involvirane u rad Agrokora"

HDZ-ov Milijan Brkić čudi se, kaže, neozbiljnom pristupu ovoj raspravi. - Ako je ugrožena nacionalna sigurnost, treba prikupiti sve podatke kako bismo kvalitetno raspravili o tome. Čini mi se da ovdje vlada pošast sinkope odnosno faza izgubljene svijesti pa neki zaboravljaju da su i sami bili na pozicijama. Sve vlade kroz povijest su posredno ili neposredno bile involvirane u rad Agrokora, a ova je prva rekla dosta je, nećemo više biti bankomat nikome – komentirao je Brkić koji se pita koga odbor ovom raspravom pokušava štititi – radnike, vjerovnike ili nekoga trećeg.

Ostojić je odgovorio kako sjednicu ne bi ni sazivao kad bi postojali svi materijali koje HDZ-ovi članovi traže. Branimir Bunjac iz Živog zida primjetio je da iz cijele rasprave nije shvatio smisao sjednice za koju bi najbolji radni naslov, tvrdi, bio – držite lopova.

- Bilo bi dobro da je taj ugovor o roll-up kreditu pred nama, ali slažem se da je sjednica bila potrebna. Jasno je da se ovdje radi o zločinačkom udruživanju, ali ono ne traje od potpisivanja ugovora nego posljednjih 25 godina – kaže Bunjac kojeg zanima što su sve ove godine radile Porezna uprava i druge institucije, HBOR ili Jadranska banka koji su odobravali kredite, kako su članovi bivših vlada nakon mandata dobivali poslove u Agrokoru, tko je financirao kampanje stranaka, ali i kako će predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kad je u poslovnom odnosu s Agrokorom.

Bernardić za, Ostojić protiv

Na kraju ove rasprave najveća se dilema stvorila treba li podatke o Agrokoru tražiti od Vlade ili sigurnosnih službi.

- Ne pada mi na pamet tražiti od sigurnosnih službi da nas izvjeste o stanju o Agrokoru. To može jedino Vlada koja može sama zatražiti dodatno izvješće od službi, ali i drugih kompanija kao što su porezna, HNB, HBOR... - kazao je Ostojić koji je jedini na kraju glasovao protiv usvojenog zaključka da se podaci traže od službi.

Za njegov prijedlog da se podaci traže od Vlade ruku je diglo šest oporbenih zastupnika, a protiv je bilo šest vladajućih. Za prijedlog vladajućih da se podaci traže od službi, ruku je diglo devet zastupnika – uz vladajuće i šef SDP-a Bernardić, Bunjac, te Vlaho Orepić, koji su objasnili da bi oni željeli podatke i od vlade i od službi. 

Komentara 7

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:08 27.10.2017.

Najvise kredita Agrokor dobiva u SDPovu mandatu, i ja bi galamio na mjestu Marasa , Ostojica , Bernardica da se rijesi konkurencije u SDPu:))

KO
koraknaprijed
18:02 27.10.2017.

Dali je Ostoja izjvio da je pronašao njemu "omraženog" slikara fašističkog simbola svastike na Poljudu?

DD
ddh
23:14 27.10.2017.

"Volio bih znati tko vodi hibridni rat protiv Hrvatske" - pita onaj koji je jedan od vodja tog hibridnog rata protiv Hrvatske i legalno izabrane vlasti. Da tema nije ozbiljna, moglo bi se taj odgovor proglasiti luckastim. A Premijer jeje jos preblago detektirao te koji rade i vode hibridni rat protiv Hrvatske. Taj rat vode razni Bernardici, Marasi, Grmoje, Lovrinovici i drugi iz crvenog tabora, taj rat, a u sluzbi crvene partije vode i 97% svih medija u Hrvatskoj, a poglavito komunisticko drustvo cetnickih petokolonasa na Jutelu HRT) predvodjeno Munizabom, Severovom, Stankovicem i cijeelim informativnim programom. A uz bok time petokolonasima stoje Index, Jutarnji, Novi i u medjuvremenu Vecernji. Ti bi zeljeli da Hrvatska bude nestabilna, da Agrokor odmah ide u stecaj i da stotinjak tisuca ljudi ostane bez posla. I na tom polju rade vrlo angazirano. I umjesto da se te stetocine i ta peronspora postavi pred sud, oni cak predsjedaju i tom odboru. Srbiji i drugim neprijateljima Hrvatske ne trebaju nikakvi spijuni. Pusicke, Bernardici, Ostojici i Pernari i lifraju svakodnevno sve podatke i to drektno ili preko medija u Hrvatskoj. Postaviti Ostojica za predsjednikaa saborskog odbora za sigurnost je isto kao da su na tu funkciju postavili srpskog Vulina ili bosanskog Izetbegovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije