Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN Kako će se štednja odraziti na život zastupnika

Saborske povlastice ostaju nedirnute

15.11.2008.
u 20:11

Koliko će se štednja najavljena na svim razinama odraziti naproračun Hrvatskog sabora? Hoće li se smanjivati zastupničke povlastice? Hoće li biti ujednačenije plaće koje ima politička klasa predstavljena u Saboru s plaćama puka, koji u prosjeku zarađuje tri puta manje novca mjesečno?

Vlada zabranila božićne domjenke i naredila štednju u državnim i javnim tvrtkama

Mesić: Hrvatska će nešto lakše od drugih prebroditi krizu

Milanović: Štednja je potrebna, ali Sanaderove su mjere 'staro guljenje'

Hoće li biti ukinuto pravo zastupnika da nakon isteka mandata šest mjeseci dobiva punu plaću, a u slučaju da ne pronađe novi posao, još pola godine prima pola plaće?

Demagogija ili potreba
Iako u okviru proračuna ?? koji će i 2009. biti stotinjak milijardi kuna – sva zastupnička primanja i povlastice predstavljaju kap u moru, baš te bi poteze javnost pozdravila. No, čak i oporbeni zastupnici kažu da nijedno od prava koje im pripada nije moguće ukinuti ili makar suspendirati na godinu dana bez značajnih zakonskih izmjena, a u to da će biti pokrenute – ne vjeruju.

U vladajućim krugovima, pak, u pozivima na smanjenje dužnosničkih primanja vide demagogiju. Unatoč tome, premijer Sanader otvorio je mogućnost rasprave o povlaštenim mirovinama, što i jest jedna od najiritantnijih povlastica.

Krojačima proračuna Hrvatskog sabora u Ministarstvu financija povoljna je okolnost što u 2009. nema državnih izbora, jer bi zbog njih u saborsku blagajnu trebalo staviti oko 100 milijuna kuna više. Lokalni izbori 2009., pak, u najvećoj će se mjeri financirati iz lokalnih proračuna i stranačkih prihoda. Sabor plaća Državno izborno povjerenstvo, a lokalnim jedinicama država uskače post festum samo u slučaju potrebe.

Predsjednički izbori
Neslužbeno se može čuti da će proračun Sabora biti nešto veći nego ove godine kad je iznosio oko 185 milijuna kuna. Koliko točno nije poznato, no za usporedbu, spomenimo da je u godini lokalnih izbora 2005.saborski proračun iznosio 232 milijuna kuna.

U 2010., pak, kad budu predsjednički izbori, očekivati je da će saborski proračun premašiti 300 milijuna kuna. U 2008., inače, Sabor je na zastupnički prijevoz, odvojeni život i rad na terenu dao dva milijuna kn, za opremanje parlamenta 1,8 mil. kn, za umjetničke slike 400.000 kn, za saborsku televiziju 700.000 kn, za Bleiburg i Jasenovac 630.000 kn, za službena putovanja 6,2 mil. kn, za reprezentaciju 2,2 mil. kuna...


Zastupničke povlastice

MIROVINE: za visoku mirovinu dovoljno samo pola mandata

SMJEŠTAJ: oko 3000 kuna mjesečno plaća im se podstanarstvo

PRIJEVOZ: javni je prijevoz zastupnicima besplatan

PAUŠAL: zastupnički paušal iznosi oko 1500 kuna

PARKING: mjesta u garaži blizu Sabora plaćaju porezni obveznici

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije