Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Saboru

Grmoja: Most je izbačen iz Vlade zbog Marića, a HNS ga je prvi rušio

matija posavec, štromar
Patrik Macek/PIXSELL
08.06.2017.
u 20:36

HDZ-ovi zastupnici govorili su da je preslaganje potrebno zbog stabilnosti zemlje, dok je oporba govorila o prijevari birača

Dok su u Vladi jučer trajali pregovori HDZ-a i HNS-a o sastavljanju nove većine, Sabor je raspravljao o povećanju rodiljskih naknada i roditeljskih potpora. Iako su taj prijedlog uglavnom podržali, ustvrdili su i da to nije dovoljno za popravljanje sve lošije demografske slike Hrvatske.

Ni ova rasprava nije prošla bez osvrta na preslaganje nove većine, odnosno pregovore HDZ-a i HNS-a.

– Manje političke trgovine, više brige o mladim obiteljima – rekao je SDP-ov Gordan Maras koji je kritizirao Vladu jer joj je, kako je tvrdio, važnije hoće li istrgovati 76 ili 77 ruku za novu većinu nego pomagati građanima.

Preslaganje je bilo tema i po saborskim hodnicima, a malo je tko s odobravanjem dočekao priču o HNS-u kao novom partneru u Vladi. HDZ-ovi zastupnici, bez prevelikog oduševljenja, govorili su da je to potrebno zbog stabilnosti zemlje, dok je oporba govorila o prijevari birača. HNS-ov Milorad Batinić pak ustvrdio je da nema govora o tome, kao ni o tome da se HNS promijenio.

– Naš stav, politička paradigma, nije promijenjen. Nismo ušli grlom u jagode, znamo koji su nam ciljevi, a prvi je – bolja Hrvatska – kazao je Batinić.

S druge strane SDP-ov Arsen Bauk malo se našalio s pet HNS-ovaca koji podržavaju preslaganje pa je premjestio njihove elektroničke kartice kojima glasuju na mjesto HSS-ovaca, odmah uz HDZ-ova mjesta, gdje je, kako je kazao, mjesto vladajućoj većini. SDP-ovci i mostovci potpisivali su se na HNS-ov zahtjev za opoziv Vlade. Naime, posljednji dan Sabora prije stanke za lokalne izbore HNS je počeo prikupljati potpise za opoziv Vlade, no tada nitko drugi nije želio dati potpis toj inicijativi nazivajući je “smokvinim listom”, što se danas, komentiraju zastupnici, pokazalo i točnim. Taj je papir ostao u Klubu SDP-a gdje im je donesen da nakon HNS-ovih zastupnika i oni daju svoje potpise pa su jučer odlučili “oživjeti” tu inicijativu.

O preslaganju se govorilo i u sabornici kada je ujutro nekoliko zastupnika zatražilo stanke kako bi progovorili o tome, ali i o krizi u Agrokoru. Tako je Mostov Nikola Grmoja podsjetio da je premijer Andrej Plenković iz Vlade “izbacio” Mostove ministre optuživši ih za nekolegijalnost prema ministru financija Zdravku Mariću, s obzirom na to da su bili za njegovo rušenje, a sada, naglašava, poziva u Vladu HNS koji je rušenje Marića i inicirao, jednako kao i rušenje ministra obrazovanja Pave Barišića.

– I sada bi ga se odrekao i dao ministarstvo HNS-u, toliko o toj kolegijalnosti. Ovo je politička trgovina najgore vrste, nikad viđena u Saboru i drago mi je da je Most sudjelovao u tom razotkrivanju – zaključio je Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin pozvao je Vladu da promijeni lex Agrokor kako bi izbjegao sve posljedice štetne za državu, posebice tužbe.  

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 29

NA
navijeke
20:44 08.06.2017.

Most nije 'izletio' iz vlade zbog ministra Marića, nego zbog konstantne opstrukcije rada te iste vlade. Grmoja očigledno mora naučiti razliku između uzroka i povoda, kao i da se stranka koja sudjeluje u obnašanju vlasti ne smije ponašati kao oporbena

JA
jadrmatic
20:48 08.06.2017.

HNS je bio u oporbi, i posao mu je bio rušiti ministra u vladi. Most je bio u vladi i posao mu je bio upravljati državom s partnerom u vladi, a ne se pridružiti oporbi u rušenju ministra vlastite vlade. Naravno da je taj nulti princip parlamentarne demokracije teško objasniti Grmoji koji je član ultimativne nedemokratske sekte Most koji funkcionira poput tajnog društva. Grmoja, manje se druži sa svojim psihijatrom, i stvari će ti se razjasniti.

ZA
zaokica
21:13 08.06.2017.

da grmoja ali se HNS pokajao sto se vidi a vi miro je napadao ono zbrda zdola i lijevo i desno ma komunisticki ZBOGOM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije