Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
127 GLASOVA

Sabor jednoglasno prihvatio Mostov Ovršni zakon, ali i odbio većinu amandmana

Nikola Grmoja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
14.07.2017.
u 13:33

HNS-ov Stjepan Čuraj zamjera što se jučer konstruktivna rasprava danas pretvorila u politiziranje.

Hrvatski sabor jednoglasno je sa 127 glasova za usvojio Mostove izmjene Ovršnog zakona, ali ne i amandmane stranaka, već isključivo Vladine amandmane.

Prije toga, Mostov Nikola Grmoja molio je zastupnike da podrže Mostov prijedlog izmjena Ovršnog zakona jer će on, tvrdi, pomoći brojnim građanima.

- Ministar pravosuđa najavio je cjelovite izmjene ovršnog zakona, znamo da to ne može biti prije godine dana, čak i duže. Svi dobro znamo u kakvim uvjetima žive naši građani, o kakvoj spirali zla se radi i ne možemo dopustiti da građani čekaju toliko dugo. Ovaj zakon usuglašen je s HDZ-om, "pojačali" smo ga amandmanima jer su svi govorili trebaju nam jače, korjenitije promjene. Svaki kvalitetan prijedlog smo podržali, HDZ kaže da se vlada nije očitovala na naše amandmane, pa jučer od jutra o njima govorimo, a ovo što smo predložili bi spasilo mnoge, ne mogu ljudi biti doživotno blokirani, a našim amandmanima bi to prekinuli. Znate li kolike ćemo spasiti i spriječiti da odu u Irsku – rekao je Grmoja. 

Ako HDZ bude protiv amandmana koje je pisala predsjednica RH poslat će joj poruku da je neozbiljna i populist, dodaje Mostovac. Riječ je prijedlozima da se poveća iznos glavnice na 50 tisuća kn zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti i da svaka strana u postupku snosi svoj dio troška.

- Uvjeren da će kod SDP-a prevladati socijaldemokracija, a ne odvjetnički lobiji. Za koga radimo, za one koji mogu i na ljetovanje i skijanje ili za one koji skupljaju novac da isele? Ako sve odbacite znači da ne postoji stvarna volja za rješavanjem problema, problem se samo odgađa, a država umire – poručio je Grmoja.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku kaže kako je ovo važan trenutak za hrvatske građane.

- Više mi je teško mogu čitati pisma koja mi stižu. Neki dan dvije starije osobe preda mnom plaću, mole, kako pomoći tim ljudima, zato je ovo prevažno pitanje. Most ga je korektno pokrenuo, jučer sam bio presretan čovjek jer sam do 16 sati osjećao pozitivnu atmosferu da ćemo svi to podržati. Ne mogu vjerovati da se sad stvar komplicira, pa se postavlja pitanje zašto? Jučer svi tvrdili da treba pomoći malim ljudima, a danas se oko toga politizira. Jučer sam u govoru državnog tajnika Josipa Salapića prepoznao da bi moglo biti problema. Ovo je zemlja ovrha. Je li problem formalni ili sadržajni? Zašto sad govorite protiv zakona – pita se Lovrinović i poziva zastupnike da donesu zakon.

HDZ-ov Ivan Šuker slaže se da je ovo izuzetno važan zakon za 330 tisuća građana.

- Ovaj zakon mora biti socijalno osjetljiv, ali svima mora nuditi pravnu sigurnost. Vlada i HDZ temeljem dogovora s Mostom prihvaća prijedlog Mosta s usuglašenim amandmanima, ali ne i amandmane koje ste nam tek jučer mimo dogovora pokazali. Nije dobro da ne smijemo reći da možda nešto nije dobro. Grbin i ja se usudili reći dvije primjedbe i sad smo potencirani kao osobe koje su nešto prigovarale – objasnio je Šuker.

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je drugi dan mandata vlade Zorana Milanovića i donošenje izmjena Ovršnog zakona i stavljanje van snage Zakona o javnim ovršiteljima kako bi u sustav ovrhe ušla privatna služba koja bi plijenila imovinu građana.

- To je socijaldemokracija, a ovo je demagogija. Danas se ponašamo isto, kao prije godinu, šest ili deset godina. Ovaj zakon smo podržali na svim odborima, on se radi devet mjeseci, pa zar je previše da se ni 24 sata prije glasovanje dobivamo amandmane koji nisu tehnički, nego suštinski. Suštinski jer u sebi nose skrivene rizike za koje nema vremena otkriti što nose za građane, a to je mnogo problema – komentira Grbin. Ti amandmani su klasični primjer populizma i demagogije, tvrdi, i iskorištavanje posljednjeg trenutka. Glasovat ćemo za zakon, ali te amandmane ne možemo podržati, zaključuje.

HNS-ov Stjepan Čuraj zamjera što se jučer konstruktivna rasprava danas pretvorila u politiziranje.

- Ja vjerujem da ćemo svi biti za ovaj zakon i to jeste poruka. No amandmani koje smo dobili tek popodne u svojoj osnovi imaju dobru namjeru, ali ne smijemo radi nekih građana ugroziti budućnost ostalih, a postoji mogućnost da ako sve amandmane prihvatimo da banke prestanu davati kredite ili traže dodatna jamstva – ukazao je Čuraj.

Ivan Pernar iz Živog zida je pak poručio da treba pomoći radnicama Borova.

Komentara 6

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:33 14.07.2017.

Mostovci upadaju u sve vece lazi i obmane,da uzmu jos marasa sebi nebi imali ravnoga,ali po negativnim stvarima.

MI
misho32
16:08 14.07.2017.

koji ,su to manipulatori ,nakon što je gotova rasprava o Zakonu koji su napisali i predložili , istrče sa novim amandmanima i tako se žele prikazati kao jedini koji štite građane.Problem je u tome što još uvijek dio naivne javnostinosti puši tu plitku demagogiju , tih provincijskih diletanata.

PA
papilon100
13:42 14.07.2017.

Mostovci lazovcine,saboteri i politicari seoskih zadruga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije