Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasjedanje Sabora

Sabor: Oporba kritizirala rad HANFA-e, a HDZ ga hvalio

Ante Samodol
Goran Stanzl/PIXSELL
29.09.2010.
u 13:07

Većih posljedica manipulacija i špekulacija na tržištu kapitala u Hrvatskoj nije bilo.

Jedni je hvale, drugi kude. Tim bi se riječima mogla opisati rasprava u Saboru o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2009. godinu, koja je za SDP-ovce kriva za nepostupanje u raznim aferama kao što je ona u Podravci, a za HDZ-ovce je glavna prepreka za manipulacije na tržištu kapitala.   

- Većih posljedica manipulacija i špekulacija na tržištu kapitala u Hrvatskoj nije bilo zbog preventivnih i pravodobnih aktivnosti HANFA-e. Kada bih bio prisiljen voditi neku državnu instituciju, onda bi HANFA bila na posljednjem mjestu. Ne zbog opsega posla ni sektora koji nadzire, ne ni zbog stručnog i odgovornog posla, niti zbog izloženosti manipulacijama, nego zato što nema završne satisfakcije - pravomoćnih presuda za utvrđene prekršaje i kaznena djela - rekao je HDZ-ov Goran Marić. 

S druge strane SDP-ovci, koji su najavili da neće podržati izvještaj o radu, zamjeraju HANFA-i što nije reagirala na afere u hrvatskim tvrtkama.   

- Dovoljno je reći da u četiri godine od 2006. godine u aferi Podravka HANFA nije reagirala. Znači kad je FIMA prvo kupila dionice Podravke, nije provodila nadzor, nisu provjeravani računi FIME u idućoj godini ni nakon mjesec i pol nakon afere Spice u 2008. godini - istaknuo je Davor Bernardić (SDP). Dodao je i da HANFA djeluje po diskrecijskom kriteriju - postupa se kada se mora, a ne kada se to želi. Na to je reagirao HDZ-ov Marić koji tvrdi da HANFA kod prve kupnje dionica Podravke nije niti mogla postupati jer one nisu kupljene na burzi nego kupoprodajnim ugovorom.  

Kao i SDP-ovci izvještaj je odbio podržati i Klub HNS-HSU.

- Tržište kapitala bilježi pad od 70 posto, ljudi ostaju bez posla, a HANFA ima ekstraprofit i više zaposlenih, kazao je NHS-ov Zlatko Koračević. 

Objašnjenje što se dogodilo s Podravkom dao je i predsjednik uprave HANFA-e Ante Samodol.

- HANFA je jedina institucija koja je na zahtjev Državnog odvjetništva krajem 2007. odgovorila na napis u lokalnim novinama i dala analizu stjecanja 10,64 posto dionica. Tu je naša nadležnost prestala jer Podravka nije subjekt nadzora HANFA-e. Ona ima svoj nadzorni odbor, ima skupštinu, ima godišnji izvještaj i revizora - rekao je Samodol. O detaljima Samodol nije želio govoriti jer je i jedan od svjedoka u postupku koji traje, ali je pitao zastupnike zašto kad su tako revni nisu osnovali povjerenstvo u Saboru na kojem bi mogli preciznije govoriti.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
Pippo9
14:14 29.09.2010.

HANFA je institucija koja spriječava manipulacije i muljaže na financijskim tržištima i kao takva je neophodna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije