Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Vladajući redom odbijaju amandmane oporbe na proračun za 2018. godinu

Zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka o presudi ICTY-a nastavljena 6. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.11.2017.
u 13:45

Odbijeni su tako amandmani SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića i Marka Vešligaja za dodatnih 80 milijuna kuna za elementarne nepogode, no ideju da se taj novac namakne iz sredstava za SOA-u

Sabor danas glasuje o dosad raspravljanim zakonima, kao i prijedlogu državnog proračuna za 2018. godinu na koji je stiglo čak 147 amandmana, koje će vladajući većinom i odbijati. Nakon odbijanja prvih desetak oporbenih amandmana kojim su zastupnici tražili više sredstva za elementarne nepogode, vatrogastvo, poljoprivredu, prava manjina, koja bi se uzela iz planiranih sredstava za kupnju vojnih zrakoplova te za SOA-u, oporba je zatražila stanku kako bi o tome progovorila.

- Žao mi je što smo morali tražiti stanku već nakon 12 amandmana. Tražili smo je kako bi upozorili na nedopustivo ponašanje članova vlade, odnosno predstavnice Ministarstva gospodarstva. Zamolio bih druge članove Vlade da se ne ponašaju na ovaj način. Predstavnica ministarstva gospodarstva niti na jedan od predloženih amandmana nije se očitovala o stavkama o kojima su tražili povećanje sredstva. I to ne iz bilo kojeg resora.

Nije se očitovala niti nijednu stavku u kojoj se tražilo povećanje u njenom resoru, dakle za gospodarstvo i investicije. Vaša je dužnost očitovati se o onome što zastupnici traže i zašto smatrate da su sredstva za to što traže dostatna. Zadaća vam je reći da imate dostatna sredstva za gospodarstvo, dužnost vam je reći ne damo novac za investicije, ne damo novac za gospodarstvo. Nemojte se skrivati iza aviona i SOA-e. Ako mislite da se ne treba smanjivati novac za avione, to je vase pravo, ali očitujete se.

Zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka o presudi ICTY-a nastavljena 6. sjednica Sabora
1/24

Jer ste inače mogli pozvati i ministra Krstičevića da kaže - kupujemo avione, točka. Molim vas da u nastavku rasprave budete iskreni, otvoreno recite ne damo dodatan novac i ovo što tražite je beskorisno i glupo, ali nemojte se skrivati – rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Podržao ga je Mostov Tomislav Panenić upozorivši da se predstavnici Vlade moraju očitovati o razlozima odbijanja.

- Niti smo saznali zašto je odbijeno, niti objašnjenje zašto je povećano - rekao je Panenić, koji vrlo brzo nakon te stanke ponovno tražio novu stanku jer su vladajući nastavili s odbijanjem amandmana oporbe, pa je ta stanka produžena da bi zastupnici stigli i na ručak.

Odbijeni su tako amandmani SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića i Marka Vešligaja za dodatnih 80 milijuna kuna za elementarne nepogode, no ideju da se taj novac namakne iz sredstava za SOA-u je odbijen jer bi, rekao je ministar, to ugrozilo rad Sigurnosno-obavještajne agencije. Odbijen je i amandman njihovog stranačkog kolege Domagoja Hajdukovića da se četiri milijuna kuna izdvoji za potporu Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, ali i za prijevozna sredstva za vatrogasce što bi se trebalo oduzeti uredima predsjednice i premijera.

- Imali smo prilike gledati heroje koji su se borili u strašnim prizorima, gdje su na požarišta išli u antiknim vozilima s antiknom opremom, imali situacije da su s fićom išli boriti se protiv vatrene stihije – primijetio je Hajduković.
Potporu vladajućih nije dobio ni amandman Živog zida kojim traže 20 milijuna kuna više za nacionalne manjine, s tim da se to uzme iz budžeta za borbene avione.

- Smatramo da su u državnom proračunu osigurana sredstva dostatna za provedbu svih mjera zaštite prava nacionalnih manjina – rekao je ministar financija Zdravko Marić, a ubrzo je odbijen i amandman Živog zida da se također sa stavke borbenih aviona uzme 100 milijuna kuna više za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

- To bi ugrozilo sigurnost zračnog prostora – kazala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Komentara 5

DO
doktorica
15:24 30.11.2017.

tose zove stranačka stega

Avatar nekakav
nekakav
14:22 30.11.2017.

ja ne znam vladajuće koji prihvaćaju prijedloge oporbe. neka sdpovci objave kolko su oni hdzovih prijedloga prihvatili, kad su oni bili na vlasti. da sad baš ne idemo u zapisnike sa sjednica sabora npr. 2013-e...

KO
konoplja
15:35 30.11.2017.

Ljeto 2018, vatrogasci i dalje guraju muzejske primjerke, Plenkoviću je sve to interesantno i zanimljivo! Ponašate se prema vatrogascima kao i prema Vukovaru, svake godine puna su vam usta obećanja a djela ni na vidiku, tako već 20 godina obećavatee da ćete napraviti nešto za Vukovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije