Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi saziv

Sabor: Ništa ne upućuje na skoro konstituiranje

sabornica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.11.2015.
u 14:02

Prvog dana u Saboru zastupnici se, u pravilu, fotografiraju za zastupničke iskaznice, a vidjet će se hoće li tako biti i ovoga put

Iako je do prvog okupljanja zastupnika iz novog saborskog saziva ostalo manje od tri dana, u zgradi Hrvatskog sabora ništa vidljivo ne upućuje na to – saborski hodnici u ponedjeljak su bili prazni i tihi, a na uredima su još stajala imena zastupnika iz prošlog, sedmog saziva.

Tako će biti dok se ne konstituira novi Sabor i formiraju odbori i klubovi, tek tada će se znati koji će zastupnik u koju sobu, kažu u Saboru i tumače kako taj proces uvijek traži određeno vrijeme, a posebno sada kad nije izvjesno tko će imati saborsku većinu i kako će se rasporediti snage u parlamentu.

Zastupnici stoga u četvrtak, 3. prosinca, kada je sazvana konstiturajuća sjednica, mogu doći izravno u sabornicu ili u klubove, ako ih imaju od prije, kažu u Saboru. Za polovicu zastupnika taj će dan značiti prvo parlamentarno iskustvo. Naime, od 151 zastupnika po prvi je put izabrano njih 76, a prethodno saborsko iskustvo ima njih 75.

Prvog dana u Saboru zastupnici se, u pravilu, fotografiraju za zastupničke iskaznice, a vidjet će se hoće li tako biti i ovoga puta. Novi, osmi saziv Hrvatskog sabora sastaje se na prvoj sjednici u situaciji kakve nije bilo u proteklih 25 godina jer nijedna politička opcija nema većinu, to jest 76 zastupnika. Stoga je pitanje hoće li se izabrati predsjednik Sabora što je, ističu na Markovom trgu, "nulta točka" za ostale saborske poslove i procese.

Ustav propisuje da se Sabor konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina od 151 izabranog zastupnika, dakle njih 76. Uz rijetke izuzetke, na svim konstituirajućim sjednicama okupljali su se svi zastupnici. Iako smo na korak do sjednice, još je puno nepoznanica, kažu saborski sugovornici.

Ipak, dio parlamentranog scenarija za četvrtak je izvjestan. Dobrodošlicu okupljenim zastupnicima poželjet će i Saborom privremeno predsjedati Josip Leko, predsjednik iz prethodnog saziva, a bude li on spriječen, zastupnica Marija Ilić (HSU), kao najstarija izabrana zastupnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije