Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO SKUPLJI NEGO PROŠLI

Posao od 394.000 kuna: Sabor nabavlja 165 tableta radi rasprava i glasanja na daljinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.11.2020.
u 08:57

“Stari su tableti amortizirani nakon jednog saziva Sabora, a i slabih su tehničkih mogućnosti”

Saborski zastupnici dobit će nova tablet računala. Naime, Hrvatski je sabor pokrenuo javnu nabavu 165 tableta, čija je procijenjena vrijednost 315.000 kuna bez PDV-a, odnosno oko 394.000 kuna s PDV-om. Rok za dostavu ponuda je 25. studeni ove godine, a nakon potpisivanja ugovora isporučitelj će imati rok od maksimalno 60 dana da isporuči nove uređaje zastupnicima. Prosječna cijena jednog novog tableta kojim će se služiti saborski zastupnici, prema procijenjenoj vrijednosti, iznosi oko 2400 kuna. Prema tehničkim specifikacijama, tablet mora biti težak maksimalno 1000 grama te imati zaštitni etui i tipkovnicu, ekran mora imati dijagonalu minimalno 10,1 inča i imati podršku za rad uz pomoć aktivne olovke.

Traženi operativni sustav je Android 10, dok procesor mora biti od minimalno 2,0 gigaherza, a RAM od najmanje 4 GB. Interna memorija mora biti najmanje 64 GB. Fizička tipkovnica mora biti ugrađena u etui te otporna na prolijevanje tekućina i s hrvatskim rasporedom slova. Etui pak mora imati funkciju stalka za tablet. Upute za uporabu moraju biti na hrvatskom jeziku, a jamstvo mora iznositi minimalno četiri godine, i to na lokaciji korisnika uz garantirani popravak u roku 15 dana od prijave kvara. Ovo je drugi put u četiri godine da se nabavljaju tableti za saborske zastupnike.

Prva nabava izvršena je u vrijeme predsjedanja Saborom mostovca Bože Petrova, čija je ideja i bila da se nabave ti uređaji kako bi se uštedjelo prvenstveno na papiru. No tad su nabavljeni znatno skromniji tableti, njih ukupno 151, a cijena im je bila 149.016 kuna s PDV-om, odnosno 986 kuna po komadu. No sad se nabavljaju gotovo 2,5 puta skuplji tableti. Tad je na natječaj stiglo devet ponuda, a odabrana je ona najjeftinija hrvatske tvrtke KING ICT. Procijenjena vrijednost nabave tad je iznosila 200.000 kuna. Bio je, među ostalim, tražen RAM od 1 GB i interna memorija od 8 GB.

U Saboru kažu da je prvi razlog za nabavu novih tableta za zastupnike mogućnost udaljenog pristupa sjednicama Sabora kako bi mogli sudjelovati u raspravama i elektronički glasovati. Objašnjavaju da te opcije stari tableti koji su nabavljeni 2017. nemaju. Ti su uređaji, vele, bili vrlo rudimentarno opremljeni te su već amortizirani nakon jednog saziva Sabora. Stari tableti, objašnjavaju, istrošeni su, neadekvatni i nemaju aplikativna rješenja i opremu za ovakve tipove sjednica kakve se sad vode zbog koronavirusa.

U Saboru vele da im je sad najbitnije da riješe problem udaljenog pristupa sjednicama, neki zastupnici nemaju svoju opremu, dok Sabor nema rezervnu, a mora se svima osigurati pravo na raspravu kako bi se poštovala odluka Ustavnog suda o tome. Inače, bilo je dosta kritika na račun starih tableta, koji su prema nekim iskustvima bili jako loši. Neki zastupnici, pogotovo oni mlađi, imali su puno bolje privatne tablete pa nisu ni htjeli uzeti saborske. No ideja, odnosno digitalizacija, ipak je bila dobra, a ti tableti su, kažu upućeni, bili u skladu s tadašnjim proračunskim mogućnostima.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Pravobraniteljica Slonjšak se rasplakala u Saboru: 'Jako mi je teško ovo govoriti'

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
09:12 11.11.2020.

A koji će to brđanin/ka koji sjede u saborskoj klupi znati specifikacije tableta? Oni glasaju za dobrobit nacije na ugašenim ekranima, a jačina procesora se kod njih mjeri njonobajtima. Stvara se nova afera, afera "Njonjobajt tableti" javna nabava preko zagrebačkig Holdinga d.o.o.

DU
Deleted user
09:12 11.11.2020.

Vidović Krišto: Internacionalizirat ćemo vašu korupciju, organizirati i prosvjed i referendum! Jedan od najboljih govor u Hrvatskom državnom saboru u zadnjih 10 godina! Polovici narodnih zastupnika (svih političkih boja) ne treba tablet - treba im zatvorska ćelija.

Avatar Krabat
Krabat
09:05 11.11.2020.

Nebi rađe za te novce kupili respiratore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije