Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
volja hrvatskih građana

Sabor je izmijenio Zakon o mirovinama. Provjerite što se sve mijenja

Prosvjed protiv mirovinske reforme
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
18.10.2019.
u 14:10

Vlada je predložila a Sabor izglasao zakonske izmjene kojima se u cijelosti preuzimaju zahtjevi građanske inicijative '67 je previše', za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana

Sabor je danas po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi građanske inicijative "67 je previše".

Sabor je zakonske izmjene podržao sa 115 glasova za i 5 suzdržanih.

Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Vlada je predložila a Sabor izglasao zakonske izmjene kojima se u cijelosti preuzimaju zahtjevi građanske inicijative „67 je previše“, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.  

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih  62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine će se penalizirati 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznosi 12 posto, dok je dosad iznosila 18 posto.

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene - umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda je 750.000 građana

Inicijativa “67 je previše” priopćila jekako je usvajanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda svih 748.624 građana, koji su dali svoj potpis za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu.

Inicijativa pritom ističe kako ostaje "gorak okus izigravanja demokracije" zbog nedopuštanja građanima da putem referenduma iskažu svoje mišljenje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je to veliki zajednički uspjeh sindikata i građana, koje se lošim zakonskim rješenjima prisiljavalo na lošije uvjete umirovljenja, duži rad i siromaštvo u starosti.

S gotovo 750.000 prikupljenih potpisa pokazali smo vlasti da ne može bez razgovora sa sindikatima, kao predstavnicima radnika, donositi odluke o radnim i socijalnim uvjetima, rekao je Sever podsjetivši da je to već četvrti put da su sindikati zajedno s građanima uspjeli spriječiti donošenje loših zakonskih odredbi.

Ustavnopravni stručnjaci koje smo konzultirali potvrdili su naše mišljenje kako ovakva odluka Vlade i Sabora nije u skladu s demokratskim standardima te se njome obezvređuje institut referenduma, navodi Inicijativa.

Posebno su zabrinuti mogućnošću da se izmjene koje usvoji Sabor lakše mijenjaju od onih koje bi se usvojile neposrednim izjašnjavanjem građana na referendumu.

"Moguće je da se neka buduća Vlada i saziv parlamenta odluče na ponovno nametanje rješenja koja smo uspjeli poništiti. Poručujemo im da ni ubuduće nećemo pristati na prisilni rad do 67. godine i druga po radnike nepovoljna rješenja", poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Da bi ova priča do kraja završila, Hrvatski sabor treba donijeti poseban zaključak ili odluku u kojoj će izrijekom navesti što usvajanje ovih izmjena znači za referendumsku inicijativu i predane potpise, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"Građani imaju pravo na jasan odgovor zašto nije raspisan referendum koji su svojim potpisima tražili, odnosno tko je za to odgovoran", naglasio je Novosel.

Video: Što su to nacionalne mirovine?

 

Komentara 6

Avatar Hazl113
Hazl113
15:06 18.10.2019.

Jedino referendum riješava sva pitanja trajno. Vlada može za 12 mjeseci ponovo pokrenuti proceduru promjene Zakona o mirovinama. Sindikati su nas i ovaj put izigrali. Drugi put će biti puno teže sakupiti dovoljan broj potpisa, jer će se promijeniti zakon o referendumu. E kako su nas sindikati prevarili. Nikad više neće dobit moj potpis, nikad.

OP
opapara
15:08 18.10.2019.

plenki bi morao dati ostavku jer nam je govorio da će to biti katastrofa ako prođe referendum sindikata i plaćao je propagandu da to spriječi a sada je sve bespogovorno potpisao, ili nek se ispriča što je lagao ili nek da ostavku jer ne napravio katastrofu za hrvatsku kako je rekao...

I1
ing-12345
18:32 18.10.2019.

Masni briselski ćato Plenković i njegovi zločinci iz Hrvatskog Društva Zločinaca (HDZ-) trebaju dati ostavku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije