Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORMIRANJE RADNE SKUPINE

Sabor do kraja siječnja donosi Etički kodeks o ponašanju zastupnika, ide se i u izmjene Poslovnika

petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.12.2016.
u 15:51

- Više se radi o trendovima u Hrvatskoj, a to su oni koji bi trebali voditi jačanju institucija, ozbiljnijem pristupu politici, s obzirom na velike globalne izazove u kojima živimo – zaključio je Jandroković.

Predsjedništvo Sabora dogovorilo je danas da bi se Kodeks o etičkom ponašanju saborskih zastupnika konačno trebao donijeti do konca siječnja, ali i da se ulazi u proceduru izmjena Poslovnika Sabora.

Predsjednik Sabora Božo Petrov objasnio je da je dogovoreno da će se formirati radna skupina za donošenje konačnog prijedloga Kodeksa.

- Do sutra u 14 sati trebamo dobiti prijedloge od strane Klubova zastupnika koga oni predlažu u tu radnu skupinu, a nakon toga će se sastati ponovno Predsjedništvo, definirati sedam članova radne skupine i ona bi trebala do 31. siječnja donijeti konačni prijedlog kodeksa. U radnoj skupini će biti i drugi pridruženi vanjski članovi koji će pomoći u definiranju kodeksa – objasnio je Petrov. Dodao je kako je preuzimanjem dužnosti zatekao više nacrta kodeksa koji su pisani u ranijim sazivima, te da su ih sve uzeli u obzir pri pisanju ovog prijedloga.

- Ne bojim se da ovaj put nećemo donijeti Kodeks. S obzirom da je Hrvatski sabor usvojio odluku o borbi protiv korupcije da se od 2015. do 2020. donese i Kodeks, a isto predlaže i Greco skupina, ne vidim razlog zašto bi to završilo u košu i vjerujem da će se završiti u zadanim rokovima – kaže Petrov. Kodeks, dodaje, vidi kao uputu zastupnicima kako se trebaju odnositi prema instituciji i svom radu u sabornici, a ne kao kazne.

Predsjedništvo je raspravljalo i o eventualnim prijedlozima za nadopunu ili promjenu Poslovnika.

- Tu ćemo također zatražiti od saborskih zastupnika da do 20. siječnja daju svoje primjedbe i prijedloge za promjenu Poslovnika, nakon toga će se također napraviti radna skupina koja će razmotriti sve prijedloge nakon čega će se stupiti u promjenu Poslovnika – pojašnjava Petrov.

Upitan misli li da će se donošenjem ova dva dokumenta poboljšati i kvaliteta rada u sabornici, on kaže kako ne vjeruje da trebaju strože kazne ili pozivanje zastupnika na ispriku za izrečeno, već u držanje Poslovnika.

- Kada tu skratite manevarski prostor i kada zastupnik postane svjestan da je poslovnik skup pravila kojih se treba držati, svi će ga se držati. Nama je u prva dva mjeseca rada bilo važno pokazati da Sabor može raditi i biti produktivan i to smo pokazali tako što smo doslovno za 100 posto, u usporedbi s ostalim sazivima sabora od 6. saziva, udvostručili broj radnih dana, sati, zakona koje smo donijeli u dva mjeseca, što je nevjerojatno mnogo u odnosu na zadnjih 10 godina. Dobili smo i bolju ocjenu za percepciju javnosti Sabora. Sad smo zastupnicima dali dovoljno vremena da se upoznaju s poslovnikom i sustavom i sada i s njihove strane treba doći podrška i pridržavanje poslovnika, to je sljedeća faza – zaključio je Petrov.

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković također vjeruje da će se Etički kodeks donijeti.

- S obzirom na sveukupno ozračje koje vlada u Saboru od prvog zasjedanja do sada mislim da smo stvorili takvu atmosferu u kojoj će biti moguće donijeti Kodeks, i promijeniti Poslovnik koji će ići u smjeru efikasnijih i sadržajnijih rasprava o stvarnim temama, a koje će na određeni način onemogućiti razne ekshibicije, teatar i skretanje pozornosti pojedinih zastupnika na sebe isključivo atrakcijom, ne sadržajem – kaže Jandroković. On se isto ne zalaže za kažnjavanje zastupnika, već na poticanje zastupnika i njihovih klubova da nastoje pridonijeti kvaliteti Sabora svojim idejama.

- Želimo smanjiti prostor onima koji ispraznim diskusijama, koje su često na rubu incidenta, zauzimaju ogroman prostor i kroz njih javnost dobiva zaključke o radu Sabora u cjelini. Namjera Kluba HDZ-a je učiniti rasprave sadržajnijima. Sankcije su nužno zlo. Očekujem do 151 zastupnika da odgovorno pristupi svom poslu. Nisam zagovornik kažnjavanja, više sad za to da radimo na savjesti zastupnika, na ozbiljnijem shvaćanju svog posla- tvrdi Jandroković. Uvjerava da nije namjera mijenjati Poslovnik zbog nekih pojedinaca.

- Više se radi o trendovima u Hrvatskoj, a to su oni koji bi trebali voditi jačanju institucija, ozbiljnijem pristupu politici, s obzirom na velike globalne izazove u kojima živimo – zaključio je Jandroković.

>> Pernar otkrio da je bio s grupom koja je pušila marihuanu: 'Tresli su se i kažu: Ivane, što ako nas uhvate?'

Komentara 2

BR
brojevi
20:56 14.12.2016.

Neshvatljivo da u Saboru svakodnevno sjedi jedva desetak zastupnika i nikom ništa. Etički kodeks o ponašanju zastupnika? Kakve su to moralne vertikale koje se ne udostoje doći na radno mjesto za veliku novčanu naknadu iskamaćenu od poreznih obveznika? Ovakav vid parlamentarne demokracije je ppotpuno potrošen i trebalo bi ponovno uvesti predsjednički sustav jer naš čovjek ne može bez "gazde".

TV
tv5378
21:07 14.12.2016.

A poslije etickog kodeksa,salabahteri i po mogucnosti ''Hej Slaveni''prilikom svakog zasjedanja,jer ovo je ionako skup Jugoslavena u kojem su Hrvati manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije