Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko su vladari 9. saziva Sabora

Bunjac: Većina zastupnika svoj posao ne radi savjesno

Gordan Maras
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
18.07.2017.
u 19:52

U 99 radnih dana zastupnici su donijeli 123 zakona, od čega 32 jednoglasno, no 57 posto doneseno je po hitnoj proceduri, što nije dobro

Mostov Miro Bulj te Ivan Pernar iz Živog zida najaktivniji su saborski zastupnici devetog saziva, dok SDP-ova Romana Jerković kao članica izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a zbog čestih putovanja vodi po potrošnji.

Miro Bulj bio je rekorder i po broju javljanja i u prošlom sazivu, koji je zbog pada Vlade radio malo više od pola godine.

“Neke vidim samo petkom”

– Od jutra sam do večeri u Saboru, izostajem jedino ako sam na sastancima u ministarstvima ili zbog općinskih ili županijskih sjednica. Moja je obveza sudjelovati u raspravama, narod me izabrao da tamo predstavljam njihov glas – kaže nam Bulj. Za sve se rasprave, dodaje, priprema razgovarajući sa stručnjacima i građanima, tako da ne “lupeta u prazno” tek tako da bi se javio.

– Volio bih da su svi zastupnici takvi, no neke zastupnike vidim samo petkom – kritizira Bulj. S njime se slaže i Branimir Bunjac iz Živog zida, koji je četvrti po aktivnosti.

– Čuo sam svakakvih izgovora od kolega koji se ne javljaju, da rade po odborima, da ne žele govoriti o nekim temama jer nisu stručni... Žalosna je činjenica da tri četvrtine zastupnika svoj posao ne obavlja savjesno, često izostaju, a na glasovanju ruke dižu mehanički bez da razmišljaju o tome što taj zakon nosi – kaže Bunjac. Njemu nije bitna kvantiteta, nego kvaliteta, ali ipak je u vrhu liste po broju javljanja jer su, naglašava, svi zakoni bitni za građane i njegova je dužnost pročitati ih, pripremiti se i upozoriti na eventualne nedostatke. Istog je stava i SDP-ov Gordan Maras, treći najaktivniji zastupnik u Saboru.

– Bitan je i rad izvan sabornice, vodio sam odbor za zaštitu okoliša te organizirao i nekoliko tematskih vezanih uz ključne probleme u tom području, a u proceduru sam uputio nekoliko zakona ili recimo prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru – kaže Maras koji je aktivan jer, objašnjava, voli da građani čuju za što se zalaže i da vide razliku SDP-a i HDZ-a.

Gotovo 40 zastupnika od listopada do prošlog se tjedna u Saboru javilo manje od deset puta, a neki ni jednom. Jedan od njih je zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics, kojemu je ovo prvi put u Saboru pa, kaže, treba i malo vremena da se uhoda i oslobodi.

– Aktivan sam na odborima, pitao sam premijera o autocesti u Baranji. Dosta sastanaka odradim mimo sjednica, ali vjerujem da ću od jeseni i ja biti aktivniji – tvrdi Jankovics.

Prošli saziv kraći

Inače, Sabor je od konstituiranja 14. listopada do prošlog petka, 14. srpnja, odradio četiri sjednice u ukupno 99 radnih dana, odnosno 632 sata i 46 minuta. U tom razdoblju odrađene su 322 točke, od kojih je donio 123 zakona, i čak 32 jednoglasno. Ono što nije za pohvalu jest činjenica da je čak 57 posto zakona doneseno po hitnom postupku. Ovaj saziv dosad je obilježila kriza vlasti, zahtjevi za opoziv ministara, ostavka predsjednika Sabora Bože Petrova i izbor novog predsjednika Gordana Jandrokovića, a prvi put svjedočili smo i iznošenju zastupnika iz sabornice – Ivana Pernara. Zato je te statistike teško uspoređivati s prethodnim sazivom koji je trajao od 28. prosinca 2015. do 15. srpnja 2016., s tim da su zastupnici s radom stali još u lipnju zbog pada Vlade.

Komentara 5

DU
Deleted user
08:43 19.07.2017.

Svaka čast Pernar Iveku i Bulj Mireku, ali Stazić Neško, Grbin Pećko, Maras Gogo i Glavašević Boki su nenadmašivi. Oni su naši saborski idoli.

DB
db123
12:25 19.07.2017.

sad vidite da nema toga brojcanika ni da se nebi culo bulj ,pernar,bunjac ati koji spavaju i ne dolaze u sabor treba ih osloboditi place sto pernar i bulj zaboravljaju Lova Bez Rada otome svi sute jer Pernar lupeta paa su njezni u usima kad pocinje prica o vracanju pokradene love svi sute ili cekaju dok proracun padne na nulu. napred. cuprijasi.z.z.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:21 18.07.2017.

Lupetanje, cirkusiranje, kreveljenje i mlaćenje prazne slame, dakle ono što rade Bulj, Maras, Pernar i slični likovi koji u realnom životu ne bi mogli upravljati ni uličnom kestenjarom, nije dokaz aktivnosti zastupnika. Imali smo u prošlosti slične "najaktivnije" zastupnike poput Pere Kovačevića, Damira Kajina ili Branka Vukšića, koji su netragom nestali, a danas se nitko ne sjeća niti jedne njihove riječi, ne samo pametne riječi (kojih nije ni bilo). Kvaliteta zastupnika bi se barem trebala mjeriti po broju prijedloga, amandmana ili uspješnih inicijativa, umjesto po kretenskim replikama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije