Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o dvojezičnosti

Sabo: 62 posto Vukovaraca želi reviziju popisa stanovništva

Željko Sabo
Patrik Macek/PIXSELL
13.03.2013.
u 13:20

O najavljenom uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru govorio je i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Goran Bošnjak (SDP) koji je izrazio uvjerenje da do toga procesa neće doći do lokalnih izbora.

VUKOVAR - Vrlo dobro se zna koje je rješenje ukoliko se ne želi uvesti dvojezičnost i ćirilični natpisi u Vukovar. To je izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Niti jedna politička opcija nije do sada to predložila. Zna se to kako to ide po zakonu. Tvrdim da to ne bi napravio ni HDZ. Ako može neka napravi, a ne može zbog Europe, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo gostujući u televizijskoj emisiji U žarištu Vinkovačke televizije. Govoreći na ovu temu dodao je da je poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dio Poglavlja 23 hrvatskih pregovora s EU.

Rekao je i da iščekuje trenutak da se napravi prava revizija popisa stanovništva u Vukovaru kako bi se točno vidjelo koliko Vukovar zapravo ima stanovnika.

- Imam anketu prema kojoj bi 62 posto Vukovara željelo da se napravi revizija popisa stanovništva i kao gradonačelnik sam tu informaciju proslijedio i molio da se prema njoj postupi i policija načini provjere, rekao je Sabo.

O najavljenom uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru govorio je i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Goran Bošnjak (SDP) koji je izrazio uvjerenje da do toga procesa neće doći do lokalnih izbora.

– Međutim, tu postoje ovlasti ministra uprave koji može svakog trenutka proglasiti primjenu zakona u cijelosti, rekao je Bošnjak. Pitanje uvođenja dvojezičnosti bila je i jedna od tema izvještajne godišnje skupštine Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

- Pozivam Vladu da sjedne za stol s Vukovarcima i razgovaraju o mogućem rješavanju ovog problema jer ovo što su do sada pokazali prema nama nije dovoljno, a to nije problem samo nas u Vukovaru već i naše Vlade, rekao je predsjednik udruge Franjo Lehmajer.  

>> \'Grobovi mojih sinova 
ne bi mi oprostili ćirilicu\'

Komentara 1

ZB
zbuniceva
14:39 13.03.2013.

Osobno me zapanjuje da je moguće imati stotine tisuća lažno prijavljenih građana na izbornim i popisnim listama. Pa kaj dela ta naša slavna Porezna Uprava i Policija, dimnačarima i kumicama po placu nabijaju u ruke fiskalne kase a nisu uu stanju uskladiti ono osnovno a to je porezno izborno policijska baza podataka o stanovnicima pravim i lažnim? Pa kak da mi seljaci povjerujemo da će država znati kontrolirati ikaj kad neznaju sami koga uopće kontrolira i po kojem kak se čini lažno neprovjerenom popisu? Legalizacija raznoraznih nadstrešnica i poljskih zahoda je totalno egzaktna nauka a popis stanovnika nije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije