Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probijanje zvučnog zida

Sa zakašnjenjem se oglasili i iz MORH-a oko preleta MiG-ova: 'Molimo građane za razumijevanje'

Premijer Andrej Plenković nazočio vojnoj vježbi Velebit 18 na poligonu Dugi otok
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
1/3
02.07.2022.
u 13:42

MORH inače i nekoliko dana unaprijed javlja kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme

Snažan tutanj uznemirio je i uplašio stanovnike Zagreba i okolice danas oko 12.20 sati. Iako su neki od njih smatrali da je riječ o eksploziji ili potresu, ispostavilo se da je riječ o testiranju MIG-a koji je probio zvučni zid.

Građane je razljutilo što ranije nije bilo najave i obavijesti o letovima, iako je to uobičajena praksa. Naime, MORH inače i nekoliko dana unaprijed javlja kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme. Danas su pak to napravili oko sat vremena nakon što je odjeknuo glasan tutanj. 

- U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Molimo građane za razumijevanje - izvijestio je MORH. 

Treba li zabraniti prelete supersoničnih zrakoplova iznad naseljenih područja?

Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o, kako navodi Civilna zaštita, provjeri sustava javnog uzbunjivanja.

- Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima - navodi Civilna zaštita.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Ključne riječi

Komentara 16

DO
doberdedec
14:11 02.07.2022.

Banožić bio u lovu, pa nije mogao javiti.

DU
Deleted user
14:46 02.07.2022.

lete migovi ...samo ako su osigurani i da ne odlete...to je slicno kao i kad mrtvi zapivaju....

Avatar Mileseva
Mileseva
18:53 02.07.2022.

Opet ovi ukradeni Jugo Migovi iznad lete? Di su oni preplaceni stari Rafali ili oni nevidljivi kaj kaplar Krsto uzeo???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije