Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedimo Hrvatsko

Sa 100 tisuća eura Unije voćari bi dizali mizernu potrošnju od 12 kg jabuka po stanovniku

jabuke
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
05.09.2014.
u 17:00

U strahu od navale poljskih, talijanskih, austrijskih i inih viškova jabuka iz preklanjske berbe kojima uvoznici ovih dana zatrpavaju i hrvatsko tržište te ruskog embarga na uvoz voća i povrća, slovenski voćari krenuli su u obranu domaće proizvodnje i pokrenuli akciju “Jedimo slovenske jabuke”.

U strahu od navale poljskih, talijanskih, austrijskih i inih viškova jabuka iz preklanjske berbe kojima uvoznici ovih dana zatrpavaju i hrvatsko tržište te ruskog embarga na uvoz voća i povrća, slovenski voćari krenuli su u obranu domaće proizvodnje i pokrenuli akciju “Jedimo slovenske jabuke”.

Po novac iz EU

Može li se takva akcija provoditi na tržištu EU, na kojem se garantira ravnopravna tržišna utakmica za sve, Slovenci su očiti primjer da može. Svojedobno su se, podsjetimo, u nas lomila koplja oko HGK-ove akcije Kupujmo hrvatsko pa je jedne godine slogan kampanje i promijenjen u Budimo CROaktivni. No ispostavilo se da promicanje kvalitetnih hrvatskih proizvoda, ako nije na teret državnog proračuna, EU ne brani te je sve češće pitanje zašto se i u nas, gdje su svi užasnuti prevelikim i (ne)kvalitetnim uvozom, više ne brani domaće, kvalitetno, ekološko... više od povremenih slogana za pojedine proizvode na rasprodajama trgovaca. Većina hrvatskih udruga u javnosti uglavnom istupa kroz žalopojke zbog propalih uroda, ruskog embarga, neisplaćenih poticaja... No kako doznajemo, i u Hrvatskoj voćarskoj zajednici ovih dana “jabuke za trku imaju” pa Europskoj komisiji šalju program kojim bi se u nas potaknula veća potrošnja jabuka. Da daleko zaostajemo od prosjeka EU po potrošnji, nije, naime, zabrinulo hrvatsku Vladu nego EK koja je ponudila hrvatskim voćarima da sa 100.000 eura dignu mizernu hrvatsku potrošnju između 12 i 15 kilograma po stanovniku. Hrvatska jabuka u svemu tome neće biti apostrofirana jer će, dobiju li ih, sredstva za promidžbu u nas ipak biti europska, kaže glasnogovornik HVK Frane Ivković.

Najbolje voće banane

– Švicarci pojedu i 120 kg jabuka po glavi stanovnika, Nijemci 80, dok je u EU prosjek 65 kg. U RH se za početak nadamo potrošnju povećati na 20 do 25 kg, na oko 200.000 tona s prerađivačkom industrijom, kasnije i na 40 kg – objašnjava Ivković, a sada je najpopularnija “domaća” voćka u nas banana sa 16 kg po stanovniku. Već poslije nove godine znat će se jesu li voćari prošli na natječaju EU, dok će neeuropskim sredstvima krajem rujna u Rijeci, potom i šire, promovirati domaću jabuku kroz direktno predstavljanje i povezivanje proizvođača s potrošačima, objašnjava Ivković. Tvrdi da je domaća jabuka u nas uglavnom iz integrirane proizvodnje, praktično ekološka na znanstvenim osnovama i dvostruko manje tretirana od europskih. Potrošačima koji ovih dana kupuju jabuke savjetuje da kupuju elstar ili galu koje su upravo prispjele iz berbe, dok idared, jonagold... kasnije dospijevaju na tržište.

– Ministar Tihomir Jakovina trebao bi donijeti pravilnik da se stare jabuke ne mogu uvoziti za jelo, eventualno za preradu – poručuje Ivković.

>>Proizvođače mandarina zasad ne pomažemo jer smo gledali samo kome je najpotrebnije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije