Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTIĆENA VRSTA

S toplijim vremenom stižu i zmije: Evo kako se trebate ponašati ako naletite na njih

Poskok
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
24.04.2020.
u 09:36

U Republici Hrvatskoj nalazi se ukupno 15 vrsta zmija, a samo su tri vrste otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug.

S dolaskom toplijeg vremena i epidemiološkim mjerama koje traže od nas socijalno distanciranje, mnogi će iskoristiti priliku i uputiti se u prirodi i potencijalno naletiti i na zmije. 

Naime, s toplijim vremenom one se bude iz zimskog sna, te kreću iz svojih skrovišta u potragu za hranom ili za partnerom. S obzirom na to, dobro se podsjetiti na neke samozaštitne mjere i kako se treba ponašati ako se susretnemo sa zmijama na mjestima na kojima se krećemo. 

Preporuka stručnjaka je da se u ovo godišnje doma u prirodu ide  odlazi u dugim hlačama te u visokim i čvrstim cipelama. Potrebno je paziti gdje stajemo, sjedimo i što dodirujemo. Kako piše Slobodna Dalmacije, zmije općenito možemo zateći na stazama na kojima se krećemo kao i na osunčanim mjestima. 

U Republici Hrvatskoj nalazi se ukupno 15 vrsta zmija, a samo su tri vrste otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug. 

Dvanaest vrsta 12 strogo je zaštićeno sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, odnosno Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, uz napomenu da su sve one izuzetno važne za očuvanje ekosustava, osobito u kontroli glodavaca i nekih neželjenih kukaca.

Stoga, ukoliko naletite na nju najbolje je da je zaobiđete ili zaplašite udarcima štapom od tlo. Nikako je ne bi smjelo uznemiriti, pokušati uloviti ili usmrtiti. Zmije su opasne tek kad se osjećaju ugroženo i prestrašeno. 

Međutim, u slučaju da vas zmija ugrize ostanite mirni i uklonite odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkriva.  Ekstremitet je poželjno imobilizirati, dok ranu treba očistiti i pustiti da slobodno krvari, bez rezanja ili isisavanja otrova. I naravno, žurno prevezite ozlijeđenu osobu do najbliže medicinske ustanove i nazovite 112 ili HSS. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije