Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u sad-u

S rastom pandemije natalitet u SAD-u pao na najnižu razinu od 1979.

'05.03.2010., Zagreb - beba Lucija Milos, povodom teme o zagrebackom baby boom-u.  Photo Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/2
05.05.2021.
u 16:47

Pandemija koronavirus negativno je utjecala na natalitet posvuda u svijetu

Amerikanci su u protekloj godini imali najniži natalitet u nešto više od četiri desetljeća, u čemu su nalik Europi, piše agencija Reuters, navodeći ocjene stručnjaka da su razlozi za to povezani s pandemijom covida-19.

Natalitet je u Sjedinjenim Državama pao za 4 posto u 2020. godini kada je rođeno 3,6 milijuna djece. Riječ je o padu šestu godinu zaredom, a razina je najniža od 1979., pokazuju podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Nacionalnog zavoda za zdravstvenu statistiku.

CDC ne smatra da je pandemija jedini razlog pada nataliteta, no stručnjaci su predvidjeli da će razlozi povezani s pandemijom, primjerice anksioznost, utjecati na stopu rađanja. 

Općenito, fertilitet pada u SAD-u jer žene sve kasnije stupaju u brak i odgađaju majčinstvo, a što je posebno bio trend u godinama gospodarske recesije.

U prosincu 2020. Institut Brookings predvidio je da će se u 2021. roditi 300.000 manje djece u SAD-u. Mnoge europske države također bilježe pad rođenja djece i demografi predviđaju takav trend i ove godine diljem kontinenta. Na primjer, natalitet u Italiji u prosincu - devet mjeseci nakon što je ta zemlja ušla u prvi lockdown u Europi - pao je za 22 posto, pokazuju podaci.

Velike korporacije koje proizvode dječju hranu, kao što su Reckitt, Nestle i Danone, bilježe pad prodaje hrane za dojenčad, djelomice i zbog pada nataliteta. CDC navodi da je fertilitet u SAD-u, a mjeri se brojem rođene djece na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine, pao za četiri posto.

Ključne riječi

Komentara 2

NJ
Nježni
18:15 05.05.2021.

Nije pandemija, vec feminizam. Decki su se opametili i ne upustaju se u gluposti u tolikoj mjeri kao prije.

DU
Deleted user
20:12 05.05.2021.

U Indiji i Africi se povečao natalitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije