Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGLI TUŽBE

S Prisavlja se oglasili o kritikama: Cenzura ne postoji na HRT-u

Konferencija za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
02.01.2019.
u 15:53

Velika polemika stvorila se nakon što je nedavno Hrvatska radiotelevizija podigla tužbe protiv Hrvatskog novinarskog društva i nekoliko svojih novinara. HND je te tužbe oštro osudio, ocijenivši ih "nezabilježenim napadom na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND".

"Koliko mi je poznato, ovo je jedini slučaj da jedna javna televizija tuži strukovnu udrugu. Nije mi poznato da se u zemljama Europske unije ili šire takvo što dogodilo. Ovo je neviđeni oblik cenzure i pritisaka od ljudi koji vode Hrvatsku radioteleviziju", istaknuo je prošli tjedan predsjednik HND-a ujedno i novinar i urednik HTV-a Hrvoje Zovko.

>> Pogledajte konferenciju za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a

Sada su se s Prisavlja odlučili oglasiti o reakcijama na njihove tužbe te ističu da je neistina da HRT uskraćuje slobodu mišljenja i cenzurira svoje novinare. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"U povodu najnovijih napisa u dijelu hrvatskih medija i njihovih reakcija na nedavnu konferenciju za tisak u HND-u, Hrvatska radiotelevizija želi naglasiti da HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja. No, dužni smo poduzeti pravne radnje kako bi zaštitili čast i ugled HRT-a i vrijednih novinara koji na HRT-u rade, a zbog neistinitih navoda da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i izražavanja misli novinara (cenzura), što po hrvatskim pozitivnim propisima predstavlja kazneno djelo.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovim putem sa žaljenjem konstatira da je HRT bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete – zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prijenosnog računla i ostale povjerene opreme za rad.

Također, podsjećamo i na to da Medijska organizacija jugoistočne Europe (South East Europe Media Organisation (SEEMO)) u svome Izvješću iz siječnja 2018. godine o novinarskim slobodama u RH (a u sklopu misije čiju pripremu i provedbu je podržalo i Hrvatsko novinarsko društvo), u dijelu izvješća koji se odnosi na HRT, ne pronalazi da bi na HRT-u bile povrijeđene novinarske slobode – te upravo suprotno, utvrđuje pozitivne pomake u odnosu na ranija izvješća. Usto, utvrđuje i da je financijska situacija i održivost financiranja osigurana, te da je stabilizirana uprava i programsko vodstvo (urednici) HRT-a.

Valja naglasiti i da je HRT u cilju odgovornog upravljanja, te provedbe Mišljenja Vlade RH sa 85. Sjednice, održane 15. ožujka 2018., smanjio preneseni gubitak, stabilnim poslovanjem vratio povjerenje banaka, te značajno smanjio kamatne stope, smanjio troškove vanjskih suradnika, dokinuo agencijski rad i povećao efikasnost rada stalno zaposlenih djelatnika.

Naime, Hrvatska radiotelevizija vodi računa o svojim kadrovima, predvodnik je u stvaranju i izobrazbi kvalitetnih novinarskih kadrova, a u tijeku je i zapošljavanje 20 novih novinara. No HRT nije u mogućnosti utjecati na odnos ponude i potražnje na tržištu rada, koje je rezultat rasta broja medijskih kuća.

I završno, prema PSM barometru za 2018. EBU-a (Europske unije javnih radiotelevizija), HRT je po gledanosti u grupi najgledanijih javnih televizija u Europi, a što je izniman uspjeh s obzirom na vrlo respektabilnu konkurenciju javnih televizija u EU."

VIDEO Pogledajte koji su se sve zakoni i propisili promijenili od 1. siječnja 

 

Ključne riječi

Komentara 11

HA
HaryHole33
17:06 02.01.2019.

Bez brige. Sa STV ( Stanković tv) nikada neće otići Trbojevićka i Aco.

TR
TrvtkoKomadina01
16:16 02.01.2019.

JRT treba ukinuti jer nije ni hrvatski ni javni sa preko 90 % srpskog i jugo komunjarskog kadra. JRT je u službi komunjarske partije. dovoljno je slušati politikantstvo raznih stankovića, alfira, šimički, drobaca, popovički, jukički, munižaba,,. severica, gojenih, kosanovića, trbovički.... Na prste bih mogao nabrojati profesionalne, hrvatske novinare na JRT-u

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
19:51 02.01.2019.

Kad već spominjete HND moje pitanje glasi : mora li baš uvijek predsjednik tog društva bit Srbin jer ipak se zove HND ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije