Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENTALNI DOPING Sve više studenata u prijeispitnoj groznici vrijeme učenja produžuje novim psihofarmacima

S 'pametnom drogom’ na ispite

Kampanjsko učenje u zadnji čas nije rijetkost - uz knjige, skripte, internet, kavu i cigarete nađe se i pokoja tableta za 'budnost i koncentraciju’
Foto: Renato Branđolica
02.07.2008.
u 23:00

Može li se u tjedan dana pripremiti za ispit na fakultetu za koji - iskustveno - treba mjesec dana grijanja stolca? Naravno da može, kažu studenti, ali uz malu pomoć farmakologije.

Bistra glava
Lijenčine kojima je voda do grla jer je do kraja ispitnih rokova preostalo samo 10-ak dana te oni drugi - pod velikim pritiskom da prođu - magično rješenje pronašli su u tri supstancije: piracetamu, deprenilu i hiderginu, lijekovima koji se koriste u tretmanima bolesti, poput Alzheimera ili Parkinsona. Koncentracija na maksimumu, glava kristalno čista, pamćenje ide k’o podmazano, hvale domaći studenti učinak droga, tek usput spominjući nuspojave lijekova koji se za relativno mali novac naručuju internetom.

Mentalni doping među studentima nije nova stvar - od zlatnog doba eksperimentiranja s psihofarmacima potkraj 60-ih pa preko čudesnih tableta Revibol, svaka je generacija imala “one tablete od kojih ti se ne spava i možeš učiti danima bez prestanka”. No sada su apsolutni hit nootrpici, tzv. pametni lijekovi (smart drugs). Pojednostavljeno, za te se tvari smatra da pojačavaju rad mozga tako što u prvom redu dovode veće količine kisika, no učinkovitost i utjecaj na kognitivne sposobnosti zapravo je još dvojbena. Najpopularniji nootropik među studentima je piracetam.

Pod različitim tvorničkim imenima koristi se za tretiranje oštećenja središnjega živčanog sustava.
– Na piracetamu sam od kraja druge godine fakulteta. Kolege su ga uzimale već i ranije, no ja sam dvojio sve dok jednom nisam, potpuno iscrpljen učenjem, pristao. Nije čarobni štapić, djeluje tek nakon mjesec dana redovitog uzimanja, ali kad počne djelovati... Izrazito lako pamtim, nema umora. I nakon cjelonoćnog učenja glava mi je bistra - govori apsolvent medicine.

Upravo su studenti medicine - naravno ne svi - glavni u “ordiniranju” lijekova. Tako deprenil - lijek za Parkinsonovu bolest - prepisuju u dozama od jedan miligram dnevno, a oni koji su ga probali kažu da ih izuzetno motivira te da je učinak jači - kao kod svih lijekova - ako se uzima sublingvalno. Kvaka je u tome što se metabolički djelomično razgrađuje u amfetamin, no upravo stoga treba biti oprezan s većim dozama.

Vodica i prljavi lijek
- Završila sam na hitnoj, a tlak mi je bio toliko visok da sam bila na rubu moždanog udara. Nikada više! - kaže jedna sad već bivša studentica Filozofskog fakulteta navodeći da je popularan i hidergin, ponajprije jer djeluje odmah i to u malim količinama. Farmakolozi pak o tim lijekovima imaju malo drukčije mišljenje.

– Piracetam je “vodica”. Značajna djelotvornost nije potvrđena ni kod bolesnika, dok je hidergin “prljavi” lijek - neselektivan je, djeluje na različite receptore u mozgu pa je nepredvidljiv – govori farmakologinja Gordana Župan te dodaje: – Učenje i pamćenje nije moguće “pojačati” lijekovima, jedino što se donekle može regulirati je koncentracija. Priče o uspjehu se vjerojatno jednim dijelom temelje i na placebo efektu. Neka studenti zdravo žive, to je pravi recept.

Koliko je mudro na sebi testirati supstancije najbolje govori činjenica da o utjecaju lijekova na poboljšavanje pamćenja nema kliničkih studija na ljudima, nego samo na životinjama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije