Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Ministarstvu branitelja tvrde da je obitelji sugerirano da mu se oduzme poslovna sposobnost

S nepunih 16 borio se u Posavini

09.06.2008.
u 18:43

Zvonko Matijević kao 16-godišnjak otišao je u rat i priključio se Hrvatskom vijeću obrane. Najprije je ratovao u Bosanskoj Posavini, a kada je postao punoljetan, 1994. godine, priključio se 7. gardijskoj brigadi Pumama, doznajemo u Ministarstvu branitelja.

Bio je 50-postotni ratni vojni invalid, dobio je stan u kojem je živio, mirovinu veću od 7000 kuna, ali nikada mu nije utvrđen PTSP. Bio je psihički bolesnik, koji je u nekoliko navrata prisilno hospitaliziran. Nikada nije bio nasilan. Shrvan bolešću, živio je potpuno sam, čak je odbijao kontakte s najbližom rodbinom.

U nekoliko navrata obitelji je sugerirano da se pokrene proces oduzimanja poslovne sposobnosti, ali obitelj se za takvo što nije mogla odlučiti. Pretpostavlja se da je Matijević prije smrti bio pod utjecajem "nekih" suspstancija. Je li to tako i što je uzeo, znat će se za dva tjedna kada završe toksikološke analize.

Od 1990. do 2007. godine ubilo se 1870 branitelja, odnosno 100 do 120 godišnje kaže pomoćnik ministrice branitelja Zoran Komar. Od tog prosjeka odskaču tek izborne godine, kada se broj suicida u braniteljskoj populaciji naglo povećava. U Hrvatskoj svake godine suicid počini između 850 i 1000 ljudi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije