Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje d. tadiću

S. Marketić: Glavašev slučaj izašao je iz pravne u političku sferu

Sanja Marketić
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.11.2012.
u 15:46

Svjedokinja je opširno pričala kako su ona i Ivan Drmić lobirali kod političara, svećenika, veleposlanika i gospodarstvenika za Glavaša, zbog Glavaša su hodočastili Stjepanu Mesiću i sastajali se s Ivićem Pašalićem...

Priča kao da je preslikana sa stranica nekog špijunsko-lobističkog romana, u kojem glavni junak, po svom mišljenju i mišljenu svojih prijatelja i suradnika biva nepravedno sudski progonjen tvrdeći da je žrtva politički namještenog postupka...

Nagodila se

Tako je na trenutke u srijedu izgledao iskaz Sanje Marketić, novinarke Glasa Slavonije i bliske, dugogodišnje prijateljice Branimira Glavaša, čovjeka koji nakon bijega iz Hrvatske u susjednoj BiH služi kaznu za ratni zločin. A cijela priča odvijala se u sudnici zagrebačkog Županijskog suda gdje je S. Marketić sjela na klupu za svjedoke u postupku protiv Drage Tadića, optuženog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš. I ona sama na početku je bila optužena, no u zamjenu za uvjetnu kaznu, priznala je krivnju i nagodila se s USKOK-om. Njezin iskaz bio je velikim djelom na tragu te nagodbe: opširno je pričala kako su ona i Ivan Drmić lobirali kod političara, svećenika, veleposlanika i gospodarstvenika za Glavaša, zbog Glavaša su hodočastili Stjepanu Mesiću i sastajali se s Ivićem Pašalićem, a zbog Glavaša su na koncu počinili i kazneno djelo jer su svjesno, kako je kazala S. Marketić, Srećku Jurišiću dali 70.000 eura kako bi on preko svojih veza pokušao utjecati na presudu Glavašu. Kako je to Juršić trebao utjecati, S. Marketić nije objasnila, no kazala je da su i ona i Drmić sumnjali u Jurišićevu vjerodostojnost. No novac su mu ipak dali.

– Jurišić mi je rekao da njega slučaj Glavaš previše ne zanima, no da nam je spreman pomoći. Kazao je da mu treba 70.000 eura za troškove i putovanja. Nije spominjao imena i druge ljude, no moguće je da je taj novac i za to trebao. Kazala sam mu da ja nemam taj novac – objašnjavala je S. Marketić.

Rekla je zatim da je sve to ispričala Drmiću te da su tražili savjet od Drage Tadića. Tadić im je, kako je kazala, preporučio Jurišića kao osobu s kontaktima, no s cijelom tom pričom, rekla da svjedokinja, nije htio imati previše veze, što je ponovila više puta. Govorila je i kako su ona i Drmić neke stvari tražili i od Mesića.

Sanaderovi emisari

– Zanimalo nas je može li on provjeriti informaciju objavljenu u medijima da je potvrđena osuđujuća presuda Glavašu. Isto tako zanimalo nas je da nam provjeri i je li presuda donesena i nepromjenjiva – kazala je S. Marketić.

Više puta tijekom svog iskaza kazala je da je postupak Glavašu izašao iz pravne sfere te je bio politički motiviran, od tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Čak je kazala i kako je Sanader u vrijeme dok je Glavaš bio u zatvorskoj bolnici tamo slao svoje emisare.

– Trebao se iznaći neki dogovor da se Glavaš brani sa slobode – kazala je Marketić.

Na koncu, ona i Drmić sami su sebe prijavili policiji, kazavši da su Jurišiću dali novac za posredovanje.

>>S Jurišićem sam o slučaju Glavaš pričao kada je to bila javna stvar

Komentara 1

MI
miholjčan
17:43 07.11.2012.

Podmićivanje sudaca im nije bilo ni na kraj pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije