Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj franak

S kreditom u francima ne znamo ni što možemo priuštiti djetetu

'11.03.2013., Zagreb - Na Trgovackom sudu u Zagrebu odrzano rociste u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u svicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tuzila udruga
'Marko Lukunic/PIXSELL'
12.03.2013.
u 11:45

Službenica u banci govorila mi je da je riješila puno kredita u francima i da banci nije u interesu uništiti mlade ljude

– S kreditom u švicarcima supruga i ja živimo od danas do sutra. Ne znamo što nas čeka. Supruga kaže da smo u protekle tri godine od brige ostarjeli 10 godina. Imamo dijete od šest mjeseci i ne znamo što mu možemo priuštiti – svjedočio je Eugen Dobrić (36), dipl. grafičar, u nastavku spora Potrošač protiv osam banaka u zagrebačkom Trgovačkom sudu.

On je 2007. digao kredit u RBA banci od 94.100 franaka, a supruga je podignula još pola kredita na svoje ime. Prva rata bila mu je 3307 kn, potkraj srpnja 2011. iznosila je 4807 kn, a sada plaća ratu od 4594 kn. Službenica u banci mu je pri dizanju kredita rekla da nema razloga za brigu jer uvijek može napraviti konverziju kredita u eure, a on je shvatio da se konverzija radi po početnim uvjetima iako mu u ugovoru piše drukčije.

– Službenica banke mi je govorila da je riješila puno kredita u francima za mlade i da je ta kamata najbolja, da banci nije u interesu uništiti mlade ljude, svoje klijente. Ubrzo mi je kamata s početne 4,95% skočila na 5,45%, a tečaj franka je rastao. Kada sam 2010. toj službenici rekao da bih htio napraviti konverziju kredita, rekla mi je da se kredit konvertira po sadašnjem tečaju i uz kamatu od 7%. Ispalo bi, kad bismo konvertirali cijeli iznos, kao da nismo ništa otplatili i da smo banci dužni čak i više nego kad smo digli kredit – svjedočio je.

Kazao je da je poslije i drugi službenik rekao da se malo strpe, da banka traži rješenje. Kamata mu je poslije spuštena na 4,75 posto. Odvjetnik RBA prigovorio je istinitosti njegova iskaza da ga je službenica banke nagovarala da uzme kredit u francima te da ga nije informirala o rizicima. 

Komentara 2

Avatar Axel
Axel
20:40 12.03.2013.

Moje suosjecanje...ali se nemogu sjetiti, kada sam podigao kreditu u kunama, uz dosta vecu kamatnu stopu, ovi "svicarci " su mi se smijali...ali hajde. Osim sebe, nisu baas spominjali druge koji su kredite podigli u eurima i kunama po duplimm kamatnim stopama....mozda i nas netko spomene!?

OB
-obrisani-
16:02 12.03.2013.

Svi oni koji su tada po najpovoljnijim uvjetima podigli velike kredite, navikli su dobivati i odabirati sve povoljnije. Mi koji smo više razmišljali tada smo bili budale koje su podizale kredite u EUR-ima i sve godine plaćali mnogo više no oni. Tako velike iznose kredita podizali su oni koji su mogli manje iznose kredita sa manjim ratama da su razmišljali. Ali oni su htjeli i mislili da će to biti vječno. O ostalim kreditima u EUR-ima, njihovim ratama i velikoj razlici između EUR-a i švicaraca nitko nije vodio računa, kao što se i sada radi. Moja obitelj i članovi obitelji razmišljali su i već kada su poradi zdravstvenih problema bili prisiljeni podizati kredite i bili podstanari, shvaćali su da to blagostanje švicaraca će kad tad prestati. Ja ih ne žalim i ne treba da ih se žali. Svi su oni stambeno u većem dijelu bili zbrinuti, sa dobrim primanjima i nije bio problem prihvatiti pogodnosti koje su im se nudile. Zašto nitko nije preračunao i usporedio sa ratama koje su bile kod drugih valuta, pa da vide koliko su dotični bolje prošli. Ovi drugi su ipak bili pametniji i skromniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije