Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI LIMITI

S kampanjom od 100.000 kuna Bandić i Kerum ne bi pobijedili

bandic kerum
Nino Strmotić/Pixsell
07.05.2010.
u 20:50

Ostane li na snazi odluka da se na izbornu kampanju smije potrošiti najviše 100.000 kuna, to je podrška strankama koje se žele riješiti lokalnih moćnika, smatra Žarko Puhovski.

Bi li Željko Kerum ikad dobio izbore u Splitu da je za svoju kampanju mogao potrošiti 100 tisuća kuna? Može li Milan Bandić bez SDP-ove mašinerije više ikad dobiti izbore u Zagrebu? I pri tome potrošiti “samo” pola milijuna kuna! Teško je biti siguran.

Preuranjena odluka
Ali zato ne treba sumnjati u motive Vlade koja je u četvrtak objelodanila svoju odluku o uvođenju ograničenja troška za izborne kampanje. I koja je očito uvođenjem limita potrošnje odlučila stati na kraj lokalnim moćnicima i inim tajkunima koji stranačkim organizacijama “kradu kruh iz usta”.

– Ostane li ovakva odluka na snazi, u što čisto sumnjam, to je ništa drugo do podrška partitokraciji. Ali uvjeren sam da će se od toga odustati, i to za dvije godine kada lokalni izbori postanu tema za razmišljanje jer će doći do snažnih otpora. Sada je to još nebitna tema i preuranjena te je ovakva odluka još besmislenija jer zašto uvoditi limite za predsjedničke izbore koji će se održati tek za četiri godine i lokalne koji nas čekaju za tri godine. Tko zna kakva će tada biti ekonomska situacija – smatra analitičar Žarko Puhovski.

Da je ovakva odluka nerealna, dodaje, pokazuje i Vladina odluka da se na parlamentarnim izborima smije potrošiti do 15 milijuna kuna što je, smatra Puhovski, realno. Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin ovakvu odluku Vlade naziva izravnim udarom na medije jer se s, primjerice, 100 tisuća kuna ne može, kaže, ništa.

– Samo jedan spot na HTV-u u vrijeme Dnevnika ja sam kao predsjednički kandidat i sa 50 posto popusta platio 22 tisuće kuna – kaže Kajin.

Uvjeren je da se HDZ na ovakve odluke odlučio jer su svjesni da njihovo vrijeme prolazi i da će se financijeri početi okretati opoziciji.

Uvesti kontrolu
Politolog Nenad Zakošek drži da ima smisla ograničiti potrošnju na izborima, ali je, kaže, mnogo važnije uvesti mehanizme kontrole koji trenutačno ne postoje.

– Možda i ti omjeri nisu smisleni jer nije isto potrošiti 100 tisuća kuna kandidatu za gradonačelnika Paga ili Korčule i kandidatu za gradonačelnika Splita – kaže Zakošek.

Da te limite treba još doraditi i ne svrstavati u istu kategoriju gradove s, primjerice, 200 tisuća stanovnika i s manje od 50 tisuća smatraju i u GONG-u.

Komentara 7

Avatar Ivica6
Ivica6
22:18 07.05.2010.

Mogu li HDZ ili SDP stalno biti na vlasti da iz proračuna dobiju samo 100.000 kn? :-D

SK
skay
01:09 08.05.2010.

puhovski je ka obično u namjerno u krivu,jerbo on ne prodaje svoje teze nego odrađuje sinekure.

KU
kukuriku
21:30 07.05.2010.

eko,..i Zare Puhovski je dobija \"malo u zép za kritiku\"..., mozda malo manje od 100.000 kuna ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije