Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baby Beef brendirao proizvode

S ‘hrvatskom junetinom’ do veće prepoznatljivosti

Udrugu Baby Beef
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
06.06.2018.
u 10:24

Oko 300 članova udruge Baby Beef godišnje proizvede 120.000 komada tovne junadi, od koje ostvare oko 1,2 milijarde kuna prihoda

Desetljećima kvalitetu naše junetine priznaju najzahtjevnija tržišta, poput Toskane gdje kupuju koliko god možemo proizvesti, dok je na policama hrvatskih trgovina, u restoranima i hotelima domaća junetina izjednačena s uvoznom koja nije ni vidjela hrvatske farme. Vrijeme je stoga za brend “hrvatska junetina” kojim će se garantirati kvaliteta, izvornost, prepoznatljivost i dostupnost domaćeg mesa, poručili su s jučerašnje konferencije za novinare uzgajivači tovne junadi okupljeni u udrugu Baby Beef.

Nema domaće teladi

Na stvaranje vlastitog brenda potaknulo ih je ukidanje znaka “meso hrvatskih farmi” za meso porijeklom od teladi iz uvoza. Zbog devastiranog stočnog fonda, nepovoljne genetike te mogućnosti da u Hrvatskoj nabave najviše 30 posto potrebne teladi za tov, 300-tinjak članova Baby Beefa, koji čine čak 90 posto tovnog govedarstva u Hrvatskoj, i nemaju izbora nego da ostalu telad kupe u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj... Tele od 80-ak kilograma u narednih će godinu i više na domaćim farmama pojesti i pet tona domaće silaže dok dosegne težinu od 550 do 600 kilograma, čime joj se daje dodana vrijednost, zapošljava radna snaga na farmama... No tovna junad, iako je riječ o 120.000 grla godišnje koji farmerima generiraju 1,2 milijarde kuna prihoda, za Hrvatsku očito nema snagu talijanske kave ili belgijske čokolade, kojih također nema bez sirovine iz trećih zemalja, pa su tovljači brend počeli graditi vlastitim novcem.

Udrugu Baby Beef
1/6

U mjesec dana već se gotovo stotinjak članova udruge, trgovaca, mesnica, distributera i restorana (PIK Vrbovec, Mesnice Šturlić, MTO Paleka, Valvita, Rigeta, Simental Commerce, Agro-Vet, Restoran Franc...), uključilo u lanac proizvodnje i prodaje mesa i mesnih prerađevina s oznakom “hrvatska junetina”. No plan je da do kraja godine brend bude dostupan na puno više mjesta.

Promocija gastro Hrvatske

– Naša marka jamčit će da je meso zdravo, svježe, iznimne kvalitete i mekoće koju mu daje intramuskularna zamašćenost – kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec, koji se nada kako će brend brzo osvojiti i turiste u RH i potrošače izvan naših granica.

– U “hrvatskoj junetini” vidimo veliki potencijal u promociji Hrvatske kao gastronomske zemlje – ističe Celovec, pa udruga računa i na potpore za marketing poljoprivrednih proizvoda dogodine za što je članicama EU na raspolaganju izdašnih 200 milijuna eura. Korisnici (distributeri, mesnice, restorani, hoteli) znak mogu koristiti isključivo za meso kupljeno kod članova udruge, što je podložno stalnoj provjeri, dok oni pak imaju obvezu stalnog dokumentiranja i evidentiranja svih bitnih informacija u uzgoju junadi, inače će izgubiti pravo na korištenje znaka.

– Iznimno je bitna kontrola, no daleko je bitnija samokontrola proizvođača, što zagovara i Europska unija. Opstat će samo proizvođači koji su savjesni, koji dugoročno planiraju i žele pošten odnos s kupcem – tvrdi Celovec. Tovljači Baby Beefa godišnje oko 40.000 komada žive junadi izvezu u Libanon, a oko 35.000 komada kroz meso završi u Italiji. Velika im je podrška u stvaranju brenda “hrvatska junetina” PIK Vrbovec, s kojim godinama surađuju, no na pitanje je li Baby Beef zainteresiran za eventualnu prodaju te kompanije odgovaraju kako je teško prognozirati što će biti u budućnosti.

Udrugu Baby Beef
1/8

 

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
10:47 06.06.2018.

pohvaljujem ekipu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije