Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA 'SPASIMO BLOKIRANE'

S četvero djece u blokadi 15 godina

Prosvjed blokiranih
Sanjin Strukić/PIXSELL
16.01.2018.
u 07:22

Nezaposleni su i muž i ona. Katkada muž uspije naći posao pa im je lakše platiti 1600 kuna stanarine i režija. Primaju 1300 kn doplatka

Andreja Tomić ima 38 godina, godinu dana starijeg muža Ivana i četvero djece; od 9, 16, 18 i 19 godina. Žive na zagrebačkoj Trešnjevci. Oboje imaju nižu stručnu spremu, ona je prošla obuku za njegovateljicu na burzi, on je građevinac. Trenutačno su nezaposleni i teško plaćaju 1600 kuna stanarine i režija za 40-ak podstanarskih kvadrata u koje se zbilo njih šestero – njih dvoje spava u kuhinji, djeca su u sobi. Primaju 1300 kn dječjeg doplatka.

Ukrali joj čekove

Povremeno su socijalni slučaj, povremeno iz te kategorije iskliznu, ovisno o tome je li koji mjesec posao uspio dobiti sin kemijski tehničar ili suprug. Jer cenzus je 2500 kn, minimalac 3200 kn. A onda za ponovni ulazak u socijalnu kategoriju prikupljaju papire iznova. Andreja je godinama pod blokadom, po dvjema osnovama: za kredit u RBA po kojem je prije 15 godina, kad je uspjela skupiti nekoliko mjeseci staža, tadašnjem nevjenčanom suprugu s kojim je dobila troje starije djece bila jamac, a on ga je prestao plaćati. Druga je blokada po računu od 200 kuna od Tele2 koji je čak i platila, ali na pogrešan poziv na broj. Ima i jedan oprošteni dug, upravo je doznala da je otpisan, taj je za čekove Zagrebačke banke koji su joj ukradeni i unovčeni, a dug je s 2000 porastao na 16 tisuća.

– Dug po kreditu za koji sam bila jamac trenutačno, prema Fini, iznosi 37 tisuća kuna, no u jednom trenutku dosezao je i 120 tisuća, iako je glavnica bila 67 tisuća kuna. Kredit je u međuvremenu prodan EOS Matrixu i više ne znam jesu li, možda, u međuvremenu otpisali dio tih golemih troškova i kamata pa se smanjio. Nešto je platio i drugi jamac – objašnjava A. Tomić, koja baš ovih dana obilazi vjerovnike i traži potvrde o visini duga za pokretanje osobnog bankrota.

Tako je i doznala da je Zagrebačka banka više ne tereti za potraživanje još iz 1998. Tad su joj, naime, lopovi prerezali ručku torbice u kojoj je imala dva potpisana čeka jer je na rate sestri kupovala čizme. Sestra se predomislila i umjesto na pet, kupile su ih na tri rate pa su u torbi ostala ta dva neiskorištena “blanketa”.

– Prijavila sam u banku krađu pa su me uputili na policiju, a kako sam bila bez ikakvih dokumenata, osobne i čekovne knjižice, pa nisam znala ni brojeve čekova, trebalo je vremena da dođem s novim dokumentom i banka je čekove koje je netko u međuvremenu unovčio već poslala na naplatu. Nisu dug kanili stornirati, a u policiji su mi rekli da to moram platiti ja pa, ako otkriju počinitelja, onda tek možemo njega tužiti – detaljna je Andreja Tomić. Taj je dug, koji nije bila u stanju platiti, otišao na utuženje i tijekom deset godina narastao do 16 tisuća kn. Sad je doznala da joj ga je banka, izgleda – oprostila. Iako to prvi put, kad je to pokušala kroz proceduru oprosta dugovanja, nije uspjelo jer je gornji cenzus bio 12 tisuća kuna. Njezin je slučaj gotovo kao Finina statistika koja opisuje strukturu dugovanja: dio banci, dio teleoperatoru, jedino komunalaca nema.

Birokratske zavrzlame

– Račun za Tele2 uplatila sam na krivi poziv na broj i nakon opomene poslala im faksom uplatnicu da vide da je plaćeno. No, rekli su da je to moja greška i nismo uspjeli riješiti povrat, a dok smo se natezali, jer sam tražila raskid ugovora, poslali su mi na naplatu 650 kuna koliko je još preostalo do kraja pretplate i otplate mog jeftinog mobitela – kaže A. Tomić. Teleoperator je utužio i dug je narastao na 2500 kn, no s obzirom na to da je ona povremeno uplaćivala po 200-tinjak kuna ne bi li ih isplatila, sada im je dužna još 300 kuna. Ostalo potražuje odvjetničko društvo. Obitelj je, kaže, 25. na listi za gradski stan Grada Zagreba, no i tu su se stvari zakomplicirale.

– Grad je dodijelio 24 stana prije nas, a onda su nas preskočili i nastavili s 26. Tvrde da nemaju dovoljno velik stan za šesteročlanu obitelj. Pa živimo u 40 kvadrata, ne tražimo 400 – u čudu je Andreja.

Pitam je crnohumorno postoji li neka birokratska zavrzlama koja joj se nije dogodila? Smije se, ne zamjera.

– Ružno je i grozno, ali živimo da preživimo – govori bez gorčine. Pomognu im, kaže, kad mogu sestra i roditelji. Svega je malo. Osim životnog optimizma. On još nije iscurio.   

Prosvjed blokiranih
1/5

Komentara 64

ZA
zagorecvz
08:34 16.01.2018.

Možemo se mi sažaljevati nad familijom, ali izgleda da neradnici odgajaju neradnike. Svi punoljetni članovi familije mogu naći posao u jednom danu ako im se radi. Ukoliko nisu zadovoljni plaćom onda traže bolje radno mjesto i za to vrijeme rade i imaju neka primanja.

BE
Bel
09:30 16.01.2018.

Suprug povremeno nešto zaradi? Zašto povremeno?Posla ima stalno. Okopavanje vrtova, prenošenje namještaja, šetnje kućnih ljubimaca, ako ste pouzdani, pristojni i čisti, odvoženje tuđe djece u skolu i na aktivnosti. Ima sina od 19 godina? Što taj radi, osim što ne radi. Moj otac je s DEVET godina kad mu je umro otac, naš djed, išao raditi i uzdržavao cijelu porodicu. Dobra stara vremena. Posla dakle ima. Ali nema pameti. Mi bi imali hrpu djece i naravno svakome treba sve, a tko će to zaraditi? Platiti će već netko. Ovakvi članci su uvreda ljudima koji rade od jutra do sutra i broje svaku paru i rastežu do prvog u mjesecu.

OB
ObrenM
07:56 16.01.2018.

Politicari i tajkuni nakon 5 godina imaju zastaru bez obzira na velicinu zamracenog iznosa,a malim ljudima ne postoji zastara niti nakon vise decenija.Ovdje ima"moralista"koji duznicima sve zamjeravaju,a vecina dugova nastaje, kada radi minornih iznosa duga uz lopovski ovrsni zakon autora-Hanzekovic&Miljenic,mali ljudi izgube svu imovinu,a dug im ostaje-vjecno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije