Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Horvat:

'S brojem glasova koje smo osvojili u ovom trenutku nismo niti smijemo biti zadovoljni'

Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2019.
u 14:21

Ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a kaže kako je činjenica da nisu dovoljno motivirali HDZ-ovo biračko tijelo

Darko Horvat, ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a, danas boravi u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU, a tu smo priliku iskoristili i za kratki razgovor o rezultatu HDZ-a na europskim izborima, koji je lošiji od očekivanog.

– Prvo bih želio čestitati svima koje su hrvatski građani odabrali da brane boje Hrvatske u Europskom parlamentu. Ulaze u jedan proces gdje se za Hrvatsku donose vrlo bitno odluke. I prije no što se uopće došlo u EP zazivati neke nove izbore i prejudicirati neke nove dužnosti mislim da nije ozbiljno. S druge strane, da, činjenica je da smo se nadali i očekivali peti mandat. Činjenica je da nismo dovoljno motivirali HDZ-ovo biračko tijelo i da postoji sredina u kojima se podbacilo s izbornim rezultatom. Pred nama su analize, očekujemo i određene odluke, danas je već sazvano predsjedništvo stranke i siguran sam da ćemo kroz tjedan imati relevantnije podatke.

Je li možda bilo svjesnog poticaja iz vrha stranke nekim organizacijama da usmjere glasove drugima, možda Suverenistima ili nekoj opciji koja je desnije od ovoga gdje je sada HDZ?

– Ja o takvim stvarima iz iskustva ne mogu govoriti. Prema meni se s takvim inicijativama nije išlo. Je li takvih situacija na terenu bilo to ćemo vrlo brzo saznati. Ali do mene takve informacije nisu došle.

A tko je ili što je “crni labud” Roberta Kopala?

– Gledajući analitiku terminologije “crni labud” mislim da je ona više ekonomske nego političke prirode. Čitao sam objave nekih portala koji tumače što u ekonomskoj teoriji “crni labud” znači ili bi mogao značiti. Mislim da je to više bilo izrečeno u jednom metafori i prenesenom značenju nego u stvarnom, činjeničnom stanju i onom što se na terenu događalo.

Znači, ta izjava nije baš pogodila smisao?

– U ovom trenutku ne mogu kriviti niti prejudicirati bilo kakve krivice bilo koga. Činjenica je da s onim brojem glasova koje smo osvojili u ovom trenutku nismo niti smijemo biti zadovoljni. Ali ovo je jedna vrlo dobra opomena i siguran sam da je skrenuta pozornost da na terenu moramo biti prisutniji i da na terenu moramo raditi puno jače.  

Darko Horvat
1/11

 

Ključne riječi

Komentara 14

MS
mala_sova
15:16 27.05.2019.

Povijesno najgori rezultat HDZ-a ikada. Jadranka Kosor je 2011. dobila 23,5%, a Plenković 22,7%. A do parlamentarnih izbora je još godina dana anemičnog propadanja bez ikakve perspektive.

CO
Corino1604
15:13 27.05.2019.

U pravu si i jedan mandat je za vas previše.jedvačekam kad se plenky pojavi u saboru a njonjo mu zalijepi opomenu a Bačić se slatko smije.

DU
Deleted user
15:16 27.05.2019.

Mi smo prosječni glasači... ne idemo na predstave " labuđe jezero".... tako da ne znamo te vaše fore.... bumo mi napravili novi referendum, pa ak ga ignorirate ko i ove prije, budu bili i lošiji rezultati.....😁.... Poanta je da VIVI SHVATITE da ste vi tu radi nas, a ne obrnuto.... iznevjerili ste nas, a mi smo vas birali da nas zastupate..... puštate migrante, pezpogovorno slušate brisel, pljujete po našim vrijednostima.... i došlo na naplatu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije