Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lopovi ne biraju

S broda ukrali hobotnice i sipe, iz dvorišta vikendice psa

pršut
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
02.05.2017.
u 19:36

Policijska izvješća u posljednje vrijeme obiluju sve bizarnijim krađama, a krade se doslovno sve: od alata, preko odjeće do hrane

Četke i boje za kosu, stalak za pršute, više prehrambenih proizvoda, ribarski fenjer pretvoren u rasvjetni stup, stablo limuna, parfemi, motorne pile, odjeća, obuća, slike i makete brodova...

Ne biraju mete

Ne nije to popis stvari koje se prodaju na nekom sajmu, poput onog na zagrebačkom Jakuševcu. Popis je to predmeta koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u policijskim izvješćima, kao dokaz da lopovi ne biraju, već kradu doslovno sve. I pri tome ne biraju mete; sasvim im je svejedno jer spomenute predmete kradu iz kuća i vikendica, trgovina, restorana ili iz obrta, kao što su frizerski saloni. No dok se neki od ukradenih predmeta mogu preprodati, poput raznih alata, parfema, odjeće i obuće, ili pojesti, poput prehrambenih proizvoda, nejasno je što netko radi s ukradenim – psom.

A bilo je i takvih primjera, jer su ove godine na području Zadra u dva navrata iz dvorišta kuća i vikendica ukradeni psi. U red bizarnijih krađa s područja Zadra spada i ona kada je netko prije dvadesetak dana s ribarskog broda ukrao svježe ulovljene kilograme hobotnica i sipa. Šteta je tada procijenjena na nekoliko tisuća kuna, a lopov, naravno, još nije otkriven. A kako bi i bio otkriven kada je ukradenu robu vjerojatno iskoristio da bi si pripremio kakav slastan gurmanski ručak prije no što je vlasnik brodice shvatio da je uopće pokraden. Naime, kako je proizašlo iz policijskog izvješća, krađa svježe ulovljenih hobotnica i sipa, prijavljena je tek nakon 24 sata.

Delikatese za blagdanski stol

Inače, zanimljivo je da je proteklih godina na području Dalmacije bilo više sličnih krađa, a kako su se svježe hobotnice, sipe i lignje uglavnom krale pred Badnjak, proizlazi da je netko smislio “lakši” način da dođe do delikatesa koje će završiti na blagdanskom stolu. Koliko godišnje ima bizarnih krađa, u što svakako spadaju i krađe pasa, hobotnica ili fenova za kosu, teško je reći, jer policija ne vodi takve statistike. No, zato vode statistike o imovinskim deliktima, po kojima ispada da je broj krađa 2016. bio manji no 2015. Iz MUP-ovog godišnjeg izvješća tako proizlazi da je 2015. policiji prijavljeno 13.155 krađa, a godinu kasnije 12.739. Iako je 2016. krađa bilo manje, šteta je bilo veća jer se procjenjuje na 135,6 milijuna kuna, dok je 2015. šteta procijenjena na 90,8 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije