Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Ruža Tomašić: U drugom krugu glasat ću za Kolindu Grabar-Kitarović

Ruža Tomašić i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
15.06.2019.
u 16:57

Hrvatski suverenisti koji su na euroizborima osvojili jedan mandat (Ruža Tomašić) već su se unaprijed odredili da neće podržati K. Grabar-Kitarović iako se ona još službeno nije ni kandidirala

Predsjednička utrka postaje sve zanimljivija, posebno nakon što je gotovo riješeno da na izbore ide i bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Njegova kandidatura mogla bi ići u prilog aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović jer će, ako u utrku uđe i kandidat desnice kao suparnik aktualnoj predsjednici (što je posve izvjesno), amortizirati udarce na nju pošto će morati biti raspoređeni i na lijevog kandidata Milanovića.

Podrška nije bezuvjetna

Osim toga, ulazak Milanovića u ring nakon što je tri godine bio izvan političkog stroja mogao bi mobilizirati birače HDZ-a, a možda ih i vratiti toj stranci u strahu da na Pantovčak ne dođe predsjednik lijeve provenijencije. S obzirom na to da će Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja HDZ-a, svaka mobilizacija HDZ-ovih glasača nakon što je ta stranka na euroizborima osvojila tek 22,7 posto glasova ići će njoj u prilog. Desnica, koju je Andrej Plenković odstranio iz HDZ-a i koja je na euroizborima osvojila ukupno 17 posto glasova, nezadovoljna Plenkovićevom i politikom Kolinde Grabar-Kitarović, sprema svojeg predsjedničkog kandidata. Još je nepoznato hoće li to doista biti glazbenik Miroslav Škoro kojeg ankete plasiraju na treće mjesto nakon aktualne predsjednice i Zorana Milanovića.

Hrvatski suverenisti koji su na euroizborima osvojili jedan mandat (Ruža Tomašić) već su se unaprijed odredili da neće podržati K. Grabar-Kitarović iako se ona još službeno nije ni kandidirala. Činjenica da u utrku ulazi Milanović ne mijenja odluku Hrvoja Zekanovića iz stranke Hrast, koja je dio platforme Suverenista, da Grabar-Kitarović neće imati podršku te stranke. Ruža Tomašić, pak, jasno poručuje da će, ako u drugom krugu budu aktualna predsjednica i Milanović, ona dati podršku Kolindi Grabar-Kitarović. Ali ne bezuvjetnu.

– Bude li takva situacija, tražit ću s njom sastanak da se očituje kakvu će politiku voditi. Glavna tema na kojoj ću inzistirati bit će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za kojeg je ona izjavila da bi ga ponovno pozvala u Hrvatsku. Pa on je radio budalu od nje i Plenkovića kad je bio u Hrvatskoj, zašto bi ga opet zvala? Ako mi ne bude dala čvrsta jamstva, odnosno ako ne odredi crtu ispod koje neće ići, posebno u slučaju Vučić, onda ću ostati kod kuće i neću glasati za nju – rekla nam je Ruža Tomašić.

Ona je napomenula da bi možda bilo bolje da njezina stranka – Hrvatski konzervativci – nije unaprijed donosila odluku da neće podržati K. Grabar-Kitarović, nego da su trebali pričekati službene kandidature. Dodala je da ta odluka i nju obvezuje te da to možda ipak nije loše jer su pokazali da im nitko neće sugerirati koga da podrže. Hrvoje Zekanović, pak, najavljuje da će Suverenisti imati svojeg kandidata za predsjednika, da će taj kandidat ući u drugi krug te postati predsjednik.

“Milanović i predsjednica su isti”

– Vrlo brzo predstavit ćemo tog kandidata, sada intenzivno dogovaramo. To će biti pravi zastupnik konzervativnih vrijednosti, a K. Grabar-Kitarović, Plenković i Milanović dolaze iz iste političke niše i to su istovjetni kandidati. Oni imaju iste stavove o Istanbulskoj, Marakeškom sporazumu, pravu na život – poručio je Zekanović koji nije želio otkriti je li taj kandidat desnice Škoro.

Neovisni za Hrvatsku čekaju da se kandidature službeno istaknu, ali ranije su poručili da će Grabar-Kitarović biti kandidatkinja A. Plenkovića, a da je poznat njihov odnos prema Plenkovićevu HDZ-u i Vladi. Neki dan objavili smo da bi predsjednica svoju kandidaturu mogla objaviti nakon Dana državnosti 25. lipnja. To je državni praznik koji ona obilježava kao državnica na velikom prijmu na Pantovčaku, objasnili su upućeni, pa ne želi da se to miješa s njezinom kandidaturom.

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovaru:

Komentara 82

Avatar zajutrak
zajutrak
17:30 15.06.2019.

Ružo, ne znam jel si svjesna koliko dijeliš Hrvate ? Pazi da nam se to opet ne obije od glavu radi kratke pameti :(

ZA
ZAGREB52
17:23 15.06.2019.

Ko je jedina sposobna,na neki nacin I postena osoba,za Predsjednika ili Predsjednicu,???Milanovic,,100 milijardi duga,,RH je slucajna drzava, u vladi RH za vrijeme Milanovica 10 Srba,RH su stvorili sirotinja,seljaci a mi intelektualci bili u inostranstvu,okrenuo se Komunistima Rusima sa vanjskom politikom, Kolinda je jedina sansa,Zapad je voli I postiva,,dali je imala problema je ALI,,najbolje rjesenje Hvala,

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:37 15.06.2019.

Ovo sve su u stvar fejk suprotstavljanja. Svi dobro znamo da samo jedna moze biti iduca predsjednica. Jednostavno nema nitko ni priblizan intelekt niti sposobnost. Milanovic je antipatican i u inozemstvu bi bio znan kao ruzna faca koja dugo spava i lupa gluposti. Ovaj pjevac, iako domoljub bi nam vec na proslavi pobjede mogao nedajboze umrijeti jer mu je zdravlje skroz slabo a politickoga iskustva nema ni malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije