Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za ribarstvo

Tomašić izlobirala brisanje članka koji nije uvažavao posebnosti ribolova na Jadranu

Ribolov
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
22.11.2017.
u 10:45

Amandman zastupnice Ruže Tomašić, nakon višemjesečnog lobiranja i pregovora s kolegama iz svih parlamentarnih grupacija, usvojen je velikom većinom

Na Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta u utorak se glasovalo za hrvatske ribare važnoj Uredbi o tehničkim mjerama, a europarlamentarka Ruža Tomašić izlobirala je brisanje članka o mrežama plivaricama koji nije uvažavao specifičnosti ribolova u Jadranu, priopćio je ured zastupnice.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić kroz ovu Uredbu predložila je izmjenu članka 13. paragrafa 3. stavka 2. Mediteranske Uredbe ((EEZ) br. 1967/2006), odnosno brisanje članka: „Okružujuća mreža plivarica ne smije se upotrebljavati na dubinama manjima od 70 % ukupne visine okružujuće mreže plivarice“

Amandman zastupnice Tomašić, nakon višemjesečnog lobiranja i pregovora s kolegama iz svih parlamentarnih grupacija, usvojen je velikom većinom, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Ograničenja dimenzija mreža plivarica sadržana u postojećoj Uredbi podrazumijevaju ograničenje od 800 metara duljine i 120 metara visine. Zastupnica predlaže da se dimenzije mreže plivarice definiraju kao maksimalna duljina od 600 metara, te visina od maksimalno 1/3 duljine.

Svoj zahtjev opravdava činjenicom da se ribolov okružujućim mrežama za plivarice (osim za tune) odvija u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije morskog dna, zbog čega ribolov na način kako je on trenutno definiran nije moguć. Naime, primjena postojećeg stavka onemogućuje uporabu ovog alata koji je na tim područjima selektivniji od drugih alata koji se za ulov istih vrsta na tom području mogu primjenjivati (primjerice lebdeće koće).

Postojeći paragraf iznimno je negativno selektivan za hrvatske ribare jer Republika Hrvatska upravo okružujućim ribolovnim alatima (mreže plivarice) ostvaruje daleko najveću količinu ulova (čak 89 posto).

Tomašić je svoje kolege u Europskom parlamentu uspjela uvjeriti da je izmjena koju ona traži proizišla iz realnih okolnosti i specifičnosti ribolova u Jadranu, te je od njih dobila podršku koja će omogućiti neometan rad flote koja predstavlja sam stup hrvatskog ribarstva, stoji u priopćenju.

Odbor za ribarstvo u utorak je usvojio nacrt zakona koji bi trebao ograničiti štetan izlov, posebice mlade ribe, izvijestio je Europski parlament.

Nova pravila uvest će zajednička pravila za ribarsku opremu, metode i dopuštene vrste u svim vodama EU-a, ali istovremeno dopustiti da se donose mjere usklađene s regionalnim posebnostima.

Posebne regionalne mjere koje odstupaju od osnovnih uvest će se za sedam morskih područja EU-a, Sjeverno more, sjeverozapadne i jugozapadne vode, Baltičko more, Sredozemlje, Crno more i područja Indijskog oceana i zapadnog Atlantika na kojima ribare brodovi iz EU-a, navodi Europski parlament.

Komentara 3

TA
taxiico
11:21 22.11.2017.

bravo za Ružu

AR
Artukovic
11:18 22.11.2017.

Bravo za Ružu.....jedina koja ista radi,i zasluzi placu.Ona Borzan slusam ju neki dan....zali se kako je hrvatska slabo lobirala.Pa sta je ona radila a zbog toga je tamo.

NO
nogogaz
11:17 22.11.2017.

A ja mislia da su jadranske ribe ugrožene....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije