Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podiže ručnu

Ruža Tomašić i dalje stoji uz HDZ i Kolindu Grabar Kitarović

Ruža Tomašić
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
08.11.2014.
u 19:45

Ruža Tomašić ponavlja da podržava preferencijalno glasanje i podsjeća na glasove koje je na taj način osobno dobila na europskim izborima, a potom podiže ručnu. Kaže da se preferencijalno glasanje ne treba uvoditi na ulici, nego se ono treba definirati u Saboru.

Ako su i došli u pitanje, odnosi između Ruže Tomašić i HDZ-a vrlo će se brzo izgladiti. Dojučerašnja predsjednica HSP-a Ante Starčević zauvijek je napustila stranku “kojoj želi sreću”, ali za to ne krivi HDZ, kako je to isprva izgledalo. Premda u subotu nije došlo do najavljenih sastanaka Ruže Tomašić s HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, nego su prolongirani za nedjelju, iz razgovora s Ružom Tomašić vidljivo je da ona i dalje stoji uz HDZ.

Ruža Tomašić digla ručnu

Tako je na pitanje o podjeli mandata koju je HSP AS navodno dogovarao s HDZ-om iza njenih leđa, a što je navodno bio okidač za napuštanje stranke, Tomašić odgovorila “da prije nije znala što se događa, ali je bila odgovorna, a sada ne zna, ali nije ni odgovorna”.

– Prije godinu dana rekla sam da podržavam Kolindu Grabar Kitarović za predsjednicu Republike i tu se ništa nije promijenilo – rekla je Tomašić, dok je na pitanje podržava li jednako i HDZ odgovorila da su parlamentarni izbori za godinu dana i tek će se vidjeti s kojih će se pozicija razgovarati.

>> Ruža Tomašić, 
Željka Markić, Milan Kujundžić: za razaranje doma - spremni!

U odnosu na preferencijalno glasanje, odnosno podršku referendumskoj inicijativi Željke Markić koja je u cjelini išla izravno na štetu HDZ-u, Tomašić također traži izlaz. Ponavlja da podržava preferencijalno glasanje i podsjeća na glasove koje je na taj način osobno dobila na europskim izborima, a potom podiže ručnu. Kaže da se preferencijalno glasanje ne treba uvoditi na ulici, nego se ono treba definirati u Saboru jer se uz to mora riješiti i niz drugih pitanja. U vrhu HDZ-a također čujemo da su na dobrom putu nalaženja zajedničkog jezika s Ružom Tomašić. Priču o dogovoru s HSP-om AS o raspodjeli mandata ako dobiju izbore potpuno odbacuju, uz napomenu da ni s jednom strankom iz predizborne koalicije ne dogovaraju podjelu funkcija. U HDZ-u također žele riješiti nesporazume te definirati njezin status u odnosu na njezinu, sada već bivšu stranku.

“Otišlo je 200 do 300 članova”

Predsjedništvo HSP-a Ante Starčević sastalo se jučer prvi put otkako je Ruža Tomašić napustila stranku. Odlučili su da će Sabor stranke biti 13. prosinca u Zadru nakon čega će HSP AS “dobiti novo vodstvo mladih i obrazovanih ljudi”. Do tada će stranku kao v.d. predsjednika voditi Ivan Tepeš, koji je dosad bio zamjenik Ruže Tomašić. Tepeš je rekao da HSP AS ima 15 tisuća članova i da mora demantirati medijske napise o odlascima tisuća članova iz stranke.

– Bilo je odlazaka, ali je riječo nekih 200 do 300 članova – rekao je. Kao važnu stvar naglasio je kako je uz njega i saborski zastupnik Ivan Šimunović, pa je HSP AS ostao jedina pravaška parlamentarna stranka. Rekao je kako njemu nije poznato zbog čega je Ruža Tomašić napustila stranku, a decidirano je ustvrdio kako s HDZ-om nikada nisu razgovarali o podjeli ministarskih fotelja. Kaže da s Tomislavom Karamarkom još nije razgovarao o odlasku R. Tomašić iz stranke.

>> Ruža Tomašić: 'Sami smo si krivi ako se damo prodati'

Komentara 47

BK
B Kosa
22:58 08.11.2014.

HDZ je bila vodeca stranka u stvaranju hrvatske. i treba se vratiti na vlast a tko je ostetio hrvatsku to je orjuna i jugosloveni koji hrvatsku nikada nisu ni voljeli. Normalno je da Ruza ostane uz HDZ sakime bi drugim

UI
Uvijek_iskreno
23:43 08.11.2014.

Desnica ima konacno pravu kandidatkinju i trebali bi je svi podrzati kao i Ruza. Kolinda je pravi izbor. Moramo maknuti Josipovica s mjesta predsjednika jer drzava u svim segmentima ide u krivom smjeru a on zmiri i suti zbog stranackog druga Milanovica.

HA
Halobar
09:39 09.11.2014.

KojotE Ono sto se zove ljevica yugoboljsevici se raspadaju, ANS vise i ne osim u Vladi i Saboru a Partija pukla na dva dela a drobi se i dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije