Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE KOJE PRATI CIJELI SVIJET

Ruski vojnik suočio se sa suprugom svoje žrtve: 'Neka trune u zatvoru'; Tužiteljstvo zatražilo doživotni zatvor

Russian soldier Shishimarin attends a court hearing in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.05.2022.
u 16:45

Na suđenju se moglo čuti da je Shelypov gurao svoj bicikl prema doma kad je Shishimarin pucao na njega iz jurišne puške AL-47 kroz otvoreni prozor ukradenog automobila jer je njegova jedinica bježala pred ukrajinskim snagama.

Ukrajinsko tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za ruskog vojnika kojem se u Kijevu sudi za ratne zločine jer je potkraj veljače ubio ukrajinskog civila.

 Narednik u ruskoj vojsci Vadim Shishimarin (21) već je priznao krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg Oleksandra Shelypova, međutim jučer se susreo sa suprugom svoje žrtve Katerinom Shelypovom koja mu je otvoreno poručila "nek istrune u zatvoru".

Drugoga dana suđenja, tužitelj je od suda zatražio "kaznu doživotnog zatvora" za Vadima Šišimarina, javlja izvjestitelj AFP-a iz sudnice.

Ruski vojnik zatražio je od ukrajinske udovice da mu oprosti što joj je ubio supruga.

Kateryna Shelypova ispričala je Daily Mailu da je njezin suprug od 39 godina bio "miroljubivi umirovljenik" koji nije bio prijetnja ruskim vojnicima.

Ubijeni umirovljenik služio je prije 40 godina kao ruskoj vojsci gdje je radio kao KGB-ov tjelohranitelj bivšem čelniku Sovjetskog saveza Leonidu Brežnjevu, a u gotovo okrutnoj ironiji sudbine ubijen je u invaziji koju je naredio Vladimir Putin, koji je svoju karijeru počeo kao KBG-ov obavještajni časnik.  

Na suđenju se moglo čuti da je Shelypov gurao svoj bicikl prema doma kad je Shishimarin pucao na njega iz jurišne puške AL-47 kroz otvoreni prozor ukradenog automobila jer je njegova jedinica bježala pred ukrajinskim snagama. Vojnik je ustvrdio da je ubio 62-godišnjaka na zapovijed svojeg nadređenog.

Kateryna Shelypova je ispričala da je njezin suprug otišao pogledati tenk koji su ukrajinske snage dignule u zrak.

"Svađala sam se s njim i govorila mu da nije sigurno izaći. Ali je rekao 'Sve će biti dobro. To je iza ugla, vidimo se kasnije'. To je bilo posljednje što mi je rekao", objasnila je.  Vadim Shishimarin kazala je na suđenju da su mu naredili da ubije umirovljenika jer je imao mobitel u ruci i strahovali su da će javiti njihovu lokaciju neprijatelju.

Supruga žrtve putovala je čak pet sati autom kako bi se suočila s čovjekom koji je ubio njezina muža.

"Došla sam ga vidjeti osobno. Izgleda kao dijete, ali bez obzira na to on će dobiti svoju kaznu", rekla je i ustvrdila da je smrt njezina muža bila besmislena jer je on samo prolazio i nije bio prijetnja.

"Znam da je on (o.a Shishimarin) vojnik i da je slušao zapovijedi, ali zašto nije pucao u zemlju ili u zrak. Trebao bi istrunuti u zatvoru i provesti ostatak svojeg života razmišljajući o tome što je učinio", kazala je. Inzistirala je na tome da ne osjeća mržnju prema njemu.

Kremlj je rekao da nema informacija o suđenju i da mu ne može pružiti pravnu pomoć jer nema diplomatsku misiju u Ukrajini.

Udovica je rekla sudu da ne bi imala ništa protiv da ga se preda Rusiji u sklopu razmjene zarobljenika kako bi se oslobodilo branitelje Mariupolja.

Pratite OVDJE rat u Ukrajini

VIDEO: DNK analiza potvrdila: U Dunavu je pronađeno tijelo Mateja Periša

Komentara 6

TE
Teig1
18:28 19.05.2022.

Jadna siromašna i izigrana djeca koji pranjem mozga prisiljeni ginu i ubijaju za kojekakve ideale i vizije moćnika. Kao kod nas 90tih,ginula je sirotinja!

IS
ispodneba
13:06 19.05.2022.

Sto nam nas Zvjerka misli o ovom zlocinu!? Vjerojatno da su krivi obojica podjednako...i Zelenski, jer da je potpisao kapitulaciju, pokojnik bi jos uvijek bio ziv...

PR
prokurator
14:05 19.05.2022.

strašne su to sudbine... svaki dan se u ukrajini dogodi jedan cijeli naš domovinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije