Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne postoje dokazi

Ruski umirovljeni znanstvenik tvrdi da nije pomagao Iranu

Ahmadinejad
Reuters/PIXSELL
10.11.2011.
u 12:55

Vječeslav Danilenko (76) desetljećima je radio u jednom od tajnih ruskih istraživačkih centara poznatom kao Čeljabinsk-70.

Ruski znanstvenik optužen za pomaganje Iranu pri sastavljanju atomske bombe naveliko niječe svoju povezanost s iranskim nuklearnim programom. Prema izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), strani stručnjak pomogao je Iranu u razvoju detonacijskog sustava, ali nigdje nije navedeno o kojem je stručnjaku riječ.

Prema podacima obavještajaca, prenosi Reuters, Irancima je navodno pet godina pomagao Vječeslav Danilenko.

Ruski mediji pronašli su Danilenka, 76-godišnjeg umirovljenog znanstvenika koji je desetljećima radio u jednom od tajnih ruskih istraživačkih centara poznatom kao Čeljabinsk-70.

– Nisam nuklearni fizičar i nisam osnivač iranskog nuklearnog programa – tvrdi Danilenko koji je odbio dalje komentirati napise u svjetskim medijima.

U ruskim medijima navodi se da je Danilenko jedan od svjetskih stručnjaka koji se bavio stvaranjem nanodijamanata, odnosno stvaranjem sićušnih dijamanata koji se koriste u razne svrhe.

Čvrsti dokazi da Iran sastavlja atomsku bombu vrlo su klimavi, a potvrde li se sumnje u postojanje bombe, Izrael bi mogao napasti Iran i time započeti katastrofalni rat na Bliskom istoku.

IAEA u svom izvješću tvrdi da Iran radi na sastavljanju atomske bombe te kako su nastavili tajna istraživanja zbog čega IAEA od zapadnih vođa traži strože sankcije.

Rusija je snažno kritizirala IAEA-u tvrdeći da nema čvrstih dokaza za svoje optužbe koje koristi kako bi potkopala sve dosadašnje pokušaje diplomatskog rješavanja odnosa Izraela i Irana.

Iran odbija sve optužbe i tvrdi da ne pokušava sastaviti atomsku bombu, a Izrael najavljuje da je napad na Iran vrlo moguć.

Komentara 347

OB
-obrisani-
20:45 10.11.2011.

tko mi ?

OB
-obrisani-
23:40 10.11.2011.

gdje je šerijat zakon i pravo ?

OD
oltar domovine
13:20 10.11.2011.

a zasto IRAN tj: oni nebi imali imaju 80 miliona stanovnika a izreal 5miliona hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije