Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doba novog hladnog rata

ATBIP je četiri puta snažniji: Ruski odgovor na američku 'majku svih bombi'

bomba
Foto: Reuters
1/3
15.04.2017.
u 12:40

Otac svih bombi', poznat i po kratici ATBIP, na metu se dostavlja putem zrakoplova bombardera te je termobaričko oružje, što znači da uz pomoć kisika koji se nalazi u okruženju generira intenzivnu eksploziju visoke temperature.

Bacivši u četvrtak bombu GBU-43 na područje istočnog Afganistana, Sjedinjene su Američke Države u borbi protiv Islamske države iskoristile 'najmoćnije nenuklearno eksplozivno oružje' koje Pentagon trenutno posjeduje.

Međutim, 'Majka svih bombi', kako je kolokvijalno nazivaju, sa svojih 11 tona težine i mogućnošću da penetrira kroz 60 metara debeli armirani beton, ipak nije najsnažnije nenuklearno oružje na svijetu, piše Business insider​.

Naime, četiri godine nakon što je SAD 2003. godine prvi puta testirao 'Majku svih bombi', Rusija je predstavila 'Oca svih bombi', raketu četiri puta jaču od američke GBU-43. Ruski vojni dužnosnik prilikom predstavljanja 'Oca' rekao je da ta bomba nema rivala nigdje u svijetu.

'Otac svih bombi', poznat i po kratici ATBIP, na metu se dostavlja putem zrakoplova bombardera te je termobaričko oružje, što znači da uz pomoć kisika koji se nalazi u okruženju generira intenzivnu eksploziju visoke temperature.

'Kada govorimo o efikasnosti i raznornom potencijalu, ovo se oružje može usporediti s nuklearnim', rekao je Aleksander Rukšin prilikom predstavljanja.

>> Američka 'Majka svih bombi' sije strah u Afganistanu!

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar annex
annex
13:14 15.04.2017.

A Hrvatska ima tetku svih bombi po imenu AGROKOR.

DE
deda1234
12:53 15.04.2017.

tko ce koga... mama tatu ili tata mamu?😂

SE
serđo12
13:26 15.04.2017.

Pulezan,di je vise gladnih u Rus ili Ame?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije