Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči summita G20

Lavrov u ležernom izdanju na terasi komentirao navode o hospitalizaciji: 'To je politička igra'

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends the ASEAN summit held in Phnom Penh
Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.11.2022.
u 10:28

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je navode Associated Pressa da je ministar Lavrov odveden u bolnicu, ocijenivši to izvješće "vrhuncem lažiranja".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prebačen je u bolnicu nakon dolaska na summit G20 na Baliju, navele su u ponedjeljak indonezijske vlasti, prenosi AP

Tri indonezijska vladina i medicinska dužnosnika izjavila su za Associated Press da je ruski diplomat na liječenju. Svi su odbili biti identificirani jer nisu bili ovlašteni javno raspravljati o tome. Dvije osobe rekle su da se Lavrov liječi zbog problema sa srcem.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reutersopovrgnulo je navode Associated Pressa da je ministar Lavrov odveden u bolnicu, ocijenivši to izvješće "vrhuncem lažiranja".

- Ovo je, naravno, vrhunac lažiranja - rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

- Sergej Viktorovič i ja čitamo vijesti i ne možemo vjerovati svojim očima - dodala je. 

Društvenim mrežama širi se video kojeg je Zaharova objavila na svom Telegram profilu. Na snimci Lavrov u ležernom izdanju, navodno iz hotela na Baliju, kaže da su navodi o njegovom zdravlju "politička igra"

Guverner Balija rekao je za Reuters da je Sergej Lavrov dobrog zdravlja i da je bio u bolnici na pregledu.

Summit G20

Summit G20 otvara se u utorak na Baliju i dolazi uz skok cijena hrane i goriva u cijelom svijetu, Ukrajinu zaglibljenu u sukobu i novu prijetnju nuklearnog rata. Za stolom će biti jedan upadljiv izostanak - ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegova neuspješna devetomjesečna invazija na Ukrajinu učinila je put na Bali logistički teškim i politički problematičnim.

Budući da su se članovi njegovog unutarnjeg kruga javno svađali, a njegov je nekoć čvrsti domaći autoritet poljuljan, Putin je umjesto toga odlučio poslati veterana ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Službeno, ni rat u Ukrajini, ni mračne Putinove prijetnje nuklearnim oružjem nisu na dnevnom redu samita. No dok bivši KGB-ovac neće biti za stolom na vrhu, njegov će rat sigurno biti na meniju. Rastuće cijene energije i hrane podjednako su pogodile bogatije i siromašnije članice G20, a obje su izravno potaknute sukobom.

U ponedjeljak je američka ministrica financija Janet Yellen rekla da je kraj sukoba "moralni imperativ i najbolja stvar koju možemo učiniti za globalno gospodarstvo". A uoči odlaska na Bali, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će "prozvati Putinov režim".

Vjerojatno će biti pritiska na Rusiju da produži dogovor kojim se dopušta transport ukrajinskih žitarica i gnojiva preko Crnog mora kada sadašnji sporazum istekne 19. studenog.

U najmanju ruku, Joe Biden i njegovi saveznici također bi željeli vidjeti da G20 jasno stavi do znanja Putinu da je nuklearni rat neprihvatljiv. Na nedavnom sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Xi Jinping rekao je da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne bi trebao voditi. Ali jasnu izjavu o tom pitanju skupine G20 vjerojatno će blokirati mješavina ruskog protivljenja i kineske nespremnosti da se ogradi od svoga saveznika u Moskvi ili da Washingtonu pruži pobjedu.

Na G20, šarolikoj skupini rođenoj 1999. nakon azijske financijske krize, uvijek je bilo najugodnije raspravljati o financijama i ekonomiji umjesto o sigurnosti. Moskva bi željela da tako i ostane.

"Kategorički odbacujemo politizaciju G20", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, nudeći najavu onoga što bi čelnici mogli čuti od slavno nepopustljivog Lavrova.

Ministarski sastanci G20 koji vode do samita nisu uspjeli dogovoriti konačno zajedničko priopćenje, a indonezijski dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je to još uvijek "rad u tijeku" i "glavni cilj" samita.

"Iskreno govoreći, mislim da globalna situacija nikada nije bila ovako složena", rekao je u nedjelju ministar indonezijske vlade Luhut Binsar Pandjaitan. "Ako na kraju čelnici (G20) ne izdaju priopćenje, to je to, u redu je."

VIDEO Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:51 14.11.2022.

I Chuck Norris je jučer umro, a danas je puno bolje.

TA
tabula
12:07 14.11.2022.

"Vijest" plasirali Englezi? A tko bi drugi!

Avatar kvasac60
kvasac60
10:52 14.11.2022.

Radman u suzama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije