Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MOBLIZACIJA UKAZUJE NA KAOS'

Ruska oporba upozorava Zapad: Samo vojni poraz u Ukrajini može srušiti Putina

Ukrainian national flag is seen near destroyed buildings in the village of Dolyna
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/3
24.09.2022.
u 14:47

„Vodstvo nije adekvatno. Putin je zapravo stvorio takav sustav u kojem vladaju kaos i kriminal, i odsustvo iskrene motivacije“, navodi Gudkov

Dmitrij Gudkov trenutno obilazi zapadnu Europu gdje razgovara s političarima i diplomatima. Ovaj ruski opozicionar, koji je napustio zemlju prošle godine poslije dvodnevnog pritvora, kaže da je jedan od ciljeva zapadnim političarima objasniti da su neke sankcije protiv Rusije efikasne, a neke samo koriste režimu Vladimira Putina.

„Europljani moraju razumjeti da će izazvati još veći problem ako sada izoliraju Rusiju, ograde je žicom visokom šest metara i okolo iskopaju kanal s krokodilima“, kaže Gudkov za DW. „Jer, nastat će siromaštvo, raspad zemlje bi mogao biti krvav. A nuklearno oružje će ostati i nitko ne zna kuda bi rakete mogle poletjeti. To će zadavati glavobolje i Ukrajini i svima ostalima“, dodaje ovaj bivši zastupnik u ruskoj Dumi.

S druge strane, on kaže da Zapad mora nastaviti pružati svaku podršku Ukrajini. „Samo vojni poraz Putinovog režima može nas izbaviti od Putina.“

Prema njegovim riječima, djelomična mobilizacija u Rusiji ukazuje na „kaos u vojsci“. „Vodstvo nije adekvatno. Putin je zapravo stvorio takav sustav u kojem vladaju kaos i kriminal, i odsustvo iskrene motivacije“, navodi Gudkov.

Kolika je podrška Putinu?

Na pitanje koliko Rusi zbilja podržavaju napad na Ukrajinu, Gudkov kaže: „Mislim da, baš kao što se Putin pretvara da ovo nije rat nego specijalna operacija, tako se i većina ljudi pretvara da je podržava. Ali, čim budu sami primorani uzeti pušku u ruke – a to je karta u jednom pravcu – od te podrške ništa neće ostati.“

„Mislim da će se na kraju sve okončati na ulicama jer nitko ne želi ratovati za Putinove interese. Niko ne vidi smisao u ovom ratu. Osim jastrebova koji podržavaju imperiju, ali njih nema više od 10 do 12 posto u Rusiji. A i takvi su sada nezadovoljni Putinom i Ministarstvom obrane. Njima je teško oprostiti se od mita da je ruska armija druga najmoćnija na svijetu“, dodaje Gudkov.

Ovaj bivši zastupnik se aktivno bavi politikom od protesta protiv reizbora Putina za predsjednika prije desetak godina. Bio je član više opozicionih stranaka. Njegov otac Genadij Gudkov, političar i biznismen, također spada u najpoznatije kritičare Putina.

VIDEO Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 18

NI
Ninica
15:23 24.09.2022.

Vijest " India today" da je Xi Jiping u kućnom pritvoru i da je PLA preuzela kontrolu nad vojskom.

DD
disinfo.detector.media
20:13 24.09.2022.

"Tijela petero djece pronađena u masovnoj grobnici u Izyumu🥲 Šef istražnog odjela policije Harkovske oblasti Sergej Bolvinov rekao je da je na mjestu masovne grobnice pronađeno 447 tijela mrtvih. Od toga su 194 muškarca civila, 215 žena, 22 vojnika i i 5 djece. Među njima 11 tijela čiji spol još nije utvrđen. “Mnogim mrtvima nedostaju udovi, vezane ruke, rane od gelera, ozljede glave i prsa, nedostaju genitalije, slomljena rebra, ubodne rane, probojne rane od metaka, užad na vratu”, rekao je Bolvinov."

DD
disinfo.detector.media
23:19 24.09.2022.

Genocid nad krimskim Tatarima se nastavlja Prema portalu "Krim SOS", oko 90% sudskih poziva na #Krim primili su krimski Tatari. U isto vrijeme, Krimski Tatari čine 13-15% stanovništva poluotoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije