Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VILE U ISTRI

Ruska elita osvaja Jadran

Vilu u Lozici od 400 kvadrata ruski naftni magnat Viktor Vekselberg platio je navodno pet milijuna eura
Foto: Zvonimir Pandža
17.08.2008.
u 18:16

Oni odsjedaju samo u najboljim apartmanima hotela, u kojima im je zajamčena diskrecija i vrhunski luksuz, piju i jedu najbolje što se nudi, voze ih u automobilima sa zatamnjenim staklima, a nekretnine kupuju poput bombona pred odlazak u kino - riječ je o novopečenoj ruskoj eliti, koja  ljeti krstari Jadranom i kupuje sve što se kupiti da.

Hrvatski trgovci nekretninama koji dobiju priliku zastupati koga iz zemalja bivšeg SSSR-a imaju osmijeh od uha do uha. Posao, znaju, vrlo je unosan i zajamčen ulože li malo više truda u to da im pokažu najbolje što imaju, otvore mogućnost povezivanja više terena u velike cjeline i - dobro se ulizuju.

Kupnja na prvi pogled
Rusi - kako se kod nas kolokvijalno zovu svi koji dolaze iz nekadašnjeg Sovjestkog saveza - nedvojbeno su najbolji kupci nekretnina. Dolaze u Hrvatsku tek djelomično informirani, no  dobro  podloženi financijama i s preporukama kojima točno znaju koga traže.

- Poslovati s Rusima - objašnjava nam jedan od vodećih trgovaca nekretninama na sjeveru Istre - znači posvetiti im se potpuno jer to su kupci  koji traže samo najbolje - ekskluzivne vile, najveće i najbolje komade građevinskog zemljišta, najbolje pozicije, cijela brda i poluotoke.
Njima, ističu agenti, cijena nije važna. Važan im je dojam koji steknu na prvi pogled o nekretnini, i zapravo - kupuju na mah.


Hotel Rotonda u Novigradu, u samom srcu starog grada, izgrađen u zidinama - prvi je kapitalni posao koji su Rusi obavili u potpunoj diskreciji

Krivo bi bilo reći da će nasred oranice izvući snop novčanica i platiti, no bilo je slučajeva da se kupcima s ruskog tržišta nekretnina toliko svidjela da su agenta odveli u banku te mu naložili da pozove kupca i - isplati ih obojicu.  Nekretninu vrijednu nekoliko milijuna eura plaćaju u gotovini da okom ne trepnu.

- Razlikuju se od  Engleza i Nijemaca, koji su proteklih godina harali istarskim tržištem nekretnina i bili vrlo zahtjevni kupci. Rusi su impulzivni. Nije im važno jesu li vlasnički listovi čisti, je li nekretnina upisana, kakvi su planovi... Njima to čini cijela vojska zastupnika i odvjetnika, koje ne žale platiti samo da dobiju ono što su vidjeli i što im se svidjelo - objašnjava Danira Maloča, vlasnica agencije “Poreč Immobilen”.

Ruse, dodaje, malo zanima natezanje s pravnim poslovima. Oni uzmu odvjetnika koji se pobrine za sve, od osnivanja tvrtke preko koje kupe nekretninu do toga da na  njezinu računu bude dovoljno novca za kupnju i poreze.   Naime, Hrvatska i Rusija nisu uvele načelo reciprociteta  pri kupnji nekretnina, pa Rusi kao fizičke osobe u Hrvatskoj službeno ne mogu kupiti kuće i zemljišta - zato osnivaju tvrtke.  

dvije tisuće. O unosnoj trgovini govori  i izvješće o ostvarenju proračuna za prvu polovicu ove godine, prema kojem su u nekim općinama u Istri porezni prihodi od trgovine nekretninama  ostvareni čak 75 posto više od plana.  

Budući da je u Istri, jer je mala, ograničena ponuda većih nekretnina, Rusi se odlučuju za  srednju Dalmaciju. Cijene nekretnina na Jadranu još rastu, no prodaja stagnira zbog krize na burzama i problema s kojima se susreću banke.



Budući da u stvaranju imidža Hrvatske kao fleksibilnog odredišta ima teškoća - otvorene poruke o nepoželjnosti na nekim lokacijama, namještanja prodaje i obaranja cijena za poznate kupce  - moglo bi se dogoditi da kapitalni kupci odu na jug.
Ondje je - misli se pritom na Dubrovnik, Boku kotorsku i Budvu - još Eldorado za kupce duboka džepa.

Srednji Jadran i Istra poželjni su  samo  zbog blizine Europske unije, koja,  ne zna se zašto, privlači Ruse

Ili riva ili nema posla
Ruse ne zanima drugi red do mora ni kuća od koje moraju napraviti 100 koraka do plaže - objašnjava D. Maloča te dodaje:
- Oni žele nulti red i ništa drugo!
- U Istri su takve nekretnine od 400, 500, 700 eura do  1000. Rusi su u Novigradu kupili hotel Rotonda, u staroj gradskoj jezgri, tik uz more, te ga namjeravaju preurediti u vilu, u kojoj će polovica biti za njih, a polovica  za iznajmljivanje. Bit će to hotel najviše klase.



Nedaleko od stancije Saladinke, kod uvale Masterada, blizu Poreča, kupili su 14 000 četvornih metara zemljišta, a kakvi su im planovi s time - samo oni znaju.  

Sviđa im se i srednja Dalmacija, a Opatija im je nedosanjani san - poput Disneylanda.
Stare vile samo  gomila novca može spasiti od  propadanja. Kupuju ih bez cjenkanja,  
a njihovi odvjetnici vrlo dobro znaju što se može i kako se prostorni planovi šire i - mijenjaju.


Imovina težaka i ribara dostiže cijenu od tri tisuće eura po kvadratu

U Splitu posljednjih godina prodalo se mnogo starih kamenih kuća. Nekadašnju imovinu splitskih ribara i težaka njihovi nasljednici prodaju po visokoj cijeni, koja ovisi o položaju i stanju same kuće, i to ponajviše stranim državljanima. Tako je u Radunici, Getu i Velom Varošu sve više novih stanovnika, čija prezimena ne da nisu splitska nego ni hrvatska. Neki stanove i kuće kupuju za svoj gušt, drugi da bi nešto zaradili iznajmljivanjem. Različite su cijene po pokojima se kuće prodaju u tim naseljima, od više od tisuću do više od tri tisuće eura po kvadratnom metru. Najjeftinije su kuće u koje je potrebno investirati. No one u boljem stanu postižu i više cijene, pogotovo ako su uređene u retrostilu. Tako se trenutačno ondje prodaje dvosobni stan u adaptiranoj kamenoj kući u Radunici površine 48 četvornih metara za 140 000 eura. (mv)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije