Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mijenjamo ameriku

"Rušimo kapitalizam. Ako su Arapi promijenili režime, možemo i mi"

kero
VL
03.10.2011.
u 19:14

Vodeći ljudi Wall Streeta i velikih banaka na posao dolaze prelijećući helikopterima prosvjednike koji su na njih bijesni.

– Policija nas nije zaustavila uhićenjima. Na svakog pritvorenog prosvjednika regrutirali smo dvadeset novih. Sve nas je više i nikoga se ne bojimo jer živimo u demokraciji koja dopušta pravo govora. Mi bahatim zaposlenicima na Wall Streetu poručujemo da je bilo dosta krađe i ponižavanja malog američkog čovjeka. Ako ih političari ne mogu kazniti i promijeniti, mi ćemo to učiniti. I New York će uskoro biti malen za milijune okupljenih prosvjednika. Nećemo lako odustati!

Tim je riječima Alexander Holmes, 26-godišnjak iz Kalifornije, za Večernji list energično komentirao nastavak prosvjeda u parku Zuccotti, smještenom u blizini Wall Streeta i Ground Zero. Unatoč zahladnjenju i kišnom poslijepodnevu, pripadnici pokreta “Zauzmimo Wall Street” nastavili su svoju misiju “probuđivanja svijesti” kod Amerikanaca i u južnom dijelu Manhattana postali atrakcija brojnim turistima i novinarima iz cijeloga svijeta.

Težak i dug put

Osjeća se njihova pozitivna energija, pristojni su i uredni te naoružani transparentima i strpljenjem.

– Novinari iz Europe, Afrike i Australije pitaju nas koliko smo složni i kakvi su nam ciljevi, a mi odgovaramo da je pred nama ozbiljna zadaća rušenja mita o nedodirljivosti burzovnih mešetara i bankara te da put koji smo izabrali nije jednostavan ni kratak. Prosvjedi će potrajati, sjetite se koliko ih je održano protiv rata u Vijetnamu pa je i tome došao kraj. Među nama ima mladih i starih, svi želimo isto – bolji život i pravednost – komentirao je Lance Minkoff, 22-godišnji student koji će mjesec dana iznajmiti svoju sobu kako bi od najamnine financijski pomogao prosvjede, a noći će provoditi u vreći za spavanje u parku Zuccotti.

Shane Stoops, 23-godišnjak iz države Washington, naglašava da ih policija ne može zaustaviti.

“Ovo je dio globalne revolucije, promjene su potrebne i Americi i donijet će dobro kao što se to dogodilo i u arapskim zemljama!”

Na primjedbu da newyorška mirna okupljanja nisu politički, pa ni u sociološkom smislu usporediva s “proljetnima” u arapskome svijetu, mladi nas prosvjednici upozoravaju da ima sličnosti jer se međusobno obavještavaju putem Facebooka i Twittera te SMS-ovima, a velike medijske kuće uglavnom ih ignoriraju.

U nedjelju je prosvjednike u New Yorku posjetio i poznati ekonomski stručnjak i nobelovac Joseph Stiglitz.

– Pametne ljude primamo u svoje društvo, a drago nam je da smo ugostili i Michaela Moorea, koji je prije svih hrabro progovorio o ponašanju korporativne Amerike. Ali nećemo dopustiti slavnim ličnostima koje nemaju empatije za siromašne i nezaposlene da budu s nama i slikaju se za novine.

Nemoguća misija

Nitko nas ne može kupiti ni preplašiti jer je ovaj pokret osmišljen da pomogne svima nama koji želimo živjeti pošteno od svoga rada. Umorni smo od licemjerja bankara i njihovih laži. Nekad je svaki Amerikanac mogao bez velike štednje imati kuću ili stan, a danas je to nemoguća misija za studenta koji diplomira. Nije jedino za one koji se priključe uhodanim putovima brokera, burzovnih mešetara i vodstva bezosjećajnih korporacija koje samo misle na svoj profit – poručio je Robert Grodt, 23-godišnjak koji je šest dana stopirajući putovao od Kalifornije do New Yorka kako bi se priključio prosvjedima.

U subotu je uhićen na Brooklynskom mostu, a pred sudom se za ometanje javnog reda i mira mora pojaviti u prosincu.

– Živim za ovu revoluciju, ništa mi nije teško. To je i policija shvatila – zaključio je.

Prosvjednici su park Zuccotti, u kojem provode dane i noći, preimenovali u Trg slobode i njihova se revolucija nastavlja, što za sada ne uznemirava obližnju burzu na Wall Streetu ni glavne ljude vodećih banaka koji prosvjednike prelijeću u helikopterima dolazeći na posao.

Komentara 767

PH
Prometej.hr
13:00 04.10.2011.

Slaven, slavistika je oduvijek predstavljalo jezicnu skupinu.

OB
-obrisani-
15:04 04.10.2011.

mislim i ja da su ove proteste organizirali cioni

OB
-obrisani-
17:42 04.10.2011.

u 17:19h ® je napisao/la: ovo sa protestima postaje sve ozbiljnije.... >>>>>>>>>> You \'aint seen nothing yet.............. Jos nije ni zapocelo,he,he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije