Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anvar Azimov:

Rusiji su jednako važne i Srbija i Hrvatska, zainteresirani smo za poboljšanje njihovih odnosa

Anvar Azimov
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
27.04.2020.
u 18:21

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj pri kraju je četverogodišnjeg mandata te govori o odnosima dviju država i prijateljstvima koje je stekao u Zagrebu

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov ovog ljeta, nakon četiri godine, završava svoj mandat. U intervjuu otvoreno govori o svojim postignućima u vrijeme mandata, o koronavirusu, utjecaju pada cijene nafte na rusku ekonomiju, o posjetu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj, o ljubavi prema Hrvatskoj i Zagrebu zbog koje je nakon potresa donirao 100 tisuća kuna, o prijateljstvu s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem... Usto, izrazio je žaljenje što Hrvatska nije tražila medicinsku pomoć od Rusije te je, između ostalog, otkrio je što će učiniti prije odlaska iz Hrvatske.

Hoće li pandemija koronavirusa, koja hara svijetom, odgoditi vaš završetak mandata u Hrvatskoj?

Nažalost, strašna situacija zbog pandemije koronavirusa hara Hrvatskom i ta situacija svakako utječe i na rusko-hrvatske odnose. Mislim da sam tijekom svog mandata dao veliki doprinos u stvaranju dobrih rusko-hrvatskih odnosa. Prije svega, revitaliziran je dijalog na najvišem političkom nivou. Posebnu sam pozornost, kao veleposlanik, obraćao na razvoj naših bilateralnih odnosa.

Što možete posebno istaknuti u vremenu vašeg mandata?

U protekle četiri godine s Hrvatskom smo potpisali osam važnih dokumenata i sporazuma, a u pripremi je još njih šest. Osim posjeta bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović 2017. Rusiji, u posjeti našoj zemlji je bio i tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Organizirali smo nekoliko konzultacija između naših zemalja. Nedavno je vaš pomoćnik ministra vanjskih poslova Petar Mihatov bio je u Moskvi, gdje je bio na konzultacijama bilateralnih odnosa o situaciji u jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku. Nastavljena je i suradnja, što je za mene jako važno. Stvorili smo skupine prijateljstva i u Hrvatskom saboru i u Ruskoj Federaciji i one obje rade na dobrom nivou. Desetak ministarstva iz Ruske Federacije dobro surađuje s desetak ministarstva u Hrvatskoj. Drugo veliko dostignuće da je nastavljen rad međuvladine komisije za gospodarsku, znanstvenu i tehničku suradnju. Htio bih vas informirati da je prema ruskoj statistici robna razmjena prošle godine došla do 1,7 milijardi dolara i to ne uključuje ruski plin koji dostavljamo u Hrvatsku. Uključujući i plin, robna razmjena je bila 2,5 milijarde dolara. Tijekom posljednjih godina ruske investicije u Hrvatskoj premašile su dvije milijarde eura. Zahvaljujući Rusiji, stabilizirana je situacija u Agrokoru i Fortenova grupi. Još je jedno veliko postignuće to što su sklopljena dva velika ugovora u sferi vojno-tehničke suradnje. To nije bilo jednostavno jer je Hrvatska članica NATO-a, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i dobrim financijskim uvjetima ruske strane, sklopili smo ugovor zahvaljujući kojem smo napravili remont na deset transportnih helikoptera MI 171 Sh. U bliskoj budućnosti bit će realiziran i drugi sporazum prema kojem će Rusija u Hrvatsku dostaviti četiri motora za ratne raketne brodove. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao je posjetiti Hrvatsku 28. travnja, međutim, taj je posjet odgođen.

Ima li možda već novi termin njegova dolaska?

Posjet je trebao biti 28. travnja, planirali smo otvoriti novu zgradu našeg veleposlanstva, potpisati tri dokumenta, no telefonskim razgovorom s vašim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlić Radmanon Lavrovljev će posjet biti čim se za to steknu uvjeti i smiri situacija zbog pandemije. Nadamo se da će to biti u lipnju ili srpnju, a najkasnije u rujnu.

Hoće li će se odgoditi i preseljenje vašeg veleposlanstva u novu zgradu i čekati posjet ministra vanjskih poslova Lavrova?

Nažalost, zbog pandemije nismo uspjeli obnoviti zgradu veleposlanstva. Nisu mogli doći radnici koji rade na obnovi, ali čim se otvore granice, radovi će biti završeni. A preseljenje će biti u rujnu ove godine. Slična situacija će biti i s hrvatskim veleposlanstvom u Moskvi. Oni također čekaju skupinu inženjera. Hrvatsko veleposlanstvo nalazit će se u samom centru Moskve blizu Kremlja. Predsjednik Hrvatske Milanović trebao je sudjelovati na mimohodu proslave Dana pobjede 9. svibnja, međutim proslava je odgođena.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Je li dogovoren novi termin posjeta predsjednika Milanovića Rusiji?

Jako smo zadovoljni činjenicom da je predsjednik Milanović bio među prvima koji su potvrdili svoje sudjelovanje u mimohodu. Osobno visoko cijenim rad vašeg predsjednika i u svojstvu premijera i u Ministarstvu vanjskih poslova i smatram ga kao čovjeka koji razumije važnost dobrih odnosa s Rusijom i može puno doprinijeti u odnosima naših zemalja. Redovito se sastajem s pomoćnikom predsjednika Milanovića i prenio sam mu informaciju o promjeni termina za mimohod koji će se, po svemu sudeći, održati na jesen, nadamo se.

Hoće li koronakriza promijeniti geopolitiku svijeta. Može li se nakon ovoga dogoditi da se karte drastično promiješaju?

Mislim da je koronakriza jedan od najvažnijih izazova čovječanstva. Ovu kugu 21. stoljeća možemo pobijediti samo svi zajedno. Nadam se da će zajednički napori stvoriti dobru platformu za novu suradnju između SAD-a i Rusije, kao i EU-a i Rusije. Polazeći iz ovog zajedničkog iskustva, možemo stvoriti i poboljšati odnose između SAD-a, EU i Rusije jer svi snosimo veliku odgovornost za stabilizaciju svijeta.

Cijena nafte drastično je pala, može li to uništiti rusko gospodarstvo?

Naravno, to nije velik problem samo za Rusiju već i za druge države koje proizvode naftu. Nadam se da ćemo već početkom svibnja realizirati naš ugovor u sklopu OPEC plus da će se cijena nafte stabilizirati. Rusija je velika država koja se može osloniti sama na sebe i ima puno financijskih sredstava. Ruske zlatne i valutne rezerve premašile su 600 milijardi dolara. Ove nam rezerve omogućuju normalan život i funkcioniranje države pet godina.

Geopolitički, je li Rusiji važnija Srbija ili Hrvatska?

Za Rusiju je važna i Srbija i Hrvatska. Za mene kao veleposlanika u Hrvatskoj najbitnija je Hrvatska, naravno. Istovremeno, s Hrvatima smo kao Slaveni vezani povijesno, kulturno, duhovno... Srbija je jedan od naših najbitnijih strateških partnera na Balkanu. Vrlo smo zainteresirani za poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije. Možda znate da je zadnjih dana SSSR-a Gorbačov pokušao riješiti jugoslavensku krizu na miran način. U tom je nastojanju pozvao u Moskvu i predsjednika Franju Tuđmana i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Za nas Hrvatska ima svoju prednost. Nikada ne vežemo odnose Rusije i Hrvatske s odnosima Rusije i Srbije. Ruski narod osjeća simpatiju i poštovanje za Hrvatsku. Sve što Rusija u Hrvatskoj radi nije ni zbog kakvih geopolitičkih interesa. Kao veleposlanik tvrdim da Rusija nikada ništa nije učinila što bi smetalo ili naštetilo odnosima Hrvatske unutar NATO i EU. Ruski narod hrvatski smatra bratskim i prijateljskim. Prošle je godine 150 tisuća ruskih turista bilo u Hrvatskoj, što je velika brojka s obzirom na vizni režim. Što se tiče potrošnje, siguran sam da je ovih 150 tisuća Rusa više potrošilo na Jadranu nego milijun drugih turista iz cijelog svijeta. Kao veleposlanik, dobivam pisma od svojih građana koji pitaju kada će Hrvatska pobijediti koronavirus i otvoriti vrata turistima. Ja im odgovaram kako se nadam da će to biti u srpnju ili kolovozu.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Neki zapadni dužnosnici i mediji govore da Rusija stoji iza lažne vijesti koja se širi svijetom oko koronavirusa. Kako to komentirate?

Rusija nije nikada puštala, a ne pušta ni sada lažne vijesti u vezi s koronavirusom. Mi smo protiv politizacije ovog problema. Rusija ne misli izaći kao jedini pobjednik iz ove situacije jer sve države moraju biti pobjednici u borbi protiv koronavirusa. Naša humanitarna pomoć zemljama EU nije politizirana uz nekakve geopolitičke planove. Rusija je za EU zainteresirana kao za svog strateškog partnera. Mislim da će EU u idućih nekoliko godina shvatiti da ove sankcije štete samo njima i da će naši odnosi biti poboljšani. Za Rusiju je jako važno da EU bude jedinstven i konsolidiran jer EU je naš partner i ujedno i susjed i moramo raditi zajedno. Nikada se ne guramo, već pomoć pružamo zemljama EU kada one same traže pomoć od Rusije. Talijanski predsjednik vlade Conte nazvao je predsjednika Putina i zatražio od njega pomoć. Takvu pomoć spremni smo pružiti bilo kojoj državi EU kada bi to od nas tražila. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsjedništva BiH Milorad Dodik poslali su zahtjeve. U Srbiju je već stiglo 11 zrakoplova s medicinskom pomoći, a tri su stigla u Republiku Srpsku. Osim Italiji, pomoć ste slali i zemljama bivše Jugoslavije.

Zašto je Rusija zaobišla Hrvatsku? Je li premijer Plenković od predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć?

Vjerujte mi, da su predsjednik Zoran Milanović ili premijer Andrija Plenković tražili pomoć od Rusije, odmah bi je dobili. Nažalost, do sada od hrvatskog rukovodstva Rusija nije zaprimila nikakav zahtjev za pomoć, a mi se ne želimo gurati i nametati. Sva pomoć koju bismo dali Hrvatskoj bila bi besplatna. Kao veleposlanik u Hrvatskoj, iako znam da nije bilo zahtjeva hrvatskog rukovodstva, ja sam Hrvatskoj, nakon potresa u Zagrebu, s nekoliko nevladinih udruga iz Rusije pružio financijsku pomoć. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tražio je pomoć prijateljskih gradova, Moskve i Sankt Peterburga. Iako sva financijska pomoć ide preko vlade ili predsjednika Vladimira Putina, stanovnici Sankt Peterburga skupili su 50 tisuća eura i poslali gradu Zagrebu. Isto tako će postupiti i Moskva. Vaša tvrtka Fortenova, u kojoj je veliki ruski dio, Lukoil i Sberbank, već su uplatili pomoć od više od 300 tisuća kuna. Isto tako, naša tvrtka Lukoil dostavila je tonu goriva za vozila zagrebačke spasilačke službe, što je išlo preko pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića. Ja kao veleposlanik Rusije, zemlje koja nije članica ni NATO-a ni EU, na račun Zagreba uplatio sam 100 tisuća kuna. Ne vjerujem da je veleposlanik bilo koje druge zemlje uplatio takav iznos i pomogao Zagrebu. Najvažniji moj doprinos obnovi Zagreba nakon potresa tek će biti. Ja volim Zagreb, posebno povijesni dio grada. Svaki se dan šetam gradom i gledam kako teku radovi nakon potresa i nema razloga za kritiku koja ide Bandiću jer vidim da radovi idu dobro. Kada se smiri koronavirus, u Zagreb će doći naša mehanizacija i inženjeri te statičari, koji će provjeriti infrastrukturu povijesnih zgrada, muzeja, katedrale, kazalište... Tehniku kakvu mi imamo nema nitko na svijetu i to će biti naša humanitarna i besplatna pomoć.

Zašto, po vašem mišljenju, Hrvatska nije tražila pomoć od Rusije?

Zaista ne znam. Iskreno, očekivao sam, kao veleposlanik, da će zatražiti pomoć. Međutim, ne želim ulaziti u unutarnju politiku Hrvatske. Rusija je pomoć poslala u 35 država svijeta, i to sve besplatno, uključujući Kinu i SAD. Rusija u Hrvatskoj nikada nije konkurirala NATO-u i EU. Poštujemo vaše članstvo u NATO i EU. To je za nas činjenica. Rusija je Italiji pomogla velikom količinom medicinske opreme, osam zrakoplova, u borbi s koronavirusom. Međutim, ono što je ostalo zapaženo da je tu pomoć premijeru Italije Giuseppeu Conteu predao ruski general u uniformi.

Je je to bila poruka NATO-u, koji se nije uključio u pomoć Italiji?

To je bila naša prijateljska pomoć Italiji i nije vezana za NATO i EU. Ovi vojnici samo raznose medicinsku opremu, kako je to već i u izvanrednim situacijama. I to je sve. Nikakve skrivene poruke u tome nema. Rusija i ruski narod uvijek je spreman pomoći svima i u svakoj situaciji, a pogotovo kada nekog pogodi tragedija ili nevolja. U tome je snaga Rusije.

Kako komentirate predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji stalno ističe i hvali Kinu, pa Rusiju koja je Srbiji također pomogla. Ističe da su čak i ruski vojnici obavljali potrebnu dezinfekciju, a Srbija je najveći pomoć dobila od EU!?

Aleksandar Vučić zahvalan je i Rusiji i Kini i EU, ali je ruska pomoć stigla u najtežem trenutku epidemije dok je većina pomoći EU još na putu. Međutim smatram kako humanitarna pomoć nekoj zemlji ne mora biti razlog za bilo kakve svađe. Nedavno su čelnici banke u Hrvatskoj smjenjivani zbog navodnog pranja sumnjiva ruskog novca! Imate li kakvih saznanja o tome i kako to komentirate? To su lažne vijest. Ulaganje ruskog novca limitirano je ulaganjem u Fortenovu. Veliki ste prijatelj s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Vjerujete li da će i vaš nasljednik postati, kao i vi, prijatelj s gradonačelnikom Zagreba?

Uvjeren sam da će i moj nasljednik imati dobre odnose i suradnju s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji puno ulaže u prijateljske odnose ne samo s prijateljskim gradovima Moskvom i Sankt Peterburgom već općenito s Rusijom. Mi imamo praksu da na odlasku pišemo pismo dolazećem veleposlaniku što mora napraviti i što su prioriteti. Osim s gradonačelnikom Bandićem, bratsko prijateljstvo njegujem i s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, ali i Ivom Josipovićem. Moja braća su i Enver Moralić, Ivan Čermak, Pavao Vujnovac... Usto, jako dobre odnose imam i s tri ministarstva, vanjskih i unutarnjih poslova te obrane. Tijekom mojeg mandata, zahvaljujući velikom prijateljstvu i dobroj suradnji s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, uspjeli smo u Zagrebu postaviti nekoliko spomenika, Puškinu, Gagarinu i Jesenjinu, a nedavno smo postavili spomenik Gagarinu i u Rijeci. Snaga je ruskih diplomata u tome da svaki novi veleposlanik radi bolje od prijašnjeg.

Koji će biti prioriteti vašem nasljedniku? Hoće li nastaviti provoditi vašu politiku koju ste provodili? Hoće li se njegova politika razlikovati od vaše? Što ćete mu savjetovati?

Nadam se, a i uvjeren sam, da će moj nasljednik nastaviti raditi kako sam to radio i ja. Vjerujem da će se promjena i rotacija veleposlanika ipak dogoditi u srpnju. Novi veleposlanik, kojeg je izabrao osobno ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, veoma je jak diplomat s dobrom karijerom. Uvjeren sam da će raditi još bolje od mene, a to je i takvo pravilo. Kako bi rad veleposlanika bio dobar, osim zaštite nacionalnih interesa Rusije, nužno je voljeti i državu u koju novi veleposlanik dolazi. Za mene je Hrvatska druga domovina. Imam tu velik broj prijatelja. Kada sam stigao u Hrvatsku, ministar Lavrov je rekao kako je moj zadatak stvoriti dobre odnose između Rusije i Hrvatske. Mogu reći da sam za to napravio jako čvrste temelje. Zadovoljan sam time što sam uspio stvoriti i napraviti u Hrvatskoj uime Rusije. Siguran sam da će, kada budem odlazio, hrvatski narod za mnom plakati jer me svi vole. Ne mogu hodati Zagrebom a da me ljudi ne zaustavljaju na ulici, pozdravljaju i hrabre. To je zapravo najveći dokaz koliko hrvatski narod voli ruski narod i Rusiju.

Hoćete li vi plakati kada ćete odlaziti iz Zagreba?

Sigurno da hoću. Kada sam prvi put došao u Zagreb, odmah sam iz zračne luke otišao na groblje Mirogoj, na grob Franje Tuđmana i položio tisuću ruža. Ni jedan drugi veleposlanik to nije učinio. To je bilo poštovanje prema prvom hrvatskom predsjedniku, ali i hrvatskom narodu. Često s prijateljem Milanom Bandićem idem na Mirogoj jer tamo nam je pokopano mnogo zajedničkih prijatelja. Posljednji put kada sam bio, bilo mi je jako teško vidjeti kako su u potresu razrušene Arkade. Zbog toga, u ovom intervju, šaljem poziv Fortanovi, Lukoilu, Croduksu, PPD-u, Sberbanki, Podravki... da sudjeluju u obnavljanju Arkada na Mirogoju. Isto tako pozivam sve svoje prijatelje da osnujemo zakladu za obnovu HNK.

Video: Velika vojna parada u Rusiji za 75. obljetnicu kraja opsade Lenjingrada

Je li vam žao što za svog mandata niste uspjeli organizirati posjet predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj?

Uvjeren sam da će prvo Hrvatsku posjetiti ministar Sergej Lavrov, a nakon toga će predsjednik Milanović sudjelovati na vojnoj paradi u Moskvi, i vjerujem da će iduće godine predsjednik Vladimir Putin posjetiti Hrvatsku te da će tom prilikom biti potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu. Kao veleposlaniku, žao mi je što Hrvatska Rusiju ne smatra strateškim partnerom. Prvi predsjednik Franjo Tuđman 1998. godine potpisao je s Rusijom deklaraciju o prijateljstvu u Moskvi te je kazao da Hrvatska i Rusija moraju razvijati vlastite odnose temeljem partnerstva. Za Hrvatsku, osim NATO i EU, strateški partneri mogle bi biti i Rusija i Indija.

Nakon odlaska iz Zagreba, idete li u mirovinu?

Imam nekoliko ponuda, među kojima i za profesuru. Dobio sam ponude od velikih tvrtki, ali moja je želja da budem u kući i pišem memoare. U ministarstvu vanjskih poslova i u diplomatskoj karijeri radim 48 godina i nisam uspio realizirati tu svoju ambiciju. Prije mog dolaska u Hrvatsku četiri sam godine radio na poboljšanju odnosa između Rusije i EU. Glavna zadaća mi je bila ukidanje viznog režima građanima Rusije i EU. Godine 2014. bili smo jako blizu tome, međutim, došla je ukrajinska kriza i sve je stalo. Danas je glavna zadaća Rusije imati dobre odnose s EU, a ja ću tu biti od pomoći kao ekspert. Učinit ću sve da pomognem svojoj državi.

Hoćete li dolaziti u Hrvatsku?

Naravno, dolazit ću svake godine u posjet svojim prijateljima i naravno (smijeh) kontrolirati rad novog veleposlanika. Svoj boravak u Zagrebu završit ću kako sam ga i počeo, odlaskom na Mirogoj i polaganjem tisuću ruža na grob Franje Tuđmana te polaganjem vijenca na spomenik antifašista. Imam 10 najboljih prijatelja, s kojima svake godine 22. studenoga gradonačelnik Bandić i ja slavimo rođendane jer smo rođeni istog dana. I bude li vrijeme dopustilo, naš ćemo oproštaj proslaviti prije mog odlaska. Nadam se da će pandemija koronavirusa do tada nestati.

Ključne riječi

Komentara 44

MA
MarasG
19:19 27.04.2020.

Uz duzno postovanje gospodine Azimov ali vi ste za mene jedan predstavnik drzave koja drzi pod okupacijom veci dio jedne druge drzave i kao takvi ne mogu vjerovati ni vama a ni vasoj drzavi.

Avatar Damating
Damating
19:43 27.04.2020.

Ruska suka. Ništa vama ne treba vjerovati! To zna pola Europe, Afganistan, Ukrajina i mnogi drugi.

IL
ilustrator
19:38 27.04.2020.

hrvatska je dio eu, u nato savezu, kulturološki, vjerski, smo dio zapadne europe. s rusijom smo si uvijek bili dobri i treba činiti sve da suradnja bude još bolja, na obostran interes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije