Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija

Standard građana pet puta bolji nego 1999.

20.03.2018.
u 21:45

Prosječni životni vijek u Rusiji u Putinovoj vladavini produljen za punih pet godina sa 65,9 godina na 70,9 godina

Apsolutna podrška koju Vladimir Putin ima u svom narodu mnogim svjetskim političarima nije jasna, ali u brojkama je vidljivo zašto Rusi svog cara ne žele zamijeniti. Treba se samo sjetiti Rusije u vrijeme Zapadu dragog Borisa Jeljcina kada ni javni službenici mjesecima nisu primali plaće, a BDP per capita iznosio je 1700 dolara, koliko imaju samo najsiromašnije zemlje Afrike.

Deset puta veće mirovine

Putin je na vlast zasjeo krajem 1999., a već u idućoj godini stopa rasta BDP-a premašila je 10 posto. Osamnaest godina poslije, unatoč sankcijama i gospodarskim krizama, Rusija ima pet puta veći BDP nego je imala prije Putina. Sama ekonomska aktivnost u punoljetnom Putinovu mandatu skočila je sa skromnih 196 milijardi dolara na čak 1283 milijarde dolara. Povećala se stopa zaposlenosti, narasle su plaće građanima i to za jedanaest puta u prosjeku, i to sa skromnih 60 na sadašnjih 650 dolara. Mirovine su skočile s 20 na 220 dolara pa je logično da se prepolovio i udio siromašnih na oko 13 posto. Možda o standardu građana najviše govori podatak da je prosječni životni vijek u Rusiji u Putinovoj vladavini produljen za punih pet godina sa 65,9 godina na 70,9 godina. Osjetno se smanjila i nezaposlenost u društvu koja se u posljednjim godinama kreće po stopama oko pet posto, dok je u Jeljcinovo vrijeme nezaposlenost eksplodirala na 14,5 posto.

Najveći izvoznik pšenice

Rusija je i nakon raspada Sovjetskog Saveza zadržala visoku zaposlenost i tek je u najtežim ekonomskim krizama imala rast nezaposlenosti. Suprotno od uobičajene asocijacije, Rusija se ne bi mogla nazvati jednom od zemalja u kojima dominira petrodolarska ekonomija.

Osim prihoda koje ostvaruje izvozom energenata, Rusija je u posljednjem desetljeću razvijala i druge industrije pa se utjecaj energetike lagano smanjuje. Poljoprivreda je u posljednjem desetljeću eksplodirala i Rusija je zasjela na mjesto lidera izvoza pšenice u svijetu i drži 16 posto ukupnog svjetskog tržišta pšenice. Sankcijama je Europa Rusiju inspirirala za razvoj prerađivačke industrije koja je u velikom uzletu.

Prehrambena industrija i poljoprivreda i dalje zaostaje za energetikom, ali je potukla vojnu industriju koja je dugo slovila kao druga najvažnija grana ruske ekonomije. I javne financije su u znatno boljem stanju pa je umirena inflacija koja je 1999. skočila na 36 posto, a smanjen je javni dug i pojačane su državne rezerve. 

Komentara 56

PU
Pukovnik
22:13 20.03.2018.

Tako se država razvija kad je vole ljudi koji je vode.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
21:59 20.03.2018.

Lijep članak, Rusija je najveća država na svijetu, ima ogromne resurse i uz dobro vodstvo može se beskonačno razvijati. Ogromne su ekonomsko socijalne razlike između oblasti.

DU
Deleted user
22:55 20.03.2018.

A što je Hrvatska postigla u zadnjih 18 godina? Javni dug države je narastao na 80% BDP. Glavnicu duga nismo ni počeli otplaćivati, samo se zadužujemo. Dok nam domoljubi ponosno ističu kako oni vole svoju Jrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije