Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigao odgovor

Rusija protjeruje i hrvatskog diplomata? SAD: Nema opravdanja za takav odgovor Rusije!

Sergej Lavrov i Vladimir Putin
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.03.2018.
u 22:02

Među državama koje su protjerale ruske diplomate i Hrvatska je pa je logično pretpostaviti da se mjera odnosi i na nju.

Rusija će reciprocitetom uzvratiti na protjerivanje njihovih diplomata iz svjetskih država – koliko je ruskih diplomata moralo napustiti neku državu, toliko će se diplomata iz te države morati vratiti kući iz Moskve.

Najavio je to ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, četiri dana nakon prvog vala diplomatskih mjera protiv Rusije. Nije naveo detalje, ali među državama koje su protjerale ruske diplomate i Hrvatska je pa je logično pretpostaviti da se mjera odnosi i na nju.

Večeras nije bilo službene potvrde da je o mogućim diplomatskim mjerama obaviještena Hrvatska. Inače, mjere reciprociteta i simetričnost – protjerivanje istog broja diplomata i diplomata istog ranga – uobičajeni su odgovor na diplomatski izgon. 

Rusija će, najavio je, početi s protjerivanjem 60 diplomata SAD-a te zatvaranjem američkog konzulata u Sankt Petersburgu te potom nastaviti s diplomatima ostalih država. Ukupno će biti protjerano 150 diplomata. 

Hrvatska je, podsjetimo, protjerala jednog od četiri trećih tajnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu zbog solidarnosti s Velikom Britanijom nakon napada nervnim otrovom na ruskog državljanina i Sergeja Skripala  i njegove kćeri u Salisburyju za koje krivi Rusiju, pa bi mjera reciprociteta - jedan diplomat istog ranga - mogao imati utjecaja na rad u ionako malobrojnom hrvatskom diplomatskom predstavništvu u Moskvi.

Također, prema dostupnim podacima, Hrvatska u Moskvi nema trećeg tajnika, tako da će, želi li Moskva odgovoriti istom mjerom, ipak morati birati nekog višeg ranga. 

"U ovom trenutku američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji nalazi se u našem ministarstvu, gdje mu moj zamjenik Sergej Rjabkov izlaže sadržaj protumjera", kazao je Lavrov, a prenose ruski mediji.

"One uključuju protjerivanje istog broja diplomata i našu odluku o zatvaranju generalnog konzulata u Sankt Petersburgu". Kako javlja agencija Interfax, riječ je o 58 američkih diplomata u Moskvi i dva u konzulatu u Sankt Petersburgu. Agencija RIA navodi da oni moraju napustiti Rusiju do 5. travnja.

SAD: Nema opravdanja

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert rekla je kako nema opravdanja za odluku Rusije o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Petersburgu i protjerivanje 60 američkih diplomata te istaknula da SAD zadržava pravo da odgovori na ruske mjere.

"Rusija se izolira nakon besramnog kemijskog napada", rekla je Nauert novinarima.

"Nema opravdanja za takav odgovor Rusije". Po njezinim riječima, ta odluka pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.

"Jasno je s popisa koji smo dobili da Ruska Federacija nije zainteresirana za dijalog o pitanjima koja su važna za naše dvije zemlje. Zadržavamo pravo da odgovorimo", istaknula je.

Nauert je također kazala da se Rusija "ne bi trebala ponašati kao žrtva". Prave su žrtve, nastavila je ona, bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kći, koji su napadnuti ruskim nervnim otrovom. Dodala je da korištenje nervnog otrova predstavlja kršenje konvencija o kemijskom oružju.

Glavni tajnik UN-a poziva na oživljavanje mjera opreza iz vremena hladnog rata

Mjere opreza iz vremena hladnog rata "ponovno su potrebne" zbog eskalacije tenzija između Rusije i zapadnih država, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres

Guterres je "veoma zabrinut" nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od 20 država, među njima i Hrvatska, protjerale više od stotinu ruskih diplomata u odgovoru na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj za koje London optužuje Kremlj. 

Situacija je "u velikoj mjeri slična onome što smo proživljavali tijekom hladnog rata" i zahtijeva oživljavanje "mehanizama komunikacije i kontrole kako bi se izbjegla eskalacija i osiguralo da stvari ne izmaknu kontroli tamo gdje se mogu pojaviti tenzije", naglasio je Guterres u New Yorku. 

Tijekom hladnog rata između Washingtona i Moskve otvorena je telefonska linija kako bi se omogućila izravna komunikacija između dviju administracija. 

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Sergej Lavrov i Vladimir Putin
1/12

Komentara 262

BI
billynik
22:44 29.03.2018.

Koje licemjerje, protjeraju ruske diplomate i kad im rusi odgovore istom mjerom onda kažu da nema opravdanja za taj čin Rusije. Kojim ovcama nas drže?

AN
ante555
21:54 29.03.2018.

Glavno da smo se ulizali englezima našim "velikim prijateljima".Katastrofa vanjske politike.

Avatar poljicanin
poljicanin
21:18 29.03.2018.

Englezi i Amerikanci nikako da shvate da Putin nije Jelcin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije