Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomacija

Rusija protjerala dvojicu bugarskih diplomata

Russian President Putin attends a session of the Russian Geographical Society in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 14:22

Dvije države inače imaju dobre odnose, no u zadnje vrijeme ih napetost povezana sa špijunskim aferama pogoršava

Rusija je u utorak objavila da je odlučila protjerati dvojicu bugarskih diplomata kao odgovor na protjerivanje dvojice ruskih diplomata iz Bugarske u ožujku, u kontekstu špijunske afere i pojačanih napetosti između Moskve i Zapada.

Kako je priopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, o odluci je obaviješten bugarski veleposlanik u Moskvi, koji je bio pozvan na razgovor. Odnosi se na prvog tajnika konzularne službe i prvog tajnika za trgovinska i gospodarska pitanja veleposlanstva.

"Mjera je odgovor na neutemeljenu odluku bugarske strane da proglasi nepoželjnima dvojicu zaposlenika veleposlanstva Rusije u Sofiji", navodi se u priopćenju. 

Bugarske vlasti protjerale su ruske diplomate u ožujku nakon otkrića navodne špijunske mreže koja je radila za Moskvu i za koju je radilo više sumnjivaca među kojima i djelatnici bugarskog ministarstva obrane. Bugarska ima tradicionalno dobre gospodarske odnose s Rusijom, ali od listopada 2019. izbilo je više špijunskih afera koje su zaoštrile odnose.

Već su protjerana petorica ruskih diplomata i tehnički asistent veleposlanstva. Rusija i Zapad zadnjih su tjedana međusobno protjerali više diplomata, u kontekstu pojačanih tenzija. Moskva je protjerala desetero američkih diplomata kao odgovor na protjerivanje isto toliko ruskih diplomata iz SAD-a.  Veleposlanici dviju zemalja povučeni su na "konzultacije".

Ključne riječi

Komentara 2

40
402
17:11 20.04.2021.

Ovo sta je poslo za rukom predsjedniku Putinu time se moze malo tko pohvaliti.Od najboljih prijateljkih naroda napraviti najgore neprijatelje svome narodu.Ok Poljake i balticke narodu ne racunamo da su bili prijatelji istinski Rusima.ali Ukrainci,Cesi, Bugari koji su bili glavni izvrsitelji prljavih poslova KGBa,Gruzijci.Ceceni,Rumunji,............Tu je veoma mala zasluga CiA , M I6......

SI
sisavac
14:56 20.04.2021.

to je hvala rusiji što je bugare oslobodila od turaka. da su ih ostavili još 5 godina, bugara ne bi ni bilo. al ok. povijest ide dalje. bugari su inače jako bili veseli kad su javno odustajali od zajedničkih projekata sa rusima. amerikanci su ih čudom gledali. ništa im u zamjenu nisu nudili niti dali. a ovi odustali od ulaganja teška 3 mlrd dolara... i lijepe naknade za transport plina. sad su bez toga. ubirati će grci. 50 godina. bugar nije siromašan bez razloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije