Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUČIO RUSKI MINISTAR

Rusija protjerala 3 europska diplomata: 'EU je nepouzdan partner'

Russia's Foreign Minister Lavrov and EU foreign policy chief Borrell attend a news conference in Moscow
Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
05.02.2021.
u 17:00

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama"

Rusija je u petak protjerala troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog sudjelovanja na prosvjedima podrške oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama" 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo. 

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u ikakvim demonstracijama. 

Aleksej Navaljni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen. 

Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji. 

Odluka o protjerivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon što se šef europske diplomacije Josep Borrell susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi. 

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Posjet visokog predstavnika EU-a Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine.

“To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

Komentara 11

IV
IvanSplit
17:13 05.02.2021.

Treba postovat zakone jedne zemlje. Rusija je dozvolila svim diplomatan i sudenje je bilo otvoreno. Nije se igrat sa Rusijom, To je odgovor nitko joj nista ne moze. Uvodit sankcije Rusiji to je Europu skupo kostalo. Rusija se okrenula svomm gospodarstvu i farmerstvu. Sad ne zna sta ce od hrane izvozi ogromne kolicine. A od psenice vise zaradi nego od prodaje oruzja. Jedina slobodna zemlja na svjetu.

DU
Deleted user
17:41 05.02.2021.

Na stranu motivi, ali što ima bilo koji strani diplomat tražiti u prosvjedima, na ulici. To je direktno miješanje u unutrašnje poslove neke države. Ali, čim nanjuše malo tolerancije, ne propuštaju priliku. Baš me zanima kada će tako nešto pokušati u Sj. Koreji.

Avatar Foton
Foton
19:26 05.02.2021.

Putin je ocito necim drzao Trumpa u sahu, ali to je sad gotovo, Biden nije veliki prijatelj Rusije. Novi hladni rat pocinje Kina i Rusija se nisu demokratizirale, dapace imaju nekakove dozivotne predsjednike, i Zapad ce ih izolirati, a vec smo vidjeli kako je to zavrsilo, kolapsom SSSRa, a tako ce biti i ovog puta. GNP Zapada 50,000 milijardi eura a Rusije 2,500, dakle 20 puta manji, pa sad se ti natjeci ako mozes. A ne mozes. ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije