Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borbe u siriji

Rusija poziva na svakodnevne dvosatne prekide vatre u Siriji

Autobomba u Aleppu (1)
Reuters/PIXSELL
19.03.2012.
u 08:07

U Damasku je izbila snažna borba između pobunjenika i Assadovih snaga. Eksplozije odjekuju gradom...

Snažna borba izbila je između pobunjeničke vojske i snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu u četvrti Damaska u kojoj se nalazi nekoliko sigurnosnih postrojenja. Svjedoci tvrde, javlja Reuters, kako je zvuk strojnica i raketnih bacača odjekivao ulicama četvrti Al-Mezze, a stanovnici četvrti ne znaju ima li žrtava.

– Eksplozije se čuju diljem četvrti, a policija je blokirala nekoliko sporednih ulica. Javna je rasvjeta ugašena – telefonom je dojavila jedna od kućanica iz Al-Mezze.

Borbe u glavnom gradu počele su nakon jučerašnje eksplozije autobombe u stambenoj četvrti grada Aleppa te nakon dojave o snažnim borbama prosvjednika i državnih snaga diljem zemlje.

U nedjelju su se stotine Sirijaca okupile u Damasku kako bi oplakali žrtve eksplozije u Aleppu, a aktivisti tvrde da su državne snage pretukle i uhitile više od 200 sudionika prosvjeda nakon što su se začuli povici kako "narod želi svrgnuti vladajući režim". Među uhićenima i pretučenima je i Mohammed Sayyed Rassas, vođa Nacionalnog koordinacijskog tijela za demokratske promjene (NCB), opozicijske skupine koja je posjetila Kinu i Rusiju kako bi pokušala promovirati dijalog između Assada i opozicije. Većina ostalih opozicijskih grupa odbacila je napore NCB-a zbog ustrajnosti u nenasilnom otporu i stava kako nema potrebe za međunarodnom intervencijom.

Sigurnosne snage uhitile su i Farzanda Omara, liječnika političara stranke "Izgradnja sirijske države" kada je u Damask stigao iz rodnog Aleppa.

U Aleppu, sirijskom komercijalnom čvorištu, dvije su osobe poginule, a 30 ih je ranjeno u eksploziji autobombe koja se dogodila nedaleko od državnog ureda za sigurnost i crkve. Nitko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju u Aleppu, a opozicijski aktivisti i snage sigurnosti odgovornost prebacuju jedni na druge.

Ključne riječi

Komentara 15

ZO
zook
08:42 19.03.2012.

sad je jasno svima što je i tko sirijska opozicija, jer oružani otpor je u redu, i mi u hrvatskoj imamo razloga za pokrenut oružanu borbu protiv fašističko-mafijaških institucija države, ali bomaški napadi su kriminal i ovi ih imaju pravo sve streljat.

RI
Riznica
09:07 19.03.2012.

Sirija je vec mjesecima pogodena tragedijom... Nad civilima se vrsi tortura i ubijaju ih vojne snage, ljudi se ponizavaju i nad njima se sprovodi tortura...On i njegov otac su bili i ostali diktatori koji su naredili ubijanje hiljada civila prii tome vrseci torturu bez milosti. Ovo su cinjenice. Nijedno zdravo srce ili um ne može podržati takve tiranine i okrutne despote. Tiranija se treba okoncati....Da sam Sirijac u Siriji borio bi se protiv tog ludzaka Al.Assada !\"

OB
-obrisani-
08:42 19.03.2012.

Nikada kraja nasilju, ako sami pobunjenici dođu na vlast biti će i gore (primjer Libija), a ako im ameri pomognu onda im negine situacija kao u Iraku ili Afganistanu. Kako god okreneš nevalja, a nemože ni ovako dovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije