Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusija najavljuje nova smanjenja isporuka plina Ukrajini

05.01.2009.
u 18:35

Ruski premijer Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novo smanjenje isporuke plina Ukrajini za 65 milijuna prostornih metara dnevno, onoliko koliko Moskva tvrdi da Kijev krade od klijenata u Europi.

Glavni direktor Gazproma Aleksej Miller predložio je tu mjeru na sastanku s premijerom Putinom posvećenom krizi koja je izbila nakon što je Gazprom 1. siječnja prekinuo isporuku plina Ukrajini zbog neplaćenog duga i spora oko cijena.

- Dobro, slažem se. Počnimo sa smanjivanjem (isporuka) od danas - navodno mu je odgovorio Putin.

Miller je kazao da će Gazprom zauzvrat povećati isporuke plina Europi preko Bjelorusije i plinovoda Plavi tok koji prolazi ispod Crnog mora.

Vijest je objavljena nakon što je Rusija u ponedjeljak optužila Ukrajinu da je odbila isporučiti dodatne količine ruskog plina Europi kroz svoje plinovode.

Ruski plin pokriva četvrtinu potreba EU-a za plinom, od čega 80 posto prolazi preko Ukrajine.

Zbog novih smanjenja količina plina u tranzitu preko Ukrajine smanjit će se na 250 milijuna prostornih metara dnevno.

Do ponedjeljka navečer nije bilo naznaka nastavka pregovora o sporu Moskve i Kijeva i obje strane prijete da će se obratiti europskim sudovima.

EU je u međuvremenu u Kijev poslao misiju koja bi trebala utvrditi činjenice u očekivanju mogućih posljedica za europske potrošače.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije