Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednički manevri

Rusija, Kina i Iran Trumpu: Mi smo gospodari Bliskog istoka

Putin nadgleda vojne manevre
Foto: Reuters/Pixsell
28.12.2019.
u 23:35

Ove vježbe su i jačanje pozicije sirijskog predsjednika Bashara al-Assada

Zajednička pomorska vježba Kine, Irana i Rusije počela je jučer u Indijskom oceanu i Omanskom moru. Zajednički manevri Irana, Kine i Rusije organizirani su prvi put i odvijat će se u teškoj vojno-političkoj situaciji, nakon zračnog udara jemenskih Huta na postrojenja za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i američkih optužbi protiv Irana, te u jeku povišenih napetosti između Irana i SAD-a.

Zajednički pomorski manevri, ali i daljnja prisutnost ruske i kineske mornarice u tom području mogu utjecati na ravnotežu snaga i očuvati vitalne pomorske pravce za Iran, ali i Rusiju i Kinu. Naime, Iran održava sve intenzivnije veze s Rusijom i Kinom u različitim područjima, uključujući i vojnom. Tri su države izložene snažnim sankcijama i pritiscima SAD-a i predsjednika Trumpa.

Iran nije sam

Ghulam Reza Tahani, pomoćnik zapovjednika iranskih mornaričkih snaga, istaknuo je da snage Iranske revolucionarne garde i ruske i kineske mornaričke snage sudjeluju u vježbama koje se odvijaju na području od 17 tisuća četvornih kilometara na sjeveru Indijskog oceana.

– Vježbe su poruka neprijateljima da Iran nije izoliran. Jedan od ciljeva je i povećanje iskustva u međunarodnoj trgovinskoj sigurnosti u regiji, kao i borba protiv terorizma i pirata – kazao je Ghulam Reza koji je kao cilj operacije naveo i razmjenu iskustava u operacijama spašavanja na moru.

S obzirom na to da su vježbe najavljene kao antiterorističke i protupiratske, vojni analitičari postavljaju pitanje zašto ruska mornarica onda šalje skupinu ratnih brodova pacifičke flote na čelu s raketnom krstaricom “Varjag” i velikim protupodmorničkim brodom “Admiral Pantelejev” koji su krenuli na dugo putovanje još 1. listopada. Tri mjeseca prije vježbi, posade moraju prijeći tisuće kilometara oceana, uz trening i posjete stranim lukama. Brodovi “Varjag” i “Admiral Pantelejev” dobro su opremljeni raketni brodovi s protubrodskim i protupodmorničkim oružjem. Vojni analitičari ističu da za neutralizaciju gusarskih brodica i terorističkih ciljeva sigurno nisu potrebne nadzvučne krstareće rakete P-500 Bazalt. Na krstarici “Varjag” nalazi se 16 takvih projektila, dizajniranih da unište velike neprijateljske pomorske skupine na udaljenosti do 550 kilometara.

Kao i Rusija, Kina je na vježbe koje će trajati do 30. prosinca poslala svoj razarač “Xining”, naoružan navođenim projektilima. Omansko more posebno je osjetljiv vodeni put jer je povezano s Hormuškim tjesnacem kroz koji prolazi petina svjetskih naftnih transporta, a koji ih povezuje s Perzijskim zaljevom. Sudjelovanjem u toj vojnoj vježbi Kina želi pokazati ne samo svoju pomorsku prisutnost na sjeveru Indijskog oceana, već i da je uvjerljiva i upečatljiva za svakog neprijatelja. Razvidno je da Iran, nakon Rusije, ima najveću flotu na Kaspijskom jezeru te najveće logističko potporno plovilo na Bliskom istoku.

Vježbe ratnih mornarica triju zemalja održavaju se u vrijeme dok Teheran pokušava pojačati vojnu suradnju s Pekingom i Moskvom nakon uvedenih američkih sankcija. Vježbe su došle kao odgovor na nedavne manevre SAD-a i njegova regionalnog saveznika Saudijske Arabije.

Zeleno svjetlo za Idlib

Pomorska vježba Rusije, Kine i Irana zapravo je jasna poruka Donaldu Trumpu da bez obzira na njegovu aroganciju i učestale prijetnje, oni su zapravo stvarni gospodari Bliskog i Srednjeg istoka te da Trump s prijetnjama i sankcijama neće postići ništa pa čak ni spriječiti jačanje pozicije sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji je unatoč Trumpovim prijetnjama nastavio pohod na džihadiste i pobunjenike u provinciji Idlib.

Komentara 11

NE
Nepokolebljiv
02:11 29.12.2019.

Silno impozantna tvrdnja o najjacim mornaricama na Kaspijskom jezeru: iranskoj i ruskoj mornarici! Reciprocno Madarska ima apsolutno najjacu mornaricku flotu na Balatonu!

Avatar mason
mason
04:11 29.12.2019.

Ok. Sad sve mogrante sa zapada poslati u Russiju, Kinu i Iran njihovim gospodarima.

Avatar mason
mason
05:02 29.12.2019.

Kolko Russija ima nosaca zrakoplova?? Nema niti jedan ali vise od 0. Ima pola nosaca u Siriji, pola sovijetskog progutala vatra hahaha.Iran ima 3 ribarska a China americke kopije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije